Reklama

Phillip Island - WorldSSP: Pátku dominoval Jacobsen

Páteční úvodní den rozhodoval o přímém postupu do sobotního Superpole 2, které se jezdí teprve od loňské sezóny a kam postupuje přímo Top-10 nejrychlejších jezdců dle časů dosažených v FP1/FP2.

Při zranění Sofuogla je horkým favoritem na zisk letošního titulu 23-letý US-Boy PJ Jacobsen s motocyklem MV Agusta. Ten se netají tím, že po nepodařeném přestupu do MS-Moto2 (tým Kiefer Racing dal přednost jiným jezdcům: Kentovi a Aegerterovi) chce získat letos titul mistra světa WorldSSP a pak přestoupit do královské kubatury motocyklů, co nejvíce podobným těm sériovým.

Mimochodem: 1974 se podařilo Philu Readovi získat titul mistra světa v tehdejší kubatuře 500-ccm s motocyklem MV Agusta 500 GP. Od té doby už následovaly pouze národní tituly: Giacomo Agostini vyhrál italský šampionát v roce 1976 v kubatuře 500-ccm, Luca Scassa 2006 italské mistrovství superstocků a 2008 si vyjel italský superbikový titul.

Giansanti Racing Team (GRT) je oficiálním týmem továrny Yamaha a tak nové motocykly R6 mají k dispozici pouze Lucas Mahias a Federico Caricasulo, zatímco Niki Tuuli a Sheridan Morais z týmu Kallio Racing je obdrží na čtvrtý nebo pátý závodní víkend (Assen nebo Imola).

Při neúčasti zraněného Kenana Sofuogla se první Qualifying při sezonní premiéře na Phillip Islandu konal pod taktovkou továrního pilota MV Agusty PJ Jabobsena. Následovali oba tovární piloti Yamahy Federico Caricasulo a Lucas Mahias s novými motocykly R6. Do jedné sekundy rozdílu se vešel už pouze Roberto Rolfo (MV Agusta), ačkoliv si při testu vykloubil rameno. Alex Baldolini (MV Agusta), Jules Cluzel (Honda), Luke Stapleford (Triumph) Gino Rea (Kawasaki), Kyle Smith (Honda) a Aiden Wagner (Honda) dokompletovali Top-10. Jezdec s wild card Anthony West měl na svém kontě kvůli technickým problémům pouze jedno měřené kolo a obsadil poslední místo.

Časové zlepšení ve druhém Qualifying začalo až po 10 minutách, kdy se Zulfahmi Khairuddin (Kawasaki) posunul z P14 do Top-10. V Top-5 se nic v prvních 30 minutách nestalo - naopak se Christian Gamarino (6./Honda) a Nacho Calero (8./Kawasaki) v rámci Top-10 posunuli kupředu.

Pak se vydali na souboj s časem tovární piloti Yamahy, a zatímco Caricasulo se zlepšil o nepatrných 12/1000 sec, tak Mahias zaznamenal crash. Qualifying tak pro Francouze skončil, trénink musel být přerušen a trať vyčištěna.

Pouze mladý Ital Michael Canducci (Kawasaki) se dokázal zlepšit o celou sekundu a 10 minut před koncem se zařadil na P5. Dlouho tam ale nevydržel, nejdříve Stapleford, pak Smith, Alex Baldolini a nakonec Hikari Okubo (Honda) se dostali před Canducciho.

Nejlepšímu času PJ Jacobsena se ale nikdo nepřiblížil, a ani on sám ne. Nejrychlejším pilotem druhého Qualifying byl Jules Cluzel (Honda), a dostal se o 0,380 sec za Jacobsena. Následovali Caricasulo, Mahias, Rolfo, Okubo, Baldolini, Rea, Stapleford a Smith - všichni tito jezdci tak postoupili přímo do Superpole 2. Ostatní jako třeba Canducci (11.), Khairuddin (15.), Ryde (16.), Tuuli (17.) nebo West (24.) budou muset bojovat o dvě postupující místa v Superpole 1.

Ex-pilot z MS-Moto2 Robin Mulhauser byl jedním ze sedmi jezdců, kteří se odpoledne nedokázali zlepšit a propadl se až na P 21. Ještě hůře se vedlo lokalmatadorovi Anthony Westovi, jehož Yamaha prostě nechtěla vůbec jet a tak si Australan nepřipsal na své konto ani jedno měřené kolo, ráno pak pouze jedno.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama