Reklama

WorldSBK: Aktuální přehled jezdců a týmů na sezónu 2017

Jak vypadá dle informací našeho webu přímo z Kataru aktuální přehled jezdců a týmů na sezónu 2017 po finálovém závodě v Losailu.

Jedno je jisté, španělská agentura DWO - Dorna WorldSBK Organisation - chce «vyčistit» startovní rošt WorldSBK, cílem je povýšit kvalitu nad kvantitu.

Každý jezdec šampionátu WorldSBK stojí Dornu ročně šestimístnou sumu, tyto peníze obdrží týmy jako příspěvek na drahé zámořské závody.

Zatímco fanoušci tohoto šampionátu sní o tom, že se na startovním roštu objeví 26, 28 nebo 30 stabilních jezdců, tak vývoj jde úplně jiným směrem - více než 24 jezdců jich rozhodně nebude. Dorna chce udělat z WorldSBK stejně exkluzivní a uzavřenou společnost, jako je MotoGP. Díky této exkluzivitě by měla stoupnout prestiž tohoto šampionátu a startovat by v něm měli pouze nejlepší týmy a jezdci.

Například týmy jako Toth Yamaha zůstanou v šampionátu pouze v případě, že nabídnou aspoň jednoho pilota zvučného jména.

Problém je ale v tom, že jezdci typu Guintoliho, Westa, Brookese, De Angelise nebo třeba Giugliana by sice byli ochotni jezdit zadarmo a svou vlastní gáži financovat od svých sponzorů, ale rozhodně nemají zájem peníze do týmu přinést.

A tak třeba maďarský tým Toth raději v sezóně 2017 vůbec nepojede, než aby jeho majitel Imre Toth sr. nechal někoho závodit úplně zadarmo, tedy bez toho, aby přinesl sponzorský finanční příspěvek.

Co se týká novinek na startovním roštu pro příští sezónu, tak se v Losailu velmi dobře prezentoval třetí jezdec Althea BMW, kterým je aktuální šampion STK FIM Cupu 1000 Raffaello de Rosa (P12 a P9) - tomu by nemělo místo ve startovním poli WorldSBK 2017 uniknout.

Ze hry o stabilní místo 2017 naopak vypadl francouzský tým ASPI s motocyklem BMW S1000RR - pilot Matthieu Lussiana.

Naopak úplně novým týmem na startovním roštu bude privátní stáj Yamaha majitele Mirko Guandaliniho, kde pojede mladý Ital Ricardo Russo. Ano jedná se o tým, za který v minulosti závodil i náš Jakub Smrž.

Jinak už od poloviny září se ví zcela oficiálně, že další nový tým v šampionátu, Puccetti Kawasaki, bude závodit s Randym Krummenacherem a s bikem ZX-10R.

Jak už jsme uvedli, Toth Yamaha Racing zřejmě obě startovní místa na rok 2017 ztratí a týmy VFT Ducati a Grillini Kawasaki dostaly příkaz, aby se představily s novým konceptem, tedy investovat do motocyklů a získat rychlejší jezdce, než měly doposud pod smlouvou.

Aktuální přehled jezdců a týmu na sezónu 2017

2 Kawasaki: Tom Sykes (GB), Jonathan Rea (GB)
2 Honda: Nicky Hayden (USA), Stefan Bradl (D)
2 Pata Yamaha: Alex Lowes (GB), Michael van der Mark (NL)
2 Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (I)
2 Althea BMW: Markus Reiterberger (D), Jordi Torres (E)
2 Aruba.it Ducati: Chaz Davies (GB), Marco Melandri (I)
1 MV Agusta: Leon Camier (GB)
1 GoEleven Kawasaki: Roman Ramos (E)
1 Puccetti Kawasaki: Randy Krummenacher (CH)
1 Guandalini Yamaha: Riccardo Russo
1 nebo 2 Barni Ducati: Javier Fores (E)?, Saeed Al Sulaiti (QAT)?
1 Pedercini Kawasaki: Anthony West?
2 Grillini Kawasaki: Ondřej Ježek?, Dominic Schmitter?, Ayrton Badovini?
1 VFT Ducati?: Fabio Menghi?
2 IodaRacing Aprilia?: Alex De Angelis?, Sylvain Guintoli?, Davide Giugliano?
1 Aruba Ducati?: Leandro Mercado?
1 Althea BMW junior Team?: Raffaelo de Rosa



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama