Reklama

GP Igora byla plánována jako náhradní závod Grand Prix

Ještě před rokem byl ruský okruh «Igora Circuit» uvažován jako náhradní trať pro MotoGP. Samozřejmě, že současná politická situace ustanovila úplně jiná pravidla a Grand Prix Ruska zůstane na delší dobu pro MotoGP «No Go» .

Když minulý týden vtrhla ruská vojska na Ukrajinu, tak to znamenalo zároveň konec pro řadu sportovních akcí konečnou: Od začátku války byly zrušeny Grand Prix Formule 1 v Soči , Speedway GP v Togliatti, závod Mistrovství světa SidecarCrossu na Ukrajině a Mistrovství světa v motokrosu v Orlyonoku na pobřeží Černého moře.

MS-Superbike se už dlouho nekoná na okruhu «Moscow Raceway». A mistrovství světa MotoGP se v Rusku neuskutečnilo ještě nikdy. Faktem ale je, že během krize okolo pandemie corona byl okruh «Igora Drive Circuit» ležící nedaleko St. Petersburgu (tedy bývalého Leningradu) uvažován jako náhradní trať pro světový šampionát MotoGP v roce 2021.

Igora Drive Circuit u St. Petersburgu byl v provisorním kalendáři 2021 uveden jako rezervní trať pro MotoGP. Bylo plánováno, že 4 km dlouhá trať bude dokonce prodloužena. DTM tam chtěl uspořádat už v sezóně 2020 jeden závodní víkend, kvůli coronavirové krizi se ale neuskutečnil.

2021 uvažovala Dorna, že 4,086 km dlouhý a 15 zatáček obsahující okruh, ležící 54 km severně od přístavu St. Petersburg, měl být nejen eventuálním dějištěm MS-MotoGP, ale také homologován MS-Superbike 2021. Vedle portugalského Portimão byl «Igora Circuit» brán jako náhrada, pokud by byly odřeknuty zámořské závody.

Ruskou závodní trať naplánovala a postavila německá firma «Tilke Engineers & Architects» Bývalý závodník sportovních automobilů Hermann Tilke už má na svém kontě 21 závodních okruhů pro F-1 a 90 dalších závodních a testovacích okruhů.

Celý areál stál dosud 192 milionů US-dolarů a nabízí různé varianty závodních tratí: FIA-homologace-1 pro F 1. Dále karting Circuit, motokrosovou trať pro MS, trať pro Rallye, zimní okruh pro Driving a budovu se sály pro konferenční jednání.

Franco Uncini, mistr světa 500-ccm 1982 na Suzuki a nyní FIM Safety Officer, už před 2 roky provedl inspekci okruhu.

Jedním z hlavních investorů je miliardář Yury Kovalchuk, hlavní vlastník Rossiya Bank a blízký spojenec Putina, který rád tráví svůj volný čas v lyžařském středisku Igora.

Návštěvníci «Igora Drive Circuit» zjišťují, že okruh má určité podobnosti s MotorLandem Aragón, který také postavil Tilke, ačkoli okruh v Rusku je poměrně rovinatý s celkovým převýšením 17 metrů na kolo.

Bývalý prezident FIA Jean Todt navštívil staveniště v prosinci 2018. A protože oblast kolem trati Formule 1 v Soči má být přeměněna na ruské Silicon Valley, objevily se spekulace, že «Igora Drive Circuit» bude od roku 2023 dějištěm GP Ruska formule 1.

Ale poté, co Ruská federace zaútočila na Ukrajinu, Rusko již ve střednědobém horizontu nepřipadá v úvahu jako dějiště mezinárodních sportovních akcí. Stávající infrastruktura v Petrohradu by pro potřeby formule 1 stejně nestačila. Od roku 2014 se v Soči každoročně koná GP Formule 1.

Původně nebyl «Igora Drive Circuit» plánován jako místo pro Formuli 1 a MotoGP. Před dvěma lety však Hermann Tilke pracoval na rozšíření uspořádání trati, aby umožnil homologaci stupně A pro motocyklovou Grand Prix. Kvůli «prodloužení» by se budoucí verze systému GP měla protáhnout na délku 4,6 až 4,8 km. Pro homologaci MotoGP bylo tehdy vyžadováno také několik dodatečných změn v oblastech odklonu. Toto rozšíření by mělo prospět i závodu mistrovství světa superbiků.

Ve Formuli 1 by byl současný «Igora Drive Circuit» druhým nejkratším okruhem na 4 km, hned po silničním okruhu v Monte Carlu. V mistrovství světa MotoGP má kratší trať pouze 3,7 km dlouhý německý Sachsenring. Rakouský Red Bull Ring je dlouhý 4,018 km. Proto bylo v Igorě naplánováno prodloužení, i když to FIM pro rok 2021 výslovně nepožadovalo.

Dorna už měla konkrétní plány na termín GP Ruska na okruhu Igora v roce 2021 minulou zimu. Závod mistrovství světa Grand Prix Ruska měl být spojen s GP KymiRing ve Finsku. Paddock GP se mohl z Helsinek kompletně přestěhovat lodí do Petrohradu během jednoho až dvou dnů.

Mistrovství světa superbiků se objevilo v letech 2012 a 2013 na moskevském závodišti. Nedávné události na Ukrajině ale posunuly Grand Prix motocyklů v Rusku dále do budoucnosti.

Před deseti lety se dokonce mluvilo o «Crimea Circuit» na ostrově Krym jako o dějišti motocyklových závodů GP. Tým Gresini tento okruh léta propagoval. Ale tato otázka je již dávno vyřešena anexi Krymského poloostrova Ruskem v roce 2014.

Kalendář Grand Prix 2022

06. března: Losail Circuit/Katar*
20. března: Mandalika Street Circuit/Indonésie
03. dubna: Termas de Río Hondo/Argentina
10. dubna: Circuit of The Americas/Texas
24. dubna: Portimão/Portugalsko
01. května: Jerez/Španělsko
15. května: Le Mans/Francie
29. května: Mugello/Itálie
05. června: Catalunya/Španělsko
19. června: Sachsenring/Německo
26. června: Assen/Nizozemí
10. července: KymiRing/Finsko
07. srpna: Silverstone/GB
21. srpna: Red Bull Ring/Rakousko
04. září: Misano/Itálie
18. září: MotorLand Aragón/Španělsko
25. září: Motegi/Japonsko
02. října: Buriram/Thajsko
16. října: Phillip Island/Austrálie
23. října: Sepang/Malajsie
06. listopadu: Valencia/Španělsko

*za umělého osvětlení

Zdroj: SpeedWeek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama