Reklama

Folgerova nemoc diagnostikována

Lékaři konečně dokázali zjistit, jakou nemocí trpí německý pilot královské kubatury MotoGP Jonas Folger. Ten už musel vynechat všechny tři letošní zámořské závody a nyní i finále sezóny ve Valencii.

Podívejme se, co se píše o této nemoci v chytrých knihách: «Gilbertův syndrom, zkráceně GS, někdy též Meulengrachtův nebo Gilbert-Meulengrachtův syndrom, je dědičná porucha metabolismu žlučového barviva bilirubinu v krvi. Toto onemocnění se neléčí, nezkracuje délku ani nesnižuje kvalitu života.

Jedná se o poruchu metabolismu bilirubinu. Bilirubin je žlučové barvivo. Vzniká jako odpadní produkt metabolismu červeného krevního barviva hemu. K rozvoji nemoci dochází mezi 15. a 30. rokem života, častěji u mužů než u žen.

Příčiny Gilbertova syndromu: Příčinou GS je snížená aktivita enzymu, který se podílí na přestavbě nerozpustného bilirubinu na rozpustný. Nerozpustný bilirubin nemůže být vyloučen močí z těla a hromadí se v tkáních.

Příznaky Gilbertova syndromu: Velké procento pacientů s GS nepociťuje žádné potíže. Nemoc se může projevit mírnou žloutenkou kůže a očního bělma. Příznaky se zhoršují při stresu, fyzickém vypětí nebo hladovění. Zároveň únava a stres bývají příznaky nemoci. Pacient může pociťovat bolest v pravém podžebří, kde se nacházejí játra.

Diagnostika Gilbertova syndromu: K návštěvě lékaře dochází nejčastěji při dlouhodobé únavě a nevolnosti, při stresu a fyzické zátěži. Nemocný může zároveň pozorovat lehce žlutý odstín kůže. Nemoc bývá často asymptomatická a náhodně objevena při rutinních testech krve.

Léčba a prevence Gilbertova syndromu: Léčba nemoci většinou není nutná. GS se ani nedá úplně vyléčit. Hlavním způsobem jak předcházet projevům GS je předcházet faktorům, které tyto příznaky vyvolávají. Nemocnému je doporučeno vyhnout se stresu a sportu, příliš se nenamáhat.»

Mimochodem, Folgerovi se toto onemocnění projevilo poprvé v roce 2011, kdy zkolaboval při kondičním čtvrtečním tréninku na Masarykově okruhu.

Jaká je tedy cesta k Folgerově návratu do sedla závodního motocyklu? Folger si musí nejdříve nechat vyčistit organismus a zbavit ho škodlivých látek. A k tomu musí nastoupit speciální dieta.

„Jsem nyní uklidněný, neboť už vím, co mám za nemoc. Posledních 6 týdnů bylo hodně těžkých, nevěděl jsem totiž, proč je můj organismus na pokraji kolapsu. Vrátím se nazpět, budu silnější než dříve a budu bojovat o špici v závodech.“ říká odhodlaně pilot týmu Tech3 Yamaha Monster.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama