Reklama

Moto3 v sezóně 2021: První, první, první

První závody, první stupně vítězů, první vítězství... Ani letos nechyběly první důležité výsledky. Od Acosty až po našeho Salače, pojďme si je zopakovat.

V každé světové sezóně jsou vždy „jedničky“ nějakého jezdce. První pódium, první vítězství, první Pole-Position, nebo i jen první závod, třeba jako náhradníci nebo jako piloti startující na divokou kartu.

Pedro Acosta

Když se podíváme konkrétně na Moto3, nepochybně první jméno, které zmíníme, je jméno nováčka-šampiona Pedro Acosty, ale rozhodně není jediné.

Nováček, který řídil letos celý průběh šampionátu a všechny ostatní postavil pěkně do řady - za sebe: Už při prvním závodě v Kataru, tedy při absolutním debutu, je tady první světové pódium na výsledkové listině. V Dauhá 2, o pár dní později to šlo ještě lépe, vzhledem k tomu, že přišlo první vítězství v mistrovství světa. Úspěch, který mu umožnil ujmout se vedení v celkové klasifikaci, pozici, kterou nikdy neopustil. V Assenu k tomu přidáváme i první nejrychlejší kolo v závodě, zatímco v Portimao-2 dochází k uzavření celkového pořadí šampionátu MS-Moto3 (s diskutovatelným případem Binder-Foggia). Naopak na jeho první Pole Position jsme si museli počkat až do posledního závodu sezony ve Valencii. Již s titulem v kapse zde zajel svou svou nejlepší kvalifikaci.

Filip Salač

První pole, první stupně vítězů, první vítězství. Dvě z těchto prvenství má «na svědomí» Filip Salač.. Ten měl letošní sezónu rozdělenou na dvě poloviny: První absolvoval za Rivacold Snipers Team, druhou pak za CarXpert PruestelGP, přičemž ty velké úspěchy slavil v I. polovině sezóny 2021. Ve své třetí (celkově čtvrté) kompletní sezóně získal jak první pódium, tak první Pole-Position. V následující sezóně ho už v «lightweight» neuvidíme, neboť odchází do prostřední kubatury Grand Prix.

Riccardo Rossi

Italský teenager závodil letos za Boé Owlride a v roce 2022 ho uvidíme v týmu SIC58 Squadra Corse. Za sebou má dva kompletní roky v Moto3 se sedmi umístěními na bodech. Rok 2021 byl jeho třetím rokem v nejnižší kubatuře a získal své první světové pódium. Bylo to za třetí místo v GP Francie. S tímto umístěním je spojeno i jeho první nejrychlejší kolo, které bylo zaznamenáno v posledním kole tohoto závodu.

Deniz Öncü

Jediný turecký jezdec aktuálně závodící ve světovém šampionátu Grand Prix. Deniz Öncü - nejvíce se o něm hovořilo v souvislosti s GP Ameriky a s následnou (problematickou!) diskvalifikací. Jezdec Tech3 má však za sebou svou nejlepší sezónu s velkým nárůstem, pokud jde o výsledky. V Katalánsku přichází jeho první světové pódium za třetí místo, což je výsledek, který byl již dopředu „naprogramován“. První ze tří umístění na stupních vítězů sezóny, se dvěma P2 blízko prvního vítězství v Grand Prix. V Grand Prix Steiermarku je zde také první Pole-Position, ovšem následovalo až 21. místo v závodě samotném.

Izan Guevara

Nováček týmu GasGas Aspar, dorazil do mistrovství světa jako juniorský mistr světa Moto3. Jeho sezóna byla pozoruhodná, sice se třemi nulami, ale i s několika umístěními v Top-10. Při Grand Prix Španělska si připisuje první nejrychlejší kolo závodu (zopakuje ho pak ještě třikrát), ale na jeho nejlepší umístění v sezóně si musíme počkat až do USA, na komplikovanou GP Ameriky. Konkrétně mluvíme o jeho prvním vítězství , které je zároveň jeho prvním světovým stupínkem vítězů.

První závody, wild card

Začněme debutem Japonce Takumy Matsuyamy, který má světovou premiéru v týmu Honda Team Asia. Jezdec z CEV Moto3 tak poprvé čelí nejvyšší mezinárodní scéně, i když v závodě samotném končí s nulou. Nebude to ale naposled, protože se později znovu vrací jako jezdec s wild card nebo jako náhradník. Následuje jeden z italských jezdců Alberto Surra, který přijíždí do mistrovství světa ve Velké ceně Itálie v Mugellu s Bardahl VR46 Riders Academy. Tento závod velmi rychle ukončil kvůli havárii, zatímco od Assenu se stává stabilním pilotem MS-Moto3 s týmem Snipers (místo Filipa Salače), potvrzen i pro rok 2022. Pak je tu další italský jezdec Matteo Bertelle, od příštího roku na plný úvazek v kubatuře Moto3 s Avintií. 2021 vystřídal CIV (vicemistr Itálie), CEV (poslední závodní víkend), Rookies Cup (jedna pole a jedno vítězství). K tomu je nutno připočíst ještě jeho první závod na divokou kartu v GP San Marina s Bardahl VR46 Riders Academy, který dokončil 18. A tento přehled za končíme s Indonésanem Mario Suryo Ajim, kterého od příštího roku uvidíme na plný úvazek v mistrovství světa s týmem Honda Team Asia. Jeho debut s wild card se odehrál v Misano II s 21. místem pod cílovou šachovnicí. Závod Portimao II musel kvůli zranění v tréninku vynechat.

Náhradníci

Existuje ovšem také několik mladíků, kteří se objevili jako náhradníci za zraněné stabilní jezdce: Začneme Danielem Holgadem, čerstvým šampionem CEV Moto3 a od příštího roku ho uvidíme v mistrovství světa jako stabilního pilota s týmem KTM Ajo. Jeho debut se odehrál v Katalánsku s CIP za Maximiliana Koflera, zraněného v Mugellu. Byl odmávnut na 15. místě s prvním světovým bodem ve výsledkové listině. Koflerovy problémy se zády ale pokračovaly, tým přivedl k debutu na Sachsenringu také Australana Joela Kelsa , jednoho ze dvou jezdců týmu Alana Broneca v roce 2022 - se 17. místem pod šachovnicovou vlajkou. V dvojnásobném rakouském podniku pak zaznamenáváme také první světová vystoupení Davida Salvadora, nasazeného místo Surry v týmu Rivacold Snipers Team. Konečně je tu David Alonso, úřadující šampion Rookies Cupu, který si proto mohl odbýt svůj debut ve světovém šampionátu, i když ještě nedosáhl požadovaného minimálního věku. Našli jsme ho v GP Emilia Romagna (Misano II.), kde nahradil Sergia Garcíu. V závodě byl tento Kolumbijec odmávnut jako 22., a tedy poslední.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama