Reklama

Grand Prix v Brně zůstane minimálně do roku 2023

Motocyklová Grand Prix v Brně byla kvůli finančním problémům už řadu let hodně «horkým bramborem» v kalendáři MotoGP. Nyní ale o závodním víkendu došlo mezi českými politiky a promotérem šampionátu Dornou ke jednání a Grand Prix zůstane v Brně minimálně do roku 2023.

Příznivci Grand Prix České republiky se zatím každým rokem museli obávat, co bude dál. A jaká bude budoucnost motocyklové Grand Prix v Brně.

Jen připomínám: Po nizozemském Assenu je Brno na druhém místě v historii pořádání mistrovství světa motocyklů. Poprvé se jelo o body do MS ještě na starém okruhu v roce 1965, a nepřetržitě hostil přírodní Masarykův okruh nejlepší světové motocyklové závodníky do roku 1982. Na novém Automotodromu se potom hvězdy motocyklové silnice poprvé v boji o světové body utkaly v roce 1987 a s výjimkou 1992 - jela se zde «pouze» Cena Slovenska - a jezdí se nepřetržitě dodnes.

Už pro letošní rok dal CEO Dorny Carmelo Ezpeleta promotérovi na Moravě - pořadatelem je «Spolek pro pořádání Grand Prix» - jasné ultimátum: Buď bude poplatek pro Grand Prix 2019 zaplacen přesně dle dané smlouvy, nebo GP Brna vyletí z kalendáře na rok 2020.

V pátek se proto konalo jednání CEO Dorny Carmela Ezpelety a českou ministryní pro místní rozvoj a zástupcem ministerstva financí. Požadavek Dorny na rok 2019 byl jasný, 50% poplatku (celková suma činila 4,3 milionu Euro) zaplatit ještě před zahájením «Monster Energy Grand Prix České republiky 2019», zbytek potom okamžitě po jejím ukončení.

Na rok 2020 je potom požadována bankovní garance, neboť poslední události při Grand Prix Argentiny hovoří o hodně bolestivé finanční «díře».

Carmelo Ezpeleta jednal rovněž s představiteli promotéra brněnské Grand Prix, kterým je «Spolek pro pořádání Grand Prix», a v něm jsou zastoupeni jihomoravský hejtman, primátorka města Brna a také zástupci zainteresovaných ministerstvech z Prahy.

Mimochodem: Tento víkend se konala už 50. Grand Prix v Brně! Od roku 1987 se závodí na permanentní trati dlouhé 5,403 km, tedy na Automotodromu, který patří Karlu Abrahamovi seniorovi a který tento celý areál pronajímá spolku závodní týden na za přibližně 1,1 milionu Euro promotérovi brněnské Grand Prix.

Včera došlo k závěrečné dohodě, která všechny uklidnila: «Spolek pro pořádání Grand Prix» převede druhou část 4,3 milionu Euro bezprostředně ještě tento týden. Platná smlouva na rok 2020 bude dodržena. A zároveň se všichni zainteresovaní dohodli, že v platnost vejde další - nová - smlouva na tři roky: 2021, 2022 a 2023!

Rozhodně tedy neplatí, že by Brno muselo ustoupit závodu Grand Prix Finska. Ta bude v kalendáři nově, jako 20. závod sezóny a to v červenci 2020.

Podotýkám: Týmy a továrny v MotoGP mají ve svých smlouvách zakotveno, že až do roku 2021 může být ročně až 20 závodů Grand Prix.

Zdroj: SpeedWeek.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama