Reklama

Can Öncü do WorldSSP?

Vloni vtrhl turecký mladík Can Öncü do mistrovství světa jako dravá ryba, s wild card vyhrál hned při svém prvním startu závod Grand Prix, finále ve Valencii.

A to bylo také na dlouhou dobu - až do Misana - všechno. V týmu Aki Aja absolvoval dalších 12 závodů Grand Prix, ovšem s více než průměrnými výsledky: Na svém kontě má pouhé 4 body a v tabulce MS je až na 29. místě. V soutěži Rookie of the Year mu patří až 6. pozice!

Co se vlastně stalo? Nebyl snad schopen absorbovat mediální tlak v tomto šampionátu na svou osobu?

Nyní byl týmovým šéfem Aki Ajem angažován do týmu Red Bull KTM Ajo na sezónu 2020 japonský jezdec Kaito Toba, takže se pozice týmové #1 tohoto Turka hodně otřásla, ačkoliv má smlouvu s finským manažerem i na sezónu 2020.

Mezitím se Can Öncü v Misanu zranil - zlomená levá klíční kost - a místo něho zde jel jeho bratr (dvojče) Deniz Öncü - dojel 16.

Ten už závodil za Aki Aja v Brně (18.) a v Rakousku (17.) s wild card, v porovnání s Canem (Brno 14.; Rakousko - DNF) byl tedy Deniz o něco lepší.

Mentorem obou bratrů Öncüoých je jejich krajan Kenan Sofuoglu a ten má připravený následující plán: Deniz Öncü, aktuálně závodící v CEV-Repsol (14. místo průběžně), by mohl přejít místo Cana jako týmová #2 vedle Toby do MS-Moto3 Red Bull Ajo KTM.

A Can? Tomu se nabízí tato možnost: Po domluvě s Aki Ajem vyvázat Cana ze smlouvy na rok 2020 a přetransferovat ho do šampionátu WorldSSP do týmu Manuella Puccettiho.

Ten sice vyžaduje za toto místo 200 000 Euro za jednu sezónu, ale Sofuoglu si je jistý, že peníze od tureckých sponzorů pro Cana lehce sežene, navíc tým se jmenuje Turkish Puccetti Racing.

A pětinásobný mistr v kubatuře Supersport Kenan Sofuoglu plánuje dále: „Can je schopen se stát už ve druhém roce mistrem světa této kubatury (myšleno WorldSSP) a dále postoupit buď do Moto2, nebo WorldSBK. A můj vzdálený cíl je také jasný! Can by se měl jednoho dne stát prvním tureckým jezdcem MotoGP!“.

Věc má ovšem dva podstatné háčky: Za prvé, Can chce zůstat v Moto3 i druhou sezónu! A za druhé: V týmu Puccetti Kawasaki zůstává Lucas Mahias jako týmová #1 i na rok 2020, o druhé místo mají zájem Japonec Hikari Okubo (současný jezdec a oblíbenec továrny Kawasaki) a také jezdci z Grand Prix jako jsou třeba Němci Philipp Öttl nebo Lukas Tulovic.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama