Reklama

Salač po třech pádech z druhé řady

Tento víkend se koná dvanáctá Grand Prix světového šampionátu silničních motocyklů Moto GP na okruhu v Silverstone. V kategorii Moto 3 nechybí český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Filip Salač.

V úvodu potkaly Filipa hned tři pády během patnácti hodin! A dnešek označil za vůbec nejtěžší den v letošní sezóně. V kvalifikaci však nakonec zajel druhý nejlepší výsledek roku, když skončil šestý. V nedělním závodě tak odstartuje z druhé řady.

Dobrý začátek, ale ve slibně rozjetém kole zpomalení od jezdců vjíždějících na okruh. Druhý trénink poznamenal pád českého jezdce. Přesto Filip hodnotil páteční úvod britské Velké ceny kladně. „Byl to pro mě docela pozitivní den, po letní přestávce poprvé na pořádném okruhu, protože v Rakousku je trošku zvláštní, nejsou tam moc rychlé zatáčky. Sžíval jsem se s motorkou docela dobře, na začátku prvního tréninku šesté místo, byl jsem celkem spokojenej. Do druhého tréninku jsme vyjeli na tvrdých použitých pneumatikách a zajel jsem solidní čas. Když jsme pak přezuli na nové gumy, byl jsem hned v prvním sektoru ještě o 0,3 sekundy rychlejší, ale bohužel jezdci vyjíždějící z boxu zpomalili všechny, kteří byli na okruhu. Při nájezdu do dalšího rychlého okruhu jsem to v první zatáčce trochu přehnal, zavřel se mi předek, zablokovalo se přední kolo. Byl to docela těžký pád, asi ve 190 km/h. Trochu mě bolí rameno, jsem dodřenej, ale myslím, že jinak docela v pohodě,“ uvedl Filip Salač.

Sobota byla jak na houpačce, ve třetím tréninku dva pády, ale nakonec po úspěšném výsledku v první kvalifikaci postup do druhé, a v ní šesté místo. Po červnovém vítězství v kvalifikaci na Sachsenringu je tak dnešní výsledek druhým nejlepším v roce 2021.

„Dnešek byl pro mě snad nejhorším dnem celé letošní sezóny. Ráno mě v tréninku sestřelil v pádu jeden z ostatních jezdců, museli jsme opravovat motorku. Po přezutí na nové gumy jsem v závěru udělal malou chybičku, nebo možná to ani moje chyba nebyla, na datech to není úplně přesně zřejmé. Dal jsem trošku větší náklon a zavřel se mi předek, po včerejšku další rychlý crash, ve 170 km/h. Motorka byla hodně, hodně rozbitá… Z Q1 se mi podařilo postoupit do Q2 a čas z úvodu nakonec stačil na šesté místo. Potřebuji pošetřit na zítra, po těch docela těžkých pádech si připadám, jak kdybych skočil z pátého patra, jsem docela rozbitej. Za dnešek mimořádný dík týmu mechaniků, kteří dali motorku do kupy. Šesté místo je super výchozí pozice na zítřek, tak uvidíme, jak to půjde v závodě,“ zhodnotil Filip Salač.

Moto3, Silverstone, Q2

1. Fenati, Husqvarna, 2:11,325 min
2. Rodrigo, Honda, + 0,043 sec
3. Rossi, KTM, + 0,197
4. Migno, Honda, + 0,265
5. Antonelli, KTM, + 0,390
6. Salac, Honda, + 0,478
7. Alcoba, Honda, + 0,525
8. Foggia, Honda, + 0,560
9. Öncü, KTM, + 1,066
10. Masia, KTM, + 1,187
11. Guevara, GASGAS, + 1,218
12. Nepa, KTM, + 1,266
13. Suzuki, Honda, + 1,380
14. Tatay, KTM, + 1,602
A dále:
22. Acosta, KTM
24. Garcia, GASGAS



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama