Reklama

Deset nejlepších Rookies v premier class

Po sezóně 2019 s výjimečným nováčkem jménem Fabio Quartararo, je zřejmě ten správný čas se podívat, jak kdo absolvoval svůj debut v MotoGP. I když je samozřejmě vždy obtížné provést srovnání mezi debutanty z různých sezón.

V analýze je 10 nejlepších «Rookies» v «premier class», tedy v MotoGP, která začala od roku 2002. Mezi nimi je ale přidána legenda, která je stále aktivní, a sice Valentino Rossi. Připomeňme si, že jeho debut v «premier class» sahá až do roku 2000, kdy se stal italský fenomén vícemistrem světa v kubatuře dvoutaktních motocyklů o objemu 500 ccm.

A jak tedy vypadá Top-10?

10. Nicky Hayden (5. - 130 bodů - 2 pódia)

HRC v roce 2003 každého překvapila, když upřednostnila mladého Američana, který v dominoval v šampionátu AMA SBK, před Japoncem Ukawou. Pro Haydena to nebylo vůbec lehké, když přišel do nejlepšího týmu MotoGP s úřadujícím šampionem Valentinem Rossim, jako týmovým kolegou. V Motegi získal první pódium, i když mu k tomu pomohla diskvalifikace Tamady. Na Phillip Islandu ale umístění v Top-3 zopakoval.

9. Daijiro Kato (7. - 117 bodů - 2 pódia - 1 Pole-Position)

Japonský jezdec se měl stát jedním z velikánů v kategorii MotoGP. Daijiro Kato to předvedl ve své první kompletní sezóně «premier class», i když měl k dispozici poměrně omezený materiál. S motocyklem Honda NSR 500 ccm závodil proti výkonnějším strojům MotoGP 990 ccm: Především to byl jeho neuvěřitelný závod v Jerezu, který dokončil na druhém místě. Od Brna mu v závěrečné části sezóny dala HRC k dispozici stroj Honda RC211V, se kterým získal v Motegi Pole-Position a také další pódium.

8. Ben Spies (6. - 176 bodů - 2 pódia - 1 Pole-Position)

Severoamerický jezdec se stal hned při svém evropském debutu mistrem světa WorldSBK. Hodně se od něj také očekávalo v MotoGP. Týmový kolega Colina Edwardsa v roce 2010 obsadil Spies dvě pódia a jedno Pole-Position, na konci sezóny měl na svém kontě celkem 176 bodů. Jeho agresivní styl přitahoval velkou pozornost fanoušků a médií.

7. Troy Bayliss (6. - 128 bodů - 3 pódia)

Případ populárního australského jezdce je poněkud zvláštní, vzhledem k tomu, že debutoval v MotoGP až ve svých 34 letech poté, co se stal mistrem světa v Mistrovství světa superbiků. Ducati si ho vybrala pro svou premiéru do nové čtyřdobé éry v roce 2003, s Lorisem Capirossim jako spolujezdcem. Ve své první sezoně získal hned třikrát stupně vítězů: v Jerezu, na Sachsenringu a v Brně.

6. Johann Zarco (6. - 174 bodů - 3 pódia - 2 Pole-Position)

Francouzský jezdec dorazil do MotoGP v roce 2017 poté, co se stal v řadě dvojnásobným mistrem světa v prostřední kubatuře Grand Prix, tedy v Moto2. S Yamahou privátního týmu Tech3 zahájil Johann Zarco svou «Rookies» sezónu v «premier class» jako lídr závodu v Kataru - až do svého crashe. Během sezóny ale absolvoval ve vedení závodu Grand Prix kubatury MotoGP celkem 64 kol. Tuto «Rookies» sezónu uzavřel třemi pódii, dvěma Pole-Position a čtyřmi nejrychlejšími koly v závodě, a celkově šestým mistrem světa se ziskem 174 bodů.

5. Fabio Quartararo (5. - 192 bodů - 7 pódií - 6 Pole-Position)

Debut Quartarara zahřměl bezpochyby jako «blesk z čistého nebe», který se ale v sezóně ještě několikrát objevil. Již v prvním závodě, přestože startoval z boxové uličky kvůli problému na začátku závodu, dokázal zajet nejrychlejší kolo. Francouzský jezdec také několikrát bojoval o vítězství se světovým šampionem Marcem Márquezem, když byl celkem sedmkrát odmávnut v Top-3, z toho pětkrát dojel druhý. Jelikož ale nedokázal vyhrát, tak je v celkovém pořadí tohoto žebříčku až za dalšími velkými nováčky v historii MotoGP.

4. Jorge Lorenzo (4. - 190 bodů - 1 vítězství - 6 pódií - 4 Pole-Position)

Příchod Mallorčana do «premier class» byl doslova velkolepý. V prvním závodě dobyl Pole-Position a v cíli získal 20 bodů za druhé místo. Ve druhém závodě sezóny zopakoval Pole-Position a v cíli skončil na třetím místě. Ve třetí Grand Prix tehdejší sezóny, kromě zisku třetího Pole-Position, přišlo také první vítězství v MotoGP. Bohužel ale přišly i pády: v Číně nebo doma při GP Catalunya.

3. Dani Pedrosa (5. - 215 bodů - 2 výhry - 8 pódií - 4 Pole-Position)

Po vítězství v kubatuře 125 ccm mistrovství světa v roce 2003, po kterém následovaly tituly 250 ccm v letech 2004 a 2005, přišel do «premier class» jako trojnásobný šampion. Svůj první závod v MotoGP dokončil malý Španěl v Jerezu na druhém místě, když ho porazil na Ducati pouze Loris Capirossi. Ovšem vítězství byl hodně blízko v Turecku, než se ho dočkal čtvrtém závodě sezóny v Číně. Naději na získání titulu mistra světa trvala pro Pedrosu až do předposledního závodu, do Estorilu 2006, když havaroval společně týmovým kolegou Nickym Haydenem.

2. Valentino Rossi (2. - 209 bodů - 2 výhry - 10 pódií)

Jak jsem již napsal úvodem, Valentino Rossi debutoval v «premier class» v kubatuře 500 ccm v roce 2000. Ale chtěl jsem porovnat jeho «Rookies» sezónu nováčků s obdobím dalších skvělých jezdců, kteří přišli do «premier class» později. «46» mohla být sice okamžitě šampiónem, ale mnoho deštivých závodů nahrálo «do not» stálici tehdejší sezóny a hodně vyrovnanému Kenny Robertsovi ml., který s výjimkou Assenu bodoval ve všech závodech. První pódium získal «The Doctor» až v Jerezu - čtvrtý závod sezóny a první vítězství potom v deštivém Doningtonu.

1. Marc Márquez (1. - 334 bodů - 6 výher - 16 pódií - 9 Pole-Position)

Pokud se podíváme na největší debutanty v historii MotoGP, tak bude hodně obtížné úroveň Marca Márqueze překonat. Vyhrál hned svůj druhý závod v «premier class» a protože během své «Rookie» sezóny byl ještě 5x odmávnut jako vítěz závodu, tak se stal také mistrem světa. K tomu je nutno připočítat celkem 9 Pole-Position a 16 pódiových umístění. Mistrem světa se v «Rookie» sezóně v «premier class» stali před Marquezem pouze Umberto Masettiho v roce 1950 a Kenny Roberts v roce 1978. A Marc Marquez se jím stal ve věku pouhých 20 let, což bude rovněž hodně těžko překonatelné.

Další «Rookies» v «premier class»

A z dalších? Nikde není řečeno, že pódium hned v «Rookie» sezóně je podmínkou pozdějšího úspěšného závodění v MotoGP! Prostě první sezóna nemusí být optimální: Například Pol Espargaró, velmi konstantní jezdec na motocyklu Yamaha Tech3, nikdy na pódiu nebyl.

Nebo Casey Stoner, který má na svém kontě dva tituly mistra světa MotoGP, sice získal pódium ve dvou případech, nicméně havaroval tak často, že dostal přezdívku «rolling stoner».

Andrea Dovizioso získal při svém debutu pouze jedno pódium, naopak jiní jako Alvaro Bautista, Marco Simoncelli nebo Maverick Viňales, se v debutové sezóně nikdy nedostali na pódium. Úspěšnou budoucí kariéru jezdce totiž samozřejmě nelze měřit pouze první sezónou v MotoGP.

Nová éra na obzoru?

Je však třeba vzít v úvahu, že debut v «Rookie» sezóně naznačil u většiny jezdců jejich další úspěšnou kariéru: V roce 2000 nastoupila éra s Valentinem Rossim, s triem Casey Stoner / Dani Pedrosa / Jorge Lorenzo v letech 2006 až 2008 a s Marcem Márquezem v roce 2013. Po této době byla sice krátká přestávka (i když se objevili třeba vítězové závodů Grand Prix v MotoGP Maverick Viňales nebo Alex Rins), až se připojil k MotoGP v roce 2019 Fabio Quartararo.

Zdroj: motosan.es, corsedimoto.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama