Reklama

World Supersport v roce 2021: Noví vítězové, historické mezníky a další zajímavosti

Mistrovství světa motocyklů prostřední kubatury co nejvíce podobných těm sériovým, mělo letos na programu svůj 23. ročník. A my jsme poznali už 18. světového šampiona kterým se stal Dominique Aegerter ze Švýcarska.

Sezóna mistrovství světa FIM Supersport World Championship 2021 byla neúprosným bojem o prvenství, který zaznamenával rekord za druhým. Sezóna nových hvězd, nováčkovských odhalení a tempa rekordů na kolo způsobila, že již existující statistiky byly zničeny. Podívejme se na všechny podrobnosti pomocí souhrnu statistik z World Supersport, od sčítání bodů až po historická umístění v první desítce.

417 – Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) vyhrál titul s rekordními 417 body, což je více než kterýkoli jiný mistr světa ve světovém šampionátu supersport.

53 – Po 53 závodech bez umístění na stupních vítězů se Turecko opět umístilo na pódiu WorldSSP, tentokrát to byl Can Öncü (Kawasaki Puccetti Racing) v Magny-Cours ve II. závodě.

45 – Nový nejstarší jezdec, který získal body v historii WorldSSP: Pawel Szkopek byl odmávnut jako 15. ve II. závodě v Aragonu: 45 let 9 měsíců 17 dní pro Szkopka, před ním to byl Cristiano Migliorati: 42 let 1 den v Imole 2010.

16 – Nový mistr světa v supersportech Dominique Aegerter získal ve své nováčkovské sezóně 16x umístění na stupních vítězů, což je nový rekord v počtu umístění na stupních vítězů během jedné sezóny ve WorldSSP.

12 – Dvanáct různých jezdců bylo na čele závodu při průjezdu přes cílovou čáru na konci závodního kola v sezóně 2021, což je vyrovnaný rekord se sezónami 2001, 2016 a 2017.

11 – Nejlepších jedenáct jezdců v konečném pořadí dosáhlo v sezóně 2021 alespoň dvou umístění na stupních vítězů.

10 – Deset vítězství na cestě k titulu, Aegerter dal týmu Ten Kate Racing desátý titul v World Supersport, jejich první s Yamahou.

10 – Poprvé v historii World Supersport byla při prvním závodě v MotorLand Aragon první desítka startujících složena z deseti různých národností.

7 – Zaznamenali jsme sedm různých Polesetterů ve World Supersport v průběhu roku 2021, tedy stejný počet jako v letech 2019 a 2017.

4 – A máme čtyři nové vítěze ve WorldSSP v roce 2021: Steven Odendaal (Evan Bros. Yamaha WorldSSP Team), Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha), Manuel Gonzalez (Yamaha ParkinGO Team) a Raffaele De Rosa (Orelac Racing VerdNatura). První tři jmenovaní byli jedinými vítězi závodu v prvních osmých kolech.

1 – Druhý závod v Estorilu přivítal novou národnost na stupních vítězů ve World Supersport, když Luca Bernardi ze San Marina byl v cíli odmávnut na druhém místě, přičemž se tak stal čtvrtým nejmladším jezdcem, který se dostal na stupně vítězů.

1 – Jediné vítězství motocyklu Kawasaki v kubatuře Supersport v roce 2021 bylo vůbec prvním vítězstvím Raffaele De Rosy v jeho kariéře a zároveň prvním vítězstvím týmu Orelac Racing VerdNatura v závodě mistrovství světa, který se konal na Pertamina Mandalika International Street.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama