Reklama

Filip Řeháček ve Španělsku opět na bodech, další závod v Jerezu

Mistrovství Španělska Campeonato de Espana Cetelem de Velocidad se letos pro Filipa Řeháčka vyvíjí velmi dobře a i po zatím posledním závodu ve Valencii, které se konalo v první polovině září, drží v jeho první sezoně v tomto šampionátu skvělé průběžné osmé místo.

Filip Řeháček, člen Brno Circuit Junior Racing Team, jede v letošní sezoně dva šampionáty, španělský mistrák RFME CEV (Campeonato de España Cetelem de Velocidad) v kategorii PreMoto 3 na motocyklu Beón a neoficiální mistrovství Evropy FIM CEV Repsol European Talent Cup Moto 3 s motorkou Honda. Do předposledního závodu RFME CEV ve Valencii Filip vstoupil s cílem svoji průběžnou pozici potvrdit.

„Čtvrteční a páteční tréninky probíhaly velmi dobře a průběžnými časy jsem se dostal blízko vedoucím jezdcům. Dotáhnout se na ně je ale v letošní sezóně hodně těžké, aktuální pravidla umožňují jet ve stejné třídě na různých typech rámů i motorů. Zatímco většina jezdců, stejně jako já, jedeme s motorem Yamaha, pár týmů používá motory KTM a je to vidět i na časech, kdy tato skupinka většinou odskočí zbytku pole klidně o vteřinu, což je propastný rozdíl. Na druhou stranu jsem za to rád, jedu v této kategorii letos poprvé a pokud se chci držet blízko vedoucích jezdců, nutí mě to ‚tahat‘ na maximum,“ prohlásil po neměřených trénincích Filip.

Situace se ale začala pro všechny měnit s příchodem sobotních kvalifikací, kdy ráno přišel déšť a i přes uklidňující se počasí se první kvalifikace v poledne jela na vodě. Filipovi uteklo Top 10 o jediné místo, když skončil na jedenáctém místě a team začal s nastavováním motorky do druhé odpolední kvalifikace. Protože trať postupně vysychala, tým se těsně před začátkem druhé kvalifikace rozhodl pro suché nastavení a suché pneumatiky. I když podmínky nebyly ideální a v několika zatáčkách bylo ještě poměrně mokro, Filipovi tahle situace sedla a bylo z toho nakonec deváté místo a třetí řada na gridu.

„Neděle byla pro mě už od rána hodně namotivovaná, ve WarmUpu jsem ještě zrychlil a potvrdil si místo v Top 10. Před závodem se sice začalo počasí zhoršovat, ale nám nakonec ještě přálo a podmínky byly vynikající. Na PreMoto3 si hodně věřím ve startech, a tak se mi podařilo i do prvního kola udržet si pozici v první desítce. Ta se pak roztrhala do několika skupinek a já bojoval spolu se Sergio Gomezem a Daijiro Sakem o sedmé místo. Pět kol před koncem jsem udělal drobnou chybu v první zatáčce, což mě stálo ztrátu kontaktu se skupinkou a stíhací jízdu až do konce závodu. Ten jsem nakonec dojel na osmém místě, za což jsem moc rád,“ dodal po závodech Filip.

Poslední závod tohoto šamiponátu se jede třetí říjnový víkend v Jerezu a cílem je udržet průběžné osmé místo. Drobnou výhodou může být, že na stejné trati se už tento víkend jede závod druhého Filipova šampionátu, neoficiálního mistrovství Evropy FIM CEV Repsol European Talent Cup Moto 3.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama