Reklama

Hrozí šéfovi Dorny Ezpeletovi zatčení?

Španělskému šéfovi Dorny, Carmelo Ezpeletovi, hrozí vězení, neboť byl obviněn z daňových úniků v souvislosti s falešným prodejem některých obchodních jednotek patřící Dorně.

Z hodně důvěryhodných pramenů je totiž slyšet, že ve Španělsku je požadováno zatčení Carmela Ezpelety, Chief Executive Officer (CEO) Dorna Sports, tedy promotéra závodního seriálu MotoGP.

Jedná se o hodně mysteriózní aféru prodeje jednotek Dorny z let 2003 až 2006. Jeden z největších italských deníků - co se týká nákladu - „La Repubblica“, informuje o časově hodně blízkém zatčení mocného šéfa MotoGP.

La Repubblica dále píše, že španělská organizace Manos Limpias (Čisté ruce) požaduje zatčení Ezpelety. Tím se opět na denní světlo dostala aféra, která se objevila poprvé v prvních březnových dnech 2016.

Tehdy byli Carmelo Ezpeleta a manažer Dorny Enrique Aldama obviněni z daňových úniků a měli zaplatit milionové peněžité tresty. Aldama je Chief Financial Officer (CFO) Dorna Sports, tedy finanční šéf. Ezpeleta a Aldama byli obviněni z falešného prodeje některých obchodních jednotek patřící Dorně, aby snížili daňová zatížení.

Problém je následující. Firma, které byly tyto obchodní jednotky prodány, je rovněž majetkem Ezpelety a Aldamy, tvrdí žaloba. Oběma manažerům Dorny bylo tedy u soudu jasně řečeno, že tuto společnost kontrolují také oni dva. To znamená, že se peníze ve skutečnosti nedostaly do oběhu a nebyly vůbec transferovány.

Obvinění shledal soud hodnověrným a oba dva dostali peněžité pokuty. Původně měl Ezpeleta zaplatit 5,1 milionu Euro a Aldama 1,2 milionu Euro jako pokutu. Ve druhém řízení byla Ezpeletovi pokuta snížena na 3,9 milionu, ale Aldamova zvýšena na 2,7 milionu Euro.

Nyní se ukazuje, že by se měly tyto částky ještě zvýšit. A na jevišti se objevuje také jistý Carlo Bottero, tedy CEO logistické firmy SEL, která pro Dornu na celém světě zařizuje transportní záležitosti. SEL pracuje už 18 let pro Dornu, a šéf SEL Bottero se měl na podzim podílet na zneužívání dominantního postavení této španělské společnosti, o čemž informuje web Autoevolution.

Bylo nařízeno další vyšetřování, a mohlo by vést k dalším peněžitým trestům. Z tohoto důvodu požaduje organizace Manos Limpias, aby byla na Ezpeletu uvalena vyšetřovací vazba, neboť by se mohl pokusit o útěk do ciziny. Šéf Dorny je právě na cestě k závodu GP Argentiny.

Dorna je od roku 1992 majitelem všech komerčních práv v Grand Prix a už tři roky kontroluje i MS-Superbike.

Zdroj: SpeedWeek.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama