Reklama

Historie šampionátu STK 1000

Tento šampionát «litrových» motocyklů se jezdí od roku 1999 a v příští sezóně dostane status mistrovství Evropy. Podívejme se společně na statistickou historii této kubatury, která je z českého pohledu jedna z nejúspěšnějších.

Prvním šampionem se stal 1999 Brit Karl Harris, po něm slavil vítězný double jeho krajan James Ellison. Následovali další skvělí jezdci, dvakrát dokázal vyhrát i Francouz Sylvain Barrier. Tato kubatura je po právu nazývaná kubaturou italskou, neboť ze země Valentina Rossiho pochází celkem 9 šampiónů, včetně posledních dvou, kterými byli Lorenzo Savadori a Raffaelle de Rosa.

Co se týká značek motocyklů, tak Suzuki vyhrála celkem pětkrát (ovšem naposledy v roce 2006), stejně jako Ducati. Čtyřikrát se pak radoval jezdec s motocyklem BMW.

Nejvíce startů mají na svém kontě tři jezdci, všichni se postavili na startovní rošt 60x: Ital Ayrton Badovini, Francouz Sylvain Barrier a jeho krajan Matthieu Lussiana. Následují Fabio Massei 56 startů, Didier Van Keymeulen (54), náš Ondřej Ježek (53), Lorenzo Savadori, Jeremy Guarnoni a Riccardo Chiarello (po 45), Claudio Corti (41) a další Čech Matěj Smrž (39).

Nejvíce vítězných závodů má na svém kontě Ayrton Badovini, který vyhrál celkem 11x. 10x se radoval z vítězství Sylvain Barrier, 8x vyhráli Lorenzo Savadori a Claudio Corti, 7x James Ellison, 6x Leandro Mercado a Maxime Berger.

Ovšem na nejvyšším stupni stáli také dva Češi: Ondřej Ježek v Imole 2014 a Matěj Smrž v Magny Cours 2008.

V počtu pódiových umístění pak vede Francouz Sylvain Barrier, který byl celkem 23x odmávnut v cíli závodu v Top-3. Ayrton Badovini a Claudio Corti stáli na stupních vítězů 18x, Lorenzo Savadori 17x a Niccolo Canepa, stejně jako Alessandro Polita 16x. Následují Maxime Berger, James Ellison a Lorenzo Alfonsi (14), 12x se umístili v Top-3 Jeremy Guarnoni, Xavier Simeon, Davide Giugliano a Leandro Mercado.

Šestkrát stál na pódiových stupních Ondřej Ježek, třikrát potom jeho zkušenější krajan Matěj Smrž.

Nejvíce nejrychlejších kol během závodu zaznamenali Ayrton Badovini a Maxime Berger - celkem 9. Sedmkrát se to podařilo celkem třem pilotům: Byli to Sylvain Barrier, Vittorio Iannuzzo a Alessandro Polita. Šestkrát pak Lorenzo Savadori, Claudio Corti a James Ellison.

Třikrát byl během závodu nejrychlejší Matěj Smrž, jednou pak Ondřej Ježek.

A Pole-Position si vyjel během 18 ročníků tohoto šampionátu vyjel 14x Sylvain Barrier, následován Ayrtonem Badovinim (13 PP). Dále se v této statistice objevují: Lorenzo Savadori, Claudio Corti a Vittorio Iannuzzo (7 PP).

Matěj Smrž a Ondřej Ježek vyrazili do závodu z nejlepší pozice na startovním roštu jednou.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama