Reklama

Andrea Iannone měl pozitivní dopingový test

Tovární pilot italské Aprilie, 30-letý Andrea Iannone, měl pozitivní dopingový test během závodního víkendu v Sepangu.

Jak uvádí dnešní tisková zpráva FIM, vydaná krátce po 11. hodině ranní, při závodě Grand Prix Malajsie 3. listopadu se Andrea Iannone podrobil dopingové kontrole WADA (World-Anti-Doping-Agentur), která pak byla vyhodnocena v laboratoři Kreischa u Drážďan. Zde byly v jeho moči nalezeny zakázané látky skupiny 1.1.a: Exogenní anabolické androgenní steroidy (AAS) jsou na seznamu zakázaných látek roku 2019. Proto byl Iannone dle reglementu článku 7.9.1 FIM Anti-Doping códu (CAD) od dnešního dne 17. prosince suspendován zákazem činnosti na všech motocyklových závodech nebo jiných aktivitách FIM.

30-letý Iannone může požádat o vyhodnocení dopingového vzorku «B» a zúčastnit se jeho analýzy (druhá baňka s močí je právě kvůli takovým případům uchována zapečetěná), a pokud by dopadla negativně, tak by byl Iannone na základě článku 7.9.3.2 CAD «omilostněn» a mohl by požádat o zrušení dočasného pozastavení činnosti.

Pokud se ale Iannone rozhodne o neakceptování a otevření vzorku «B» (není to jeho povinnost), tak zůstane v platnosti výsledek zkoušky «A», tedy pozitivní a tovární jezdec Aprilie dostane trest.

Jen připomínám, že anabolické-androgenní stereoidy jsou považovány za hodně tvrdé dopingové prostředky a jejich použití bývá od příslušných odborných federací klasifikováno hodně dlouhými tresty, většinou zákazem činnosti až na 2 roky (třeba u cyklistů, atletů - pokud se tedy jedná o první případ, v případě recividity pak i doživotně).

Italský jezdec Andrea Iannone později během dnes oficiálně popřel jakékoliv použití nějaké zakázané látky a zdůraznil, že byl v minulosti pravidelně kontrolován a nikdy se nijak neprovinil. Nyní se tedy čeká na otevření vzorku «B», teprve potom se rozhodně co dále. Ovšem platí zákaz jeho jakékoliv sportovní činnosti v aktivitách, které pořádá FIM.

Celé znění zprávy FIM najdete v originále zde



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama