Reklama

MS MotoGP 2016: Rekordy & dramata posledního kola

V sezóně MotoGP 2016 jsme byli svědky spektakulárních soubojů až do odmávnutí šachovnicovým praporkem jako například naposled v Barceloně mezi Marcem Márquezem a Valentinem Rossim. Ovšem GP Itálie v Mugellu vše překonala, pouhých 0,087 sekundy dělilo vítěze a druhého v cíli ve všech třech kubaturách dohromady.

Všechno začalo pod umělým osvětlením v Kataru při letošní sezonní premiéře. Napětí se dalo doslova krájet nožem, než vyrazili na trať jezdci kubatury Moto3. V posledním kole bojovali o vítězství čtyři jezdci: Brad Binder, Niccolo Antonelli, Romano Fenati a Francesco Bagnaia. Na konci vyhrál Antonelli o pouhých 0,007 sekundy před Bradem Binderem.

GP Italie 2016 se díky těsným výsledkům zapíše do historických análů mistrovství světa motocyklů. Pouhých 0,087 sekundy dělilo první dva jezdce v cíli - ve všech třech kubaturách dohromady.

Závodní neděle začala tradičně kubaturou Moto3, kdy Top-5 jezdců protnulo cílovou pásku v rozmezí 0,077 sekundy. Brad Binder vyhrál s náskokem 0,038 sec, druhý projel cílem Rookie Fabio Di Giannantonio.

Závod Moto2 v Mugello byl ukončen vyvěšením červených praporků a restartovaný závod se jel na pouhých 10 kol. V tomto sprintérském souboji vyhrál Johann Zarco s náskokem 0,030 sekundy, druhý skončil Lorenzo Baldassarri. Sam Lowes porazil v souboji o poslední volné pódiové místo Toma Lüthiho. Top-4 projeli cílem v rozmezí 1,2 sekundy.

Jelikož ale zřejmě nebylo napětí v obou nižších objemových kubaturách ještě dost, tak vše korunoval královská kubatura. Z očekávaného souboje tří největších Star sice sešlo, neboť Polesetter Valentino Rossi musel právě při domácím závodě spolknout hořkou pilulku a závod vzdal pro poruchu motoru své Yamahy, z které se začalo kouřit. Ale Jorge Lorenzo a Marc Márquez vše fanouškům vynahradili. Jejich souboj trval až do odmávnutí cílovým praporkem, kde byl nakonec Lorenzo první o pouhých 0,019 sec před Márquezem, když mladý Španěl prohrál závod až v posledních metrech.

Pokud si ale někdo myslel, že zažít něco podobného, bude opět nějakou dobu trvat, tak se naštěstí mýlil. Už v Barceloně jsme mohli zažít souboj, při kterém se zatajoval doslova dech a Rossi s Márquezem bojovali až do posledního okamžiku. Jmenované duo si ke konci závodu měnilo své pozice snad v každé zatáčce, až udělal Márquez v posledním kole jezdeckou chybu a svou šanci na vítězství doslova pohřbil.

Po tak brilantním představení si oba hlavní aktéři podali poprvé od clashe v Sepangu 2015 ruce, což byl skutečně skvělý a hodně nečekaný závěr emocionálního tragického závodního víkendu při GP Katalánska 2015 v Barceloně.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama