Reklama

Čeká nás zásadní změna v kalendáři Grand Prix?

Už několik měsíců si týmy, jezdci a také fanoušci stěžují na pozdní termín australské Grand Prix, stejně i na posunutí finále MotoGP ve Valencii až do poloviny listopadu...

Faktem je, že počasí na Phillip Islandu je už řadu let v říjnu deštivé, větrné a studené a rovněž v polovině listopadu není ve Valencii to nejlepší počasí pro pořádání finálového závodu motocyklové sezóny.

Jistě si vzpomínáte, že poprvé v historii MotoGP se Qualifying, warm up a samotný závod letos jely v Austrálii ve stejný den!

Nyní by mohlo dojít k rasantnímu překopání kalendáře MotoGP. Na sezónu 2021 je připraven tento následující scénář: Jelikož termín MS v thajském Buriramu je posunut 2020 na 20./22. března, a zůstane to tak i v budoucnosti, tak by mohla být australská Grand Prix zkombinována právě s thajským závodem.

Je zkoumána možnost, zda by se Andrewu Westacottovi (CEO Australian Grand Prix Corporation (AGPC) líbila možnost, uskutečnit sezonní premiéru právě v Down Under.

To by nebylo ostatně nic nového, 1993/1995 se začínal šampionát v Austrálii, ovšem na okruhu Eastern Creek (nedaleko Sydney), 1989 byl závod na Phillip Islandu zařazen v kalendáři jako druhý závod v pořadí.

Jedno je jisté ze zkušenosti: Mezi závodem MotoGP a F1 v jedné zemi musí být rozdíl minimálně 4 týdny, jinak je to finančně ztrátové.

A jaký je tedy návrh Dorny? Start sezóny 2021 uskutečnit už v únoru (testy budou stejně omezeny), následovaly by Buriram a Katar (oba v březnu). A sezonní premiéra WorldSBK by se konala v dubnu, rovněž na Phillip Islandu a aspoň by nebyla tak dlouhá přestávka mezi prvním a druhým závodem (Aragon).

Pro Valencii se nabízí jediné řešení, termín koncem října, maximálně začátkem listopadu, tedy o 2 týdny dříve.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama