Reklama

MS SBK v Estorilu: Čísla, fakta a zajímavosti

Po 27-leté přestávce se MS-Superbike vrátilo 2020 na okruh Circuito do Estoril nazpět, letos se koná potřetí v řadě tento šampionát silničních motocyklů na tomto portugalském okruhu.

Protože na ostatních okruzích se kvůli pandemii Corona nesmělo závodit, tak Estoril naskočil jako náhradní závodní víkend během pandemie a rovnou jako sezonní finále MS-Superbike 2020 a to po dlouhých 27 letech do kalendáře šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým.

Charakteristikou této 4.182 metrů dlouhé tratě jsou velké výškové rozdíly a skoro kilometr dlouhá rovinka. Asfaltový povrch nenabízí zrovna dobrý grip, takže jezdci se musí spolehnout především na měkké pneumatiky, což při závodě na 21 kol způsobuje hodně problémů.

Třetí závodní víkend této sezóny by mělo provázet příjemné počasí s teplotami okolo 25 stupňů Celsia. Co se týká dosavadní statistiky, tak by nás měly čekat velmi zajímavé závody: Ducati a Yamaha zatím v Estorilu vyhrály třikrát, Kawasaki (a Bimota - dnes se už na startovním roštu nevyskytuje) pak dvakrát.

Kawasaki má na svém kontě celkem 494 pódiových umístění v šampionátu MS-Superbike a je tedy hodně blízko magické 500! Tuto metu zatím pokořila pouze Ducati a italské továrně chybí pouze «desítka», aby se dostala na neuvěřitelných 1.000 pódiových umístění v šampionátu WorldSBK.

Už pouze jedno vítězství lídra šampionátu Álvaro Bautisty a Ducati může oslavit 380 úspěchů v šampionátu WolrdSBK. 180. pódiové umístění by mohl v Estorilu oslavit aktuálně druhý jezdec šampionátu Jonathan Rea, zatím jich má na svém kontě 178.

60 pódiových umístění, to je celkem reálný cíl mistra světa Topraka Razgatlioglu, chybí mu ještě tři a tovární pilot Yamahy dostihne takové ikony tohoto šampionátu, jakými jsou James Toseland a Frankie Chili.

Jak tvrdě se v šampionátu bojuje a jak je letos v Top-3 vyrovnaný, dokazuje dosavadní průběh a jeho statistika: V posledních dvanácti závodech stáli na stupních vítězů vždy zástupci tří továren. Pokud by se podařilo tuto sérii prodloužit i v Estorilu, pak by po Superpole-Race to bylo už po 340., co by na stupních vítězů stáli jezdci tří různých továren.

Když tovární pilot Kawasaki vyhrál 2021 SprintRace v Estorilu, byl to už 20. závodní okruh, kde tento britský jezdec dokázal vyhrát. Tento vlastní rekord zvýšil potom Rea při sezonním finále v Indonésii na 21.

37-letý Španěl Alvaro Bautista je před Estorilem jediným superbikovým pilotem, který letos při každém svém letošním startu stál po závodě na stupních vítězů - šest ze šesti. Pouze Španěl a Rea vyhráli letos více než jeden závod.

25-letý Turek Toprak Razgatlioglu startoval v Estorilu celkem šestkrát a šestkrát byl odmávnut v Top-3, tedy vždy po skončeném závodě stál na stupních vítězů. Pouze on a Rea zde v Estorilu vyhráli více než jednou.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama