Reklama

Po 10 letech se v Brně opět koná Alpe Adria

Neuvěřitelných 318 jezdců se ve svých kubaturách postaví na start Jarní ceny Brna, která se koná 22. až 24. dubna na Masarykově okruhu v Brně. Víkendový program nabídne velký návrat mezinárodního šampionátu Alpe Adria.

„Za tak vysokou účast jsem ráda. Čekají nás velmi silně obsazené krásné závody. Jarní cena Brna, kterou organizuje Road Racing Club pod CAMS, je prestižní motocyklový podnik a spojení s Alpe Adrií dává perfektní smysl. Od pátku až do nedělního podvečera je trať plně obsazená. Nejlepším tuzemským jezdcům letos přibude mezinárodní konkurence, fanoušci se určitě mají na co těšit,“ hodnotí blížící se akci předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

Pro návštěvníky bude kromě přírodní tribuny C a sedadlových tribun u startu přístupný i paddock. Mohou tak nasát atmosféru mezinárodního šampionátu přímo ze zázemí závodních týmů.

Alpe Adria se na Automotodromu Brno pojede přesně po deseti letech. Naposledy se tento šampionát fanouškům představil v květnu 2012.

Závod «Alpe Adria» si rozhodně nenechá ujít šlapanický jezdec Michal Filla: „Původně jsem jet neměl, ale nakonec se naskytla možnost startovat. Je to hodně narychlo, tak uvidíme, jak to celé půjde. Nemám v plánu jet celou Alpe Adrii, ale když už budu v Brně startovat, tak budu samozřejmě chtít vyhrát. Je jasné, že se budu snažit jet co nejlépe,“ říká Filla, který v letošní sezóně závodí v italském šampionátu superbiků.

Motocykloví piloti v rámci víkendového programu uctí památku Jakuba Gureckého, mladého talentovaného jezdce, který tragicky zahynul letos v únoru.
Pohár ve třídě Moto3, ve které Jakub Gurecký závodil a opakovaně ji vyhrál, ponese jeho jméno.

V sobotu, na závěr dne, vzpomenou jezdci na Jakuba minutou ticha. V neděli všichni společně vyrazí do čestného kola po závodní dráze.

Po celý víkend si návštěvníci mohou užít doprovodný program v areálu Masarykova okruhu. Připraveny budou motokáry, v lobby GRID hotelu si mohou prohlédnout expozici závodních strojů Karla Abrahama, motor motocyklu kategorie MotoGP, nebo se projet na F1 simulátoru.

V provozu bude jak hotelový bar, tak okruhová restaurace, o víkendu i stánek s občerstvením na tribuně C.

Pohled do historie: Alpe Adria 2012

Nedělní počasí na Masarykově okruhu motocyklovým závodům rozhodně přálo a i nový organizátor, tedy ČSMS, se nemusel za svůj premiérový závod v domácím Brně vůbec stydět, ba naopak. Jen ta návštěva mohla být větší...., ale to bychom chtěli asi moc. A sportovně?

Ve čtyřech ze šesti závodů šampionátu Alpe Adria se hrála na počest vítěze česká hymna, což zřejmě nečekal ani ten největší optimista.

Před 10 lety se tento závod konal jako Memoriál Františka Šťastného.

Prvním z Čechů, který vyhrál, byl Ladislav Chmelík, jenž vyhrál suverénně závod kubatury 125 GP/Moto3. Tím druhý byl Michal Prášek, vítěz nejnapínavějšího závodu dne, tedy Superstock 600 ccm. O třetí vítězství českých barev se zasloužil Ondra Ježek, který vybojoval vítězství ve třídě Superstock 1000. A konečně na nejvyšší stupeň vítězů se postavil i Igor Kaláb, který způsobem start – cíl vyhrál kubaturu Supersport/Moto2.

Ovšem i ostatní kubatury, v nichž nevyhráli čeští jezdci, přinesly spoustu zajímavých soubojů a situací.

Nejprestižnější třídu Superbike vyhrál slovinský závodník Marko Jerman. Vítězství mu ale doslova seslal z nebe mladý český talent Jan Halbich, který až v samém závěru závodu upadl z prvního místa. Ve třídě 125cc SP zvítězil Chorvat Renato Novosel.

Za samostatnou zmínku stojí vynikající umístění mladinké české závodnice, teprve čtrnáctileté Romany Tomáškové, která si vyjela pohár za třetí místo ve třídě 125 GP/Moto3.

Ale podívejme se nyní na jednotlivé kubatury trochu podrobněji:

125 Sportproduction: Za slunečného, ale chladného počasí zahájil nedělní program tradičně závod sportproductionů. Ihned po startu se na špici začala vytvářet čtyřčlenná skupina jezdců. Byli jimi Slováci Michal Puškár a Pavol Skovajsa, Chorvat Renato Novosel a Ital Stefano Schillaci (všichni Aprilia). Tato skupina bojovala až do samého závěru. Poslední kolo však přineslo nečekané rozuzlení, když v závěrečném stoupání vypověděla Puškárova Aprilia službu. Vítězství tak spadlo do klína Novoselovi, kterého následoval Skovajsa a Schillaci. Čtvrtý v cíli byl nakonec slovenský matador Peter Rauch před Štefanem Bunčiakem. Pro české barvy byla tato třída trochu smutným představením, protože na start se postavili pouze dva jezdci. Lepší z nich byl nakonec na osmém místě Marek Vrána, Kuba Vojtíšek byl desátý.

125 GP/Moto3: Tentokrát se na startu sešlo celkem 13 jezdců a velký podíl na tom měl tým Roháč a Fejta motoracing team, který měl v této třídě celkem 5 jezdců. Nejlépe odstartoval na pole position stojící Láďa Chmelík na Aprilii následován Adrianem Gyutaiem na Hondě. Naopak špatně se vedlo Petru Zářeckému, který havaroval už v závěru prvního kola. Na čele se ustálila dvojice Chmelík-Gyutai a za nimi se rozpoutal boj o třetí místo ve složení Romana Tomášková, Barbora Jakubičková a Fabien Feldmeier z Německa. Nedaleko se držel Oldřich Podlipný na Hondě. Na čele se mezitím začal odpoutávat Láďa Chmelík a nakonec si zaslouženě dojel pro vítězství. Druhému Maďarovi Gyutaiovi ujel o sedm sekund. Boj o třetí místo nakonec pro sebe rozhodla Romana Tomášková na Hondě (Moto3). Čtvrté místo si z Brna nakonec veze Barbora Jakubičková, pátý byl Oldřich Podlipný. V první části o bednu bojující Feldmeier závod nedokončil. České stupně byly ve složení Chmelík, Tomášková, Jakubičková.

Superstock 600: Stejně jako na Slovakiaringu byla tato třída velice zajímavá. Po startu se na čele vytvořila devítičlenná skupina. V té byli často vidět i naši Michal Prášek, Karel Pešek, Jiří Fejta a Jiří Klejch. Ve skupině proběhlo značné množství zajímavých soubojů. Tři kola před koncem se však urvala čtveřice jezdců ve složení Prášek, Tommasini, Koch a Chrobák. Do posledního kola najížděl výborně jedoucí Prášek na druhém místě a ve „Schwantzovce“ se dostal před vedoucího Chrobáka. Michal Prášek si tak připsal druhé vítězství v řadě v hodnocení seriálu Alpe Adria a ukázal, že je letos ve výborné formě. Druhým v cíli byl Chrobák před Manfrédem Kochem, který udržel za svými zády Tommasiniho. Následoval Rumun Mircea Vrajitoru a na Slovensku druhý Stefan Lichtenberger. Z Čechů byl stříbrný Karel Pešek pro kterého to byly první letošní body (na Slovensku kvůli poruše v tréninku nakonec v závodě nestartoval). Českou bednu doplnil Jirka Fejta, který za sebou těsně udržel Jirku Klejcha.

Superstock 1000: Před startem se očekával souboj zejména mezi dvojicí Ondra Ježek a Michal Filla. Tento předpoklad se do puntíku naplnil a tato dvojice společně s Gwenem Giabbanim (Francie) předvedla skutečně velký závod. Jejich časy na jedno kolo se zastavili na nízkých 2:03 a rekord Fabrizie Pelizzona (2:02,9) se otřásal v základech. Cílem posledního desátého kola dojeli jezdci v pořadí Ježek, Filla a s mírným odstupem Giabanni. Čtvrtý Andreas Meklau - zdravotně nebyl zkušený Rakušan v Brně úplně fit po pádu (zraněné pravé rameno) při testování na Pannonia Ringu, jehož je spolumajitelem - zvládl nejlépe těsný dojezd tří jezdců v boji o bramborovou medajli před Michalem „Božou“ Drobným a Tomášem Svitokom.

Supersport: Start závodu proběhl bez problémů a všech 25 jezdců se bez problému vešlo do první zatáčky. Na čele se usadil Igor Kaláb s Triumphem a jediný kdo akceptoval jeho tempo byl Polák Marek Szkopek na Yamaze. Na třetím místě jel v tuto chvíli David Látr před čtvrtým Danielem Bukowskim. Postupně se však na tuto dvojici dotáhl Thomas Berghammer a začal v boji o třetí místo udávat tempo. O třetí místo mezi Čechy bojoval Viktor Dušek a Jirka Brož. Na samotném čele se nic nezměnilo a Igor Kaláb měl v cíli velikou radost z vítězství. Stupně šampionátu Alpe Adria doplnili Szkopek a Bukowski. Mezi Čechy zvítězil Igor Kaláb před Davidem Látrem a Jirkou Brožem. Ten v závěru předjel Viktora Duška. Naopak smůlu si opět vybral Michal Šembera, startující krátce po zranění. Tentokrát za nulový příděl bodů může jeho technika. Stejně tak tomu bylo u Kurta Tetala, který odstoupil v posledním kole kvůli technice.

Superbike: I poslední z nedělní série závodu stal opravdu za to. Na špici se utvořila postupně pětice jezdců, která jezdila časy pravidelně za 2:04. V ní se dostal ve třetím kole do čela Jan Halbich. V zádech však neustále měl čtveřici soupeřů v podobě Marko Jermana, Andrease Meklaua, Michala Filly a Radka Rouse. V posledním kole však na výjezdu z „áčka“ havaroval povětšinu závodu vedoucí Jan Halbich a vítězství spadlo do klína Marko Jermanovi. Tomu v zádech dojeli Meklau a Filla. Rous v závěru z vedoucí skupiny odpadl a dojel si v klidu pro čtvrté místo. Pátý byl Irek Sikora.

V loňském roce se v «šampionátu Alpe Adria» dařilo našim jezdcům následovně:
Oliver König se stal celkovým vítězem kubatury Supersport 300, když celkem 6x vyhrál. Letos pochopitelně startovat nebude, když jezdí šampionát WorldSBK.

V „malých“ stocích - tedy STK 600 - skončil 2021 celkově stříbrný Vojtěch Schwarz.

„Velké“ stocky vyhrál 2021 celkově Michal Filla, a v «premier class», tedy Superbike byl celkově stříbrný Michal Prášek a v Top-5 se ještě umístil jako čtvrtý Michal Filla.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama