Reklama

Skoro 48% jezdců Grand Prix 2022 jezdilo Red Bull Rookies Cup

Pedro Acosta se stal 2021 mistrem světa Moto3, pouze rok poté, co vyhrál Red Bull MotoGP Rookies Cup. V sezóně 2022 je ve startovní listině Grand Prix napříč kubaturami celkem 40 absolventů této nástupnické školy motocyklového závodění.

Osm absolventů Red Bull-Rookies-Cupu obdrží 2022 poprvé stabilní místo v MS-Moto3: Daniel Holgado, David Salvador, David Muñoz, Matteo Bertelle, Ivan Ortolá, Diogo Moreira, Scott Odgen, Mario Aji a Taiyo Furusato. Zonta van den Goorbergh pak postoupil přímo do MS-Moto2, tam ho čekají další dva ex-Rookies Sean Dylan Kelly a Manuel González. Kelly se vrací z MotoAmerica nazpět do paddocku MotoGP, González přichází oklikou z MS-Supersport.

Celkový vítěz Cupu 2021, David Alonso, nebude 2022 fixním pilotem MS-Moto3, ale měl by se objevit v několika závodech s wild card. 15-letý Španěl pojede nadále v týmu GASGAS Aspar juniorské mistrovství světa.

Celkem se v sezóně 2022 objeví ve startovním poli 30 jezdců Moto3 19, které jsme dříve mohli najít v Red Bull MotoGP Rookies Cupu. V kubatuře Moto2 je jich 12 ze 30 (včetně našeho Filipa Salače); a v MotoGP 9 z 24. To je dohromady 40 bývalých Red Bull-Rookies, což z celkového počtu 84 napříč kubaturami dělá 47,62%!

Jen pro porovnání: 2018 ty bylo 18,7% ex-Rookies, 2021 pak 40%.

Z Rookies Cupu se později rekrutovalo osm pozdějších mistrů světa!

2022 jde Red Bull MotoGP Rookies Cup (vždy ve spolupráci s KTM) do své 16. sezóny. V prvním roce 2007 se ještě závodilo s dvoutaktními motocykly o objemu 125-ccm KTM; až do roku 2012. Od 2013 se jezdí se čtyřtakty o objemu 250-ccm, tedy s Production-Racery z MS-Moto3.

Prvním vítězem Red Bull MotoGP Rookies Cupu se stal Johann Zarco, pozdější dvojnásobný mistr světa Moto2. A v listině vítězů jsou i dva Češi: Následující teenageři vyhráli Cup od roku 2007: Johann Zarco, JD Beach, Jakub Kornfeil, Jacob Gagne, Lorenzo Baldassarri, Florian Alt, Karel Hanika, Jorge Martin, Bo Bendsneyder, Ayumu Sasaki, Kazuki Masaki, Can Öncü, Carlos Tatay, Pedro Acosta und David Alonso.

Sedm pozdějších mistrů světa v MS-motocyklů Grand Prix pochází z programu «Road to MotoGP»: Prvním byl Zarco, který svůj první titul (ze dvou celkem) získal při GP Japonska 2015. Ve stejném roce se stal mistrem světa Danny Kent, při finále sezóny ve Valencii s motocyklem Leopard-Honda v Moto3. Dále ho následovali Brad Binder (2016), Joan Mir (2017) a Jorge Martin (2018), V prostřední kubatuře Moto2 to byl Enea Bastianini (2020) a v «premier class» ve stejném roce Joan Mir.

Jen připomínám, také aktuální mistr světa z WorldSBK Toprak Razgatlioglu závodil v Red Bull MotoGP Rookies Cupu, stejně jako dva další šampioni 2021: Tarran Mackenzie (British Superbike) a Jake Gagne (MotoAmerica).

Těchto 40 ex-Red Bull-Rookies jedou 2022 v MS-motocyklů Grand Prix:

MotoGP: Johann Zarco, Joan Mir, Miguel Oliveira, Brad Binder, Enea Bastianini, Jorge Martin, Fabio Di Giannantonio, Raúl Fernández, Darryn Binder

Moto2: Joe Roberts, Bo Bendsneyder, Marcos Ramirez, Ai Ogura, Barry Baltus, Cameron Beaubier, Filip Salac, Niccolò Antonelli, Pedro Acosta, Zonta van den Goorbergh, Sean Dylan Kelly, Manuel González

Moto3: Jaume Masia, Andrea Migno, Kaito Toba, Ayumu Sasaki, Ryusei Yamanaka, Carlos Tatay, Deniz Öncü, Izan Guevara, Xavier Artigas, Lorenzo Fellon, Daniel Holgado, David Salvador, David Muñoz, Matteo Bertelle, Ivan Ortolá, Diogo Moreira, Scott Odgen, Mario Aji, Taiyo Furusato



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama