Reklama

Závody v Severním Irsku na rok 2023 zrušeny

V roce 2023 se v Severním Irsku nebudou konat žádné mezinárodní silniční závody. Tuto novinku oznámilo MCUI prostřednictvím oficiální tiskové zprávy. Hlavním důvodem zrušení závodů – včetně slavné North West 200 – jsou neúměrně vysoké náklady na pojištění, kterým organizace čelí.

Severní Irsko, domov mnoha motocyklových šampionů a mnoha legendárních silničních závodů, nebude v roce 2023 pořádat některé závody, včetně North West 200 a Ulster Grand Prix. Zrušení závodů je rozhodnutí, které přichází po měsících diskusí; diskusí, které nepřinesly požadovaný výsledek.

MCUI (Motor Cycle Union of Ireland) se rozhodla poslat tiskovou zprávu, že v roce 2023 nebudou organizovány žádné závody kvůli neúměrně vysokým nákladům na pojištění. Zpráva také zmiňuje, že existuje riziko, že by to mohlo znamenat konec této formy motorsportu. V každém případě toto rozhodnutí znamená žádný North West 200, žádnou Ulster Grand Prix, ale ani žádné Tandragee 100 a Cookstown 100 v roce 2023, nebo Armoy Road Races.

Zatímco oficiální stanovisko organizátorů North West 200 se očekává v nejbližších hodinách, MCUI toto drastické rozhodnutí ospravedlňuje. Vše je důsledkem toho, že náklady na pojištění vzrostly z období před pandemií na 400 000 liber (podle různých místních médií, jako je Newsletter a BBC Northern Ireland). Ve skutečnosti se částka, která se oproti dřívějšku ztrojnásobila. To se v kombinaci se ztrátami utrpěnými v důsledku zrušení akcí v důsledku koronavirové pandemie jeví jako poslední rána.

Jen několik příkladů: Závod North West 200 bude místo 30.800 stát 97.000 liber, jednodenní závody se zvedly z 2.450 (rok 2022) na 7.750; dvoudenní z 3.790 na 11.8980!

Tisková zpráva naznačuje, že řada zainteresovaných stran prozkoumala řešení na poslední chvíli. Nedávné schůzky s pojišťovacími makléři (dvě v uplynulém týdnu) však nedaly jinou možnost. Současná situace může klidně znamenat téměř nevratnou krizi pro celé severoirské motocyklové a silniční závody.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama