Reklama

Důsledky a důvody stávky v San Juanu

Sobotní závod na okruhu Circuito San Juan Villicum byl černou kaňkou v historii šampionátu WorldSBK. Šest jezdců tento závod bojkotovalo a na trať vůbec nevyjelo.

Při společně diskuzi se 14 z 18 startujících (Baz byl zraněn) rozhodlo, že na start sobotního závodu nenastoupí a nepojedou.

Nakonec ale chybělo pouze 6 jezdců: Sandro Cortese, Chaz Davies, Eugene Laverty, Leon Camier, Marco Melandri a Ryuichi Kiyonari kvůli «životunebezpečným podmínkám».

Přičemž Davies, Laverty a Camier jsou členové «SBK Safety Commission». Čtvrtým členem je pětinásobný mistr světa Jonathan Rea, tomu ale dle našich informací (stejně jako Haslamovi) hrozila od týmu pokuta 50.000 Euro v případě bojkotu sobotního závodu. Ovšem Rea stejně chtěl závodit, což sám potvrdil.

Šest stávkujících jich 5 mění tým na novou sezónu 2020, navíc neměli co ztratit. Naopak Alex Lowes, Michael vd Mark a Toprak Razgatlioglu boují o každý bod, neboť jde o celkové umístění na třetím místě. Čtvrtým, který od samého začátku byl proti bojkotu, byl lokalmatador Leandro «Tati» Mercado, což je celkem logické vůči fanouškům.

Pokud se podíváme do historie Grand Prix, tam se bojkotovaly třeba následující závody: Nürburgring 1974, Salzburgring 1977, Nogaro 1978, Francorchamps 1979, Francorchamps 1989, Hockenheimring 1989, Misano 1989 a Rijeka 1990.

A jaké důsledky této stávky se očekávají: Týmy nedostanou ceny za své jezdce, týmy nedostanou příplatky za leteckou nadváhu, argentinské ministerstvo uvažuje o zrušení tohoto závodu, ačkoliv je smlouva podepsaná na 3 roky...!

Ironií je skutečnost, že pořadatelem závodu WorldSBK na okruhu Circuito San Juan Villicum je stejný promoter jako pořadatel MotoGP na okruhu Termas de Rio Hondo.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama