Reklama

Vítězství a nový rekord Bena a Toma Birchallových

Zrovna při stoletém jubileu závodů side na Tourist Trophy se podařilo dvojici Ben a Tom Birchall při jejich vítězné jízdě hned v prvním letmém kole překonat rychlost 120 mph. Další z favoritů Tim Reeves/Mark Wilkes závod nedokončili.

Už v tréninku byli Ben a Tom Birchallové rychlejší než byl stávající rekord, takže otázka zněla zda se jim tento kousek podaří i při závodě. Doteď byli oba bratři jedinou dvojicí, která zvládla zajet 60 km dlouhý okruh Snaefell Mountain pod hranici 19 minut. Jejími největšími soupeři byli Peter Founds/Jevan Walmsley stejně jako Ryan a Callum Crowe, kteří při tréninku ztráceli deset respektive dvacet sekund.

Bratři Birchallové už od samého začátku závodu nenechali nikoho na pochybách, že jejich cílem je získat své 13. vítězství na Isle of Man. Už při prvním mezičase vedli s náskokem čtyř sekund před dvojicemi Founds/Walmsley a bratry Croweovými. Z bývalých vítězů TT museli hned z počátku vzdát Dave Molyneux/Dan Sayle, Tim Reeves/Mark Wilkes a Conrad Harrison/Andrew Winkle, kteří nedojeli ani do Glen Helen. Všechny ttyo tři páry musely odstavit své motocykly side ke straně okruhu.

Founds/Walmsley se nechtěli spokojit s druhým místem, na kterém dojeli také vloni při druhém závodě. Na Ramsey Hairpin měli ztrátu už pouhých 3,357 sekundy. Sekunden geschmolzen. Crowe/Crowe s nimi nedokázali držet tempo, když v tréninku se lehce zranil spolujezdec.

Bratři Birchallové začali riskovat, zatímco Crowe/Crowe drželi s jistotou třetí místo. Daryl Gibson (spolujezdec Tom Christie), vloni ještě jako spolujezdec u Molyneuxe, jel senzačně na P5, před ním byly ještě zkušené páry John Holden/Maxime Vasseur, Steve Ramsden/Mathew Ramsden a Gary Bryan/Philip Hyde.

Ve druhém kole přepsali Ben a Tom Birchall historii TT: Trojnásobní mistři světa zajeli jeden okruh TT při 100. výročí závodů Side rychleji než 120 mph. Jejich rekordní kolo mělo hodnotu 18:48,541 min (průměr 120,357 mph = 193,696 km/h) takže překonali rekord o 10 sekund. Founds/Walmsley tak museli akceptovat absolutní převahu 12-násobných vítězů TT.

Birchall/Birchall tak oslavili s náskokem 24 sekund své 13. vítězství na TT. Druzí skončili Founds/Walmsley a protože Crowe/Crowe nedokončili druhé kolo, tak na stupních vítězů skočili Francouzi Holden/Vasseur, což bylo jejich první pódium v kariéře při TT.

Výsledek, side, Race 1: 1. Ben Birchall/Tom Birchall (GB), LCR Honda, 3 kola za 56:53,768 min. 2. Pete Founds/Jevan Walmsley (GB), LCR Honda, 24,066 sec zpět. 3. John Holden/Maxime Vasseur (GB/F), LCR Yamaha. +1:00:33,326 sec. 4. Steve Ramsden/Mathew Ramsden (GB), LCR Honda. 5. Gary Bryen/Philip Hyde (GB), Baker Honda. 6. Daryl Gibson/Tom Christie (GB), CES Suzuki. 7. Wayne Lockey/Matthew Rostron (GB), LCR Honda. 8. Greg Lambert/Andrew Haynes (GB), LCR Honda. 9. John Saunders/James Saunders (GB), Shelbourne Honda. 10. Alan Founds/Colin Smyth (GB), LCR Yamaha.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama