Reklama

Portimao je perlou v MS-Superbike

Okruh «Autodrómo Internacional do Algarve» v Portimão je určitě jednou z nejzajímavějších tratí v kalendáři MS-Superbike. Závodění a atmosféra na tomto okruhu jsou totiž jedinečné.

Krásné počasí, fantastické pláže, malebná krajina a členité útesy – je těžké si portugalské Algarve nezamilovat. A už vůbec ne v souvislosti s 4,6 km dlouhým «Autodrómo Internacional do Algarve».

Pobřežní město Portimão (cca 50 000 obyvatel) leží 300 km jižně od Lisabonu a asi 70 km západně od Fara. Jedna z nejvíce fascinujících závodních tratí v Evropě byla postavena v kopcovitém vnitrozemí a slavnostně otevřena pro finále sezóny mistrovství světa superbiků 2008.

835 metrů dlouhá rovinka, devět pravotočivých a šest levotočivých zatáček jsou ingrediencemi fascinující závodní dráhy. Pasáže do kopce a z kopce, několik změn směru a sklonu, hřebeny, pasáže, které jsou někdy nejasné, mnoho dlouhých, rychlých zatáček a klikatá vnitřní část okruhu dělá z této tratě výzvu pro jezdce a týmy.

Piloti musí jednat agresivně. Rozhodující roli hrají řidičské schopnosti, odvaha a fyzická zdatnost. Dobré chování při řízení je vyžadováno při zrychlování ze zatáček. Klíčovým bodem je poslední zatáčka: Zde je důležité vzít s sebou dostatečnou rychlost na téměř kilometr dlouhou rovinku start-cíl.

Pro monopolistu na pneumatiky Pirelli nepředstavují podmínky na trati v Portimãu zvláštní problém, i když se podmínky přilnavosti od roku 2008 zhoršily. Protože jsou však možné vysoké teploty, které mohou vést k tvorbě puchýřů, používají se vhodné kaučukové směsi. V Portimão je namáhána zejména přední pneumatika, nicméně v roce 2014 jsme viděli i mokré závody v Portimão.

Jonathan Rea (Kawasaki) je zdaleka nejúspěšnějším závodníkem v Portimãu. Severní Ir zde vyhrál celkem 11 závodů (z celkového počtu 27 odjetých jízd), za ním následují Tom Sykes (Kawasaki), Eugene Laverty (Aprilia), Marco Melandri (BMW/Yamaha), Max Biaggi (Aprilia) a Troy Bayliss (Ducati) po dvou vítězstvích. Ze současných aktivních pilotů se do listiny vítězů zapsali také Alvaro Bautista (Ducati), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) a Michael van der Mark (BMW).

Se 13 výhrami vede Kawasaki pořadí výrobců. Ducati získala na portugalském okruhu pět vítězství, Aprilia čtyři, Yamaha tři, BMW dvě a Honda jedno.

Z českých jezdců zde doposud startovali Jakub Smrž (celkem 10x) - nejlépe dojel 2009 na 8. místě. Dva starty pak má na svém kontě Ondřej Ježek a z toho jednou si na své konto mohl zapsat 11. místo.

Dosavadní vítězové WorldSBK v Portimau

2021 Razgatlioglu (Yamaha) - vd Mark (BMW) - Rea (Kawasaki)
2020 Rea (Kawasaki) - Rea (Kawasaki)
2019 Rea (Kawasaki) - Bautista (Ducati)
2018 Rea (Kawasaki) - Rea (Kawasaki)
2017 Rea (Kawasaki) - Rea (Kawasaki)
2015 Rea (Kawasaki) - Rea (Kawasaki)
2014 Sykes (Kawasaki) - Rea (Honda)
2013 Melandri (BMW) - Laverty (Aprilia)
2012 Sykes (Kawasaki) - Laverty (Aprilia)
2011 Checa (Ducati) - Melandri (Yamaha)
2010 Biaggi (Aprilia) - Biaggi (Aprilia)
2009 Spies (Yamaha) - Fabrizio (Ducati)
2008 Bayliss (Ducati) - Bayliss (Ducati)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama