Reklama

Aktuality pro letošní sezónu silničních závodů motocyklů AČR

Během prvního letošního zasedání komise silničních závodů motocyklů Autoklubu České republiky se probírala aktuální situace ohledně letošní závodní sezóny.

Komise silničních závodů motocyklů (SZM) má za sebou letošní první zasedání. Kvůli koronavirové pandemii musely být úvodní závody sezóny zrušeny, ale i současné podmínky pro pořádání veřejných akcí nejsou pro některé závody přívětivé. Komise SZM proto probrala nastalou situaci a řešila další důležité otázky týkající se tohoto sportu v letošní sezóně.

Změny v kalendářích závodů Komise SZM má na starost závody dragsterů, miniracing, závodní a přírodní okruhy. Situace u závodů dragsterů je dlouhodobě nepříznivá a v tuto chvíli nejsou vypsány žádné závody v České republice a závody v Evropě byly zrušeny.

Mezinárodní mistrovství České republiky - Miniracing otevřelo letošní sezónu závody ve Vysokém Mýtě, kam se i přes opatření kvůli koronaviru sjelo 72 jezdců. Závodů se nemohli zúčastnit závodníci ze Slovenska, kterým účast v dalších závodech už nic nebrání, takže se v dalších závodech očekává zvýšená účast. Novinkou letošní sezóny jsou elektronické přihlášky, které zrychlují a usnadňují administrativu.

Aleš Eder , člen komise SZM za Miniracing, k tomu uvedl: „Jsem rád, že se nám podařilo vyladit elektronické přihlášky na závody. Je to přínosem pro nás, jezdce i pořadatele. V úvodu sezóny jsme museli zrušit dva závodní podniky, ale snažíme se za ně najít alternativu, což řešíme s pořadateli i rodiči. Věřím, že letošní sezónu dokončíme podle plánu, protože se rozjíždí velice slibně. I přes veškerá hygienická opatření se nám na závody hlásí spousta jezdců, za což jsem rád.“

Mezinárodní mistrovství České republiky na závodních okruzích je pořádáno spolu se závody mezinárodního šampionátu Alpe Adria. Na začátku sezóny musely být zrušeny testy na Slovakia ringu a také první závody na Slovakia ringu a v Poznani. Sezóna se rozjede na Pannonia ringu, kde se pojede od 24. do 26. července. Následovat budou závody v Rijece a Cremoně. Na závěr sezóny se ve spolupráci se Slovenskou motocyklovou federací (SMF) uspořádají závody Cena Slovenska na Slovakia ringu.

Situaci u MMČR SZM na závodních okruzích zhodnotil předseda komise Matěj Smrž: „Mrzí mě zrušení úvodních testů a závodů, ale jsem rád, že se sezóna v červenci znovu rozjede. Naším hlavním cílem je v příští sezóně navrátit do kalendáře Most. Letos to nevyšlo kvůli změnám ve vedení Alpe Adria (nový promotér). Zároveň chci připomenout, že je nově v komisi silničních závodů FIM Europe a v komisi Alpe Adria Jakub Smrž, takže pokud má kdokoliv jakékoliv dotazy nebo problém, můžete se obrátit na něj. To je pro naše jezdce bezesporu výhodou, že mají na koho se obrátit a Jakub díky svým zkušenostem, vědomostem a kontakty může pomoci.“

Nejméně příznivá situace je aktuálně pro závody MMČ a PČR SZM na přírodních okruzích. Tyto závody není možné uspořádat bez diváků a zároveň je obtížné splnit současná opatření v případě vytvoření diváckých zón. Kvůli tomu musely být zrušeny i odložené závody v Hořicích. Prvními závody, které by se na přírodních tratích měly odjet, je Nepomucký trojúhelník na konci července. O závodech v Branné se ještě jedná a o jejich konání se rozhodne na začátku července. V kalendáři dále zůstávají závody na Slovensku v Trenčíně a zmiňovaná Cena Slovenska, které se mohou také zúčastnit jezdci přírodních okruhů.

Tomáš Jenčovský, člen komise SZM za PO, k tomu sdělil: „S lítostí jsme museli oznámit zrušení našich závodů v Hořicích. Ve městě byly zrušeny mnohem menší akce, než jsou Zatáčky a zároveň nejsme schopni splnit všechna nařízení na divácké zóny. V Hořicích se sejdeme za rok na obou tradičních závodech. Sezóna se rozjede v Nepomuku a uvidíme, zda se odjede Branná. Jsem také v kontaktu s pořadateli, kteří museli závody kvůli koronaviru zrušit, a ti plánují pokračovat v roce 2021.“

Reprezentace a finance Po vzoru z loňského roku byli i pro letošek závodníci reprezentace rozděleni na užší reprezentaci a širší reprezentaci. V užší reprezentaci jsou jezdci, kteří se účastní jakéhokoliv mistrovství světa, v té širší jezdci z ostatních šampionátů. Vzhledem ke koronavirové krizi a nejistotě výše finančních prostředků se komise rozhodla, i dle konzultace s jinými komisemi, že budou letos podpořeni jen jezdci z užší reprezentace.

Těmi v letošní sezóně jsou Filip Salač (MS silničních motocyklů v Moto3), Oliver König a Miloslav Hřava (MS Superbike Supersport 300), Ondřej Vostatek a Filip Řeháček (MS juniorů) a Karel Hanika a Ondřej Ježek (MS Endurance). U těchto šampionátů je zároveň jasné, že letos závody odjedou.

Co se týče další finanční podpory z jiných programů AČR, zde zatím nemá komise SZM žádné informace a vše je otázkou jednání v příštích měsících.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama