Reklama

Zatčení "papa" Gardnera a další news z paddocku GP

Ohlédněme se ještě za uplynulým víkendem v Motegi, co se událo především okolo prostřední kubatury Grand Prix, tedy Moto2. A jednalo se o oba Švýcary Raffina a Mulhausera, Itala Basaniho a také Australana Gardnera, resp. jeho renomovaného otce Wayneho - mistra světa 500 ccm z roku 1987.

Zatímco mistr Evropy z roku 2014 Jesco Raffin se udrží v MS-Moto2 i na rok 2017, tak jeho krajan Robin Mulhauser bude muset sestoupit o level níž a vzít zavděk šampionátem WorldSSP.

Robin Mülhauser nebyl výběrovou komisí IRTA akceptován na další sezónu do šampionátu GP-Moto2. V týmu carXpert Interwetten se ve dvou sezónách vůbec neprosadil, 2015 skončil s 1 bodem na P28, letos je se 4 body na průběžném P25. IRTA ho neschválila na provizorní startovní rošt 2017 kvůli «nízkým jezdeckým kompetencím» a 24letý rodák z Fribourgu bude sestoupit o level níž, když jeho dalším nejpravděpodobnějším účinkování bude WorldSSP. Protože ale jeho otec patří mezi ty bohatější, tak je jeho jednání o další angažmá daleko jednodušší. V současné době se nabízí tým PTR Honda, kde se bude počet jezdců ze 4 letošních redukovat na 3, když zůstane dle očekání Japonec Hikari Okubo. Druhou variantou je potom GoEleven Kawasaki, za který letos závodí náš Ondřej Ježek. Rozhodnutí by mělo padnout mezi závody GP Malajsie a finálem letošního šampionátu ve Valencii, mladý Švýcar přece jen stále doufá na nabídku z Moto2, neboť finanční sponzorský příspěvek do týmu by neměl být zas tak velký problém.

Jesko Raffin naopak podepsal v sobotu dvouletou smlouvu s týmem CarXpert, který opustí jak jeho krajan Dominique Aegerter, tak i výše jmenovaný Robin Mulhauser. To potvrdil týmový šéf Fred Corminboeuf. 20letý mistr Evropy z roku 2014 tak dostane šanci na další dvě sezóny závodit v Grand Prix, aby svůj nesporný talent mohl prokázat. Jeho týmovým kolegou ve švýcarské závodní stáji bude teprve 16letý Španěl Iker Lecuona, ten nahradil po vyhazovu Dominique Aegertera už na zbytek sezóny 2016. 20letý Švýcar jezdil vloni i letos za španělský tým Sports-Millions-EMWE-SAG. Vloni během 18 závodů GP ani jednou nebodoval, a letos má na svém kontě po 14 odjetých závodech (když chyběl pro zranění při GP Katalánska) celkem 11 bodů, což znamená průběžné 25. místo v GP-Moto2.

Vítěz European Supersport Cup Ital Axel Bassani (17 let) se letos objevil jako kometa. Není tedy vůbec divu, že se objevil v hledáčku manažerů nejev v WorldSSP, nýbrž také GP-Moto2. Dnes podepsal smlouvu s týmem Speed Up, kde bude týmovým kolegou zkušeného Simone Corsiho. Tým vede ex-pilot Grand Prix Luca Boscoscuro. Jelikož na příští rok ztratil Speed Up jediný zákaznický tým QMMF Racing z Kataru, tak se samozřejmě tato značka snaží počet svých motocyklů v Grand Prix Moto2 udržet.

Málokdo si zřejmě v nedělních nočních hodinách všiml, že ve warm-upu kubatury Moto2 na GP Japonska chyběl Remy Gardner z týmu Tasca-Box. Proč k tomu vlastně došlo? Papá Wayne Gardner byl prostě ve vězení a závod tak nemohl sledovat jako obyvkle z boxu týmu svého syna. Jelikož byl provoz na příjezdové silnici k okruhu Twin Ring Motegi hodně zacpaný, tak Wayne a Remy překročili japonská pravidla silničního provozu - za volantem auta z půjčovny byl věhlasný otec - a byli zastaveni místní policií. A jelikož mistr světa 500tek z roku 1987 s Rothmans Hondou nevlastní mezinárodní řidičský průkaz, tak je takový případ považován jako jízda bez řidičského oprávnění. A proto byl zadržen a čeká ho hodně velká peněžní pokuta. A než se syn dostal na okruh Twin Ring Motegi taxíkem, tak už bylo po warm-upu kubatury Moto2. Papá Gardner ovšem neviděl ani závod samotný - junior v něm skončil na P19 a své bodové konto tak nerozšířil. Mimochodem P19 obsadil jezdec týmu Tasca Racing už v Rakousku, San Marinu a v Aragónu. Zatím mí Gardner jr. na svém kontě z 9 letošních startů v GP 5 bodů a v MS 2016 mu patří P27.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama