Reklama

Senzace: Jonas Folger se vrací

Němec Jonas Folger byl nejen velkým motocyklovým talentem, ale také německou nadějí pro mistrovství světa. Zároveň byl ovšem znám také jako «Enfant terrible». V posledních letech ale 29-letý pilot zažil jak výstupy, tak především pády.

Byl pronásledován různými zdravotními problémy počínaje «únavovým syndromem» a tak v každé započaté závodní sezóně zažil fáze se špatnými výsledky. Vše se vynořilo na povrch především v sezóně 2017, kdy nejdříve v červenci skončil na domácím Sachsenringu o pouhých 3,3 sekundy za Marcem Marquezem a potom zkolaboval před Grand Prix v Motegi v hotelovém pokoji.

Sezónu 2018 musel odřeknout, ačkoliv ji měl absolvovat v týmu Tech3-Yamaha po boku Johanna Zarca. Místo něho byl povolán Hafizh Syahrin.

Stal se z něho testovací jezdec Kalexu v Moto2 (2018), později Yamahy v MotoGP (2019). Protože ale nedošlo k žádnému pracovnímu uplatnění, tak závodil za Petronas-Sprinta-Moto2 Team - ovšem bez zisku jediného bodu.

2020 se stáhl nazpět z mistrovství světa a věnoval se naplno IDM Superbike a stal se suverénním šampionem. Proto přestoupil do šampionátu WorldSBK, ovšem s motocyklem BMW to byla doslova ostuda - skončil až 22. se ziskem pouhých 21 bodů během 32 závodů.

Rozhodl se proto pro závodní přestávku a 2022 se společně se Švýcarem Jesko Raffinem věnuje organizování tréninkových campů a je také angažován v «Racing for Fun-Evenst».

A protože má současný testovací pilot Mika Kallio z Finska už 40 let, tak musela KTM hledat náhradníka k Danimu Pedrosovi (koncem září oslaví 37 let). A našla ho v trojnásobném vítězi GP-Moto2 Folgerovi.

Ten bydlí pouhých 88 km od sídla KTM-Factory Racingu v Munderfingu, což je další výhoda.

Folger tedy převezme roli Kallia během podzimu 2022 a na sezónu 2023.

Mika Kallio bude působit jako Riding Coach u KTM a GASGAS pro kubaturu MotoGP.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama