Reklama

Sepang vypadl z kalendáře WorldSBK

Kvůli velmi nízkému počtu návštěvníků se nevyplatí nadále pořádat MS-Superbike v Malajsii. Letošní závod v polovině května tak byl posledním, v roce 2017 se už zde nepojede. Sepang International Circuit (SIC) tuto nemilou skutečnost potvrdil.

Sezóny 2014, 2015 a 2016 hostoval šampionát WorldSBK v Malajsii. A ačkoliv během závodního víkendu MotoGP jsou tribuny naplněny, tak zájem fanoušků o šampionát motocyklů co nejvíce podobným těm sériovým je hodně malý. Tento rok přišlo v pátek 4.222 platících diváků, v sobotu 4.229 a v neděli pouhých 12.111. Podobně špatně navštívený byl i během tří dnů navštívený závod na okruhu MotorLand Aragón.

Jen pro dokreslení, naposledy se jel v Brně tento šampionát v roce 2012 a kolem tratě Masarykova okruhu bylo přes 60 000 fanoušků. Konkrétně to bylo následovně: v neděli na Masarykův okruh přišlo 38 898 diváků, sobotní kvalifikace a Superpole sledovalo 11 231 lidí. V pátek, kdy byl vstup zdarma, přišlo na Masarykův okruh asi 12 tisíc návštěvníků. Celkem závodní víkend Superbike přilákal 63 129 fanoušků.

Ovšem promotér MS španělská firma Dorna, respektive DWO, má sice snahu ještě jednat s ředitelstvím Sepang International Circuit (SIC) o prodloužení tříleté smlouvy, ale: „Kvůli hospodářské situaci a jiným finančním závazkům, je toto rozhodnutí správné. Oba dva naše největší podniky, tedy F1 a MotoGP vyžadují plnou finanční účast z naší strany a my musíme z pohledu těchto dvou závodních víkendů jít trochu zpět a vyloučit jakékoliv jiné riziko. Nevylučuji ale, pokud nebude finanční situace v budoucnu tak napjatá, že se MS-Superbike na tento okruh zase nevrátí“, říká CEO okruhu Sepang International Circuit (SIC) Razlan Razali.

Championship Director Daniel Carrera má názor: „Pokud se koná závod v Malajsii a my na něm neproděláváme, tak je to dobrá smlouva. Musíme vidět mistrovství komplexně. A jedno nesmíme zapomenout: Sepang je jedním z našich partnerů z MotoGP, takže má pro pořádání MS-Superbike úplně jiné finanční podmínky“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama