Reklama

Moto2 v sezóně 2021: První, první, první

První pole position, první vítězství, první mistr světa... Mnoho prvních emocí bylo také v letošním roce 2021 v Moto2, pojďme se podívat na aktéry těchto «výsledků».

Jako každý rok není nouze o «prvenství» v jednotlivých kategoriích mistrovství světa. V Moto3 jsme jich zaznamenali několik, o něco méně než v Moto2, přičemž zejména duo jezdců KTM Ajo diktovalo a určovalo «prvenství» ve střední třídě. První pole position, první stupně vítězů, první vítězství, první rychlá kola: Z pilotů jasně vyčnívají mistr světa Remy Gardner plus Rookie a zároveň vicemistr Raúl Fernández, ale v tomto krátkém seznamu najdeme i Itala Fabia Di Giannantonia.

Raúl Fernández

Je to určitě jezdec s nejvyšším počtem prvenství ve výsledkové listině v uplynulé sezóně 2021. Mezi jezdci, kteří debutovali v Moto2, mu stačily jen dva závody Grand Prix, aby získal první pódium ve své kategorii. Příležitost se mu nabídla ve druhém podniku v Kataru, kdy Raúl Fernández vystoupil na třetí stupínek vítězů, zhruba tři sekundy za vítězem Samem Lowesem a druhým Remy Gardnerem. V následujícím podniku, tedy v Portugalsku, přichází první (z osmi!) vítězství Španěla v prostřední kubatuře s připojeným prvním nejrychlejším kolem závodu. Ale v této první a jeho zároveň jediné sezóně v Moto2 nebude u něho chybět ani první Pole Position (a ne jediné!): Podařilo se mu to v Le Mans, #25 týmu KTM Ajo si vyjelo první místo na startovním roštu, po kterém následovalo druhé vítězství.

Aron Canet

Jeho druhá sezóna v Moto2 byla také nejlepší v této kubatuře a zároveň byla jeho poslední s motocyklem Speed ​​Up/Boscoscuro. Právě letos si Aron Canet zapsal první důležité výsledky v prostřední kubatuře. Příležitost se nabídla už ve třetím závodě letošního šampionátu, kdy se seriál MotoGP přestěhoval na «horskou» dráhu do Portimaa. Jezdec Aspar Teamu uzavřel závod Moto2 na druhé pozici a dobyl tak své první pódium v této kategorii. Následovaly další čtyři, konkrétně v Německu, ve Steiermarku a ve dvojitém závodě v Misanu.

Fabio Di Giannantonio

Třetí a poslední sezóna v prostřední kubatuře Moto2 pro italského jezdce právě skončila a příští rok ho čeká «premier class» MotoGP s týmem Gresini Racing a se strojem Ducati. Mezi výsledky, které vedly k celkově sedmému místu v hodnocení mistrovství světa, je jeden obzvláště stojící za pozornost. Je to první (a jediné) vítězství v této kubatuře pro jezdce ze Říma, když jasně vítězil v Grand Prix Španělska v Jerezu. Úspěch o to větší, že vyhrál způsobem «start - cíl» a své první místo věnoval svému předčasně zesnulému majiteli týmu «Gresini Racing» Faustu Gresinimu.

Ai Ogura

Japonský jezdec týmu Honda Team Asia si ve svém prvním roce v Moto2 rozhodně vedl nad všechna očekávání velmi dobře. Druhý nejlepší nováček za Fernándezem se několikrát přiblížil vysněnému pódiu, ale vždy se objevilo něco neočekávaného, ​​co mu zabránilo se na něj dostat. S výjimkou druhého závodu sezóny na Red Bull Ringu: Při Grand Prix Rakouska se mu podařilo okamžitě ujet s Fernándezem. #25 se později během závodu odpoutal, ale Ai Ogura mohl bez větších problémů oslavit své první pódium ve prostřední kubatuře. Nutno připomenout, že při Grand Prix Steirmarku si připsal i své první nejrychlejší kolo závodu.

Remy Gardner

Pro australského jezdce to byl rozhodně «hvězdný» rok, 12krát stál na stupních vítězů během 18 závodů Grand Prix. V jeho případě nepočítáme ani první stupně vítězů, ani první vítězství, ani Pole-Position či nejrychlejší kola, která získal v minulých sezónách, ale je tu mnohem důležitější výsledek. Remy Gardner ve skutečnosti zakončil svou poslední sezónu v Moto2 prvním titulem mistra světa v kariéře, který si zajistil v poslední Grand Prix sezóny ve Valencii. Historický výsledek jak pro jeho národnost (existuje pouze jeden předchůdce ze země «klokanů» a to ve 250ccm - Kel Carruthers/1969), tak pro další historickou skutečnost, že je synem bývalého mistra světa Wayneho Gardnera - 1987 v 500 ccm (před nimi uspěli pouze otec a syn Kenny Robertsové).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama