Reklama

Skvělou atmosféru v Hořicích zastínily těžké pády

Pořadatelé kultovního road racingového závodu «300 zatáček Gustava Havla» v Hořicích udělali veškerá možná a dostupná opatření, aby se 60. výročí stalo oslavou Road racingové komunity. Dobrou náladu ale zkazily vážné nehody.

Silniční závod v Hořicích je jedním z posledních silničních závodů na evropské pevnině, který se jede v městských ulicích. U příležitosti 60. výročí nešetřila pořadatelská organizace náklady ani námahou, aby zajistila všem zúčastněným skvělou akci. Pozváno bylo i mnoho jezdců, kteří byli úspěšní v dlouholeté historii této přírodní závodní dráhy. Do severočeského města se houfně o víkendu sjížděli také fanoušci.

Již v tréninku způsobily četné pády zpoždění. Druhá kvalifikace ve třídě Superbike tak musela být odložena dokonce až na neděli ráno...! Zlověstná série pokračovala v závodě Supersport. Již po několika zatáčkách došlo k hromadné havárii devíti jezdců. Podle prohlášení některých zúčastněných pilotů mohla být příčinou stopa oleje nebo unikající chladicí kapalina. Nehoda s Britem Garym Johnsonem si vyžádala zranění prominentního jezdce. Dvojnásobný vítěz Tourist Trophy nyní leží v nemocnici s komplikovanou zlomeninou stehna.

Vrchol dne, závěrečný závod superbiků, trval jen pár sekund. Při vjezdu do města dostal jeden pilot smyk předního kola. Jeho stroj v tomto bodě smykem přejel úzkou trať, předtím se dotkl zdi domu vlevo. Někteří jezdci se motorce nevyhnuli a havarovali rovněž.

Unikající benzín způsobil bleskově moře plamenů.: „S některými kolegy jezdci jsme byli dotázáni, zda by se měl závod superbiků znovu začít. Všichni jsme ale byli pro zrušení„. prohlásil Němec David Datzer, který si mezi závody North West 200 a Tourist Trophy, udělal mezipřistání v Hořicích.

„Vyhrál jsem závod Supermono o více než deset sekund před Petrem Najmanem a také jsem vytvořil nový rekord na kolo v této třídě. K velkému úspěchu týmu přispěl třetím místem můj týmový kolega Ivo Ladde. Zpětně to pro mě bylo jediné pozitivní. Při předávání cen jsem se ještě radoval z vítězství, ale ta spousta nehod mi náladu kazí už hodně dlouho.“

Překvapivě, přestože se nekonal žádný závod superbiků, proběhlo předávání cen pro tři nejlepší v tréninku. “Podle mého názoru byl obřad zbytečný," poznamenal Datzer.

Didier Grams, který měl problémy s ovladatelností v první kvalifikaci, ale po telefonátu se svým specialistou na odpružení našel dobré nastavení, navrhoval, aby se finanční odměna rozdělila mezi účastníky nehody.

Výsledky Hořice

125 GP: 1. Patrick Kolar. 2. Michal Savinkov. 3. Steffen Grämer.

250 Open: 1. Rico Vetter. 2. Pavel Navrátil. 3. Nico Kehrer.

Supermono: 1. David Datzer. 2. Petr Najman. 3. Ivo Ladde.

Supersport 400: 1. Petr Plichta. 2. Lukas Walter. 3. Patrik Horak.

Supertwin: 1. Marek Červený. 2. Michal Dokoupil. 3. Wayne Bourgeais.

Supersport: 1. Marek Červený. 2. Jorn Hamberg. 3. Wolfgang Schuster.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama