Reklama

21 z 24 jezdců šampionátu MS-Supersport je už jasných

Pro mistrovství světa supersportů 2024 získávají na síle modely s větším zdvihovým objemem a tradičních 600 čtyřválcových motorů od Kawasaki a Yamahy je na trati stále méně.

Letos bylo do celého mistrovství světa supersportů přihlášeno 22 jezdců plus osm dalších jezdců z WorldSSP Challenge, kteří startovali pouze v evropských závodech. Toto mistrovství v rámci mistrovství bylo zavedeno ze dvou důvodů: Za prvé, finančně slabší týmy se mohly zúčastnit většiny akcí a zaplnit pole. A za druhé, promotér Dorna musí zaplatit pouze dopravu za 24 účastníků na zámořské akce.

Maximální počet pravidelných jezdců bude v roce 2024 opět 30, z toho maximálně 24 odjede celý šampionát. Zatím je potvrzeno 21 – viz dolní část textu.

MV Agusta a Triumph zdvojnásobují své jezdce ze dvou na čtyři, v poli také uvidíme další Ducati. Protože Althea přináší dva řidiče místo jednoho, Orelac plánuje totéž. A EAB přechází z Yamahy na Ducati, v terénu uvidíme až devět Panigale V2!

V týmech Ducati D34G a Orelac jsou stále dvě volná a atraktivní místa. „Naše jezdecké duo oznámíme na začátku příštího týdne,“ řekl na toto téma šéf týmu D34G Davide Giugliano

Mnoho nasvědčuje tomu, že bude pokračovat s Australanem Oli Baylissem, zatímco jeho australský krajan Tom Edwards je považován za nadějného kandidáta na druhé místo. Možností by byl i Raffaele De Rosa (1 vítězství, 19 umístění na stupních vítězů), protože zkušený Ital nebude pokračovat s Orelacem. Tento tým se stahuje z mistrovství světa superbiků a chce se rozšířit na dva stroje ve třídě Superport.

Další přední místo má Evan Bros Yamaha, tým mistra světa z roku 2019 (Krummenacher) a 2020 (Locatelli). Nejlepší vyhlídky tam má Valentin Debise. Letos byl Francouz celkově pátý v mistrovství světa a je posledním jezdcem z Top-9, který ještě nemá na sezónu 2024 motocykl a tým.

Není vůbec jasné, kdo bude soutěžit za týmy Yamaha VFT (Spinelli?) a Arco (Diaz?); Vince64 Kawasaki také zatím nemá pilota. V Thai Yamaha vše ukazuje na dvojici Sarmoon Anupab a Keankum Krittapat.

MS-Supersport 2024

Yamaha Ten Kate: Stefano Manzi (I), Glenn van Straalen (NL)
Yamaha GMT94: Lucas Mahias (F)
Ducati Aruba.it: Adrian Huertas (E)
Ducati Althea: Niccolò Antonelli (I), Piotr Biesiekirski (PL)
Barni Ducati: Yari Montella (I)
Ducati EAB: Niki Tuuli (FIN)
Kawasaki MTM: Marcel Brenner (CH)
Kawasaki Puccetti: Can Öncü (TR)
Kawasaki ProDina: Gabriele Giannini (I)
MV Agusta Reparto Corse: Marcel Schrötter (D), Bahattin Sofuoglu (TR)
MV Agusta MotoZoo: Federico Caricasulo (I), Luke Power (AUS)
Triumph PTR : Tom Booth-Amos (GB), Ondrej Vostatek (CZ)
Triumph WRP - RT Motorsport by SKM : Jorge Navarro (E), John McPhee (GB)
Petronas MIE Racing Honda: Kaito Toba(J), Khairul Idham Pawi (MY)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama