Reklama

V Hengelu začal závodní seriál IRRC

Při premiérovém závodě sezóny International Road Racing Championship na okruhu Varsselring v Hengelu - 51. ročník motocyklových závodů na této trati - vyhráli Matthieu Lagrive - IRRC Supersport a Nigel Walraven (Suzuki) - IRRC Superbike oba závody svých kubatur.

IRRC - Supersport

V Qualifying IRRC Supersport získal Pole-Position Pierre Yves Bian (F/Yamaha), za ním skončili Rookie tohoto šampionátu Matthieu Lagrive (F/Yamaha) a Kevin van Leuven (NL/Kawasaki).

V prvním závodě zajel Polesetter Pierre-Yves Bian také nejrychlejší kolo, ale tři kola před koncem francouzský pilot havaroval, ale nezraněný mohl v závodě pokračovat. Tím se uvolnilo vítězství pro jeho krajana Matthieu Lagriveho, který tak svůj debut v IRRC mohl oslavit vítězstvím. Laurent Hoffmann skončil se ztrátou 0,920 sekundy na druhém místě a stupně vítězů doplnil Kevin van Leuven, jedoucí s wild card. Thomas Walther (4.) a Christian Schmitz (5.) vytvořili zbytek Top-5, dále byli odmávnuti Peeters, Goetschy, Rotter, Maurer a Juha Kalio. Bian byl klasifikován na P12, hned za ním pak na 13. místě Kamil Holán.

Ve druhé jízdě se pole jezdců relativně hodně brzy roztáhlo, když vedoucí jezdec závodu van Leuven havaroval a Bian do závodu ze startovního roštu vůbec neodstartoval pro poruchu svého motocyklu. Opět trumfoval Lagrive před Hoffmannem, na třetím místě skončil nizozemský jezdec s wild card Thijs Peeters (Yamaha). Dále byli klasifikováni Thomas Walther, Maurer, Goetschy, Kamil Holán, Rotter a Pilloud.

V šampionátu IRRC-Supersport tedy vede s maximálním možným bodovým ziskem Lagrive (50 bpů), druhý je Hoffmann (40) a třetí Walther (32). Top-5 kompletují Maurer (22) a Goetschy (22). Kamil Holán je se ziskem 16 bodů na 7. místě celkově.

IRRC- Superbike

Nizozemský jezdec s wild card Nigel Walraven (Suzuki) vyhrál oba závody IRRC Superbike na Varsselringu v Hengelo.

Kvalifikace International Road Racing Championshipu (IRRC) se skončila vítězstvím Nigela Walravena (Suzuki), první řadu startovního roštu doplnili Didier Grams (D/BMW) a Danny Webb (GB/BMW).

V obou dvou závodních jízdách nedal Nigel Walraven svým soupeřům žádnou šanci. Jezdec s motocyklem Suzuki zajel rovněž časem 1: 45,480 minuty nový rekord okruhu. Jelikož ale Walraven jako pilot s wild card neměl nárok na body, tak plný bodový zisk získal Danny Webb z týmu Wepol Racing BMW by Penz13.com, který v obou jízdách byl odmávnut jako druhý. Webbsův týmový kolega Marek Červený (CZ/BMW) skončil dvakrát čtvrtý, ale bodoval vždy za místo třetí, což byl pro českého jezdce do sezóny velmi dobrý start. Erno Kostamo (FIN/BMW) obsadil v Hengelo jednou páté a jednou třetí místo. Didier Grams obsadil v první jízdě třetí místo, ve druhé pak kvůli problémům s brzdami se 35-letý Němec propadl během závodu až na P10.

V 1. nizozemské jízdě vytvořili druhou polovinu elitní desítky Jonathan Goetschy, Jamie Coward, Holán, Maurer a Den Besten.

Ve 2. pak bylo za Top-5 následující pořadí: Coward, Fredriks, Holán, Den Besten a Grams.

Z celé plejády Čechů skončil tedy v první jízdě na 4. místě Marek Červený, 8. byl odmávnut Kamil Holán, 11. Tomáš Borovka, 12. Pavel Tomeček a 14. Aleš Nechvátal.

Ve druhé jízdě zopakoval Marek Červený své 4. místo z první jízdy, 8. místo zopakoval zase Kamil Holán, Rookie šampionátu IIRC Tomáš Borovka obsadil opět 11. místo, Aleš Nechvátal dojel 13. a Pavel Tomeček skončil 15.

Jen připomínám: Body dosažené českými jezdci v Hengelo jsou nakonec o něco vyšší, neboť Nigel Walraven na ně jako wild card pilot nemá nárok.

V šampionátu IRRC-Superbike vede s maximálním počtem možných získaných bodů Danny Webb (50), druhý je Kostamo (33) a třetí Marek Červený (32). Didier Grams má bodů 27 a Top-5 kompletuje Maurer (21). Na P7 je Holán (18), P9 patří Borovkovi (12). Nechvátal (9) je 12., Tomeček (8) na P13.

Další závod se koná v České republice v Těrlicku 16. a 17. června, kam se šampionát vrací po několika letech. V Těrlicku se závodilo o body do šampionátu IRRC 2011 a 2012.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama