Reklama

Moto2 v roce 2022: Otazníky vyřešeny

Celkem šest Rookies pojede 2022 v kubatuře Moto2: Acosta, Fenati, Rodrigo, Salac, Alcoba, Antonelli a v/d Goorbergh. A v týmech nezůstal prakticky «kámen na kameni».

15 týmů v MotoGP je na rok 2022 jasných; v kubaturách Moto3 a Moto2 musely závodní stáje své piloty odevzdat ke schválení u Selektions-Komitee (ta je složena z funkcionářů IRTA, Dorny a FIM) nejpozději do závodního víkendu Grand Prix Valencia, potom bude «entry list» od FIM oficiálně otevřena.

Z MS-Moto2 postupují dva jezdci týmu Red Bull-Ajo Remy Gardner a Rául Fernández do MotoGP (do týmu KTM-Tech3), také Fabio Di Giannantonio (mění kubaturu interně v týmu Gresini Racing do týmu kubatury MotoGP). A v Rossiho týmu VR46-Ducati dostal třetí jezdec šampionátu MS-Moto2 Marco Bezzecchi smlouvu do «premier class». Tom Lüthi končí kariéru a bude sportovním ředitelem v týmu CFMOTO PrüstelGP třídy Moto3.

Tým Petronas-Sprinta ukončil aktivní činnost a všechny finanční prostředky budou použity pro činnost nového týmu WITHU-Yamaha-RNF od Razlana Razaliho.

Gresini Racing sice končí v Moto3, bude ale pokračovat dále v Moto2. Gresini Racing patří k nejúspěšnějším týmům v paddocku. Tato závodní stáj vyhrála v Moto3 s Jorge Martinem 2018 mistrovství světa, MS-250 ccm 2001 s Daijirem Katem, v MS-Moto2 trumfoval Gresini-Racing s Tonim Eliasem 2010 a v MotoE-WorldCup 2019 zásluhou Mattea Ferrariho.

Novou jezdeckou nabídku německého týmu Liqui Moly Intact GP tvoří Marcel Schrötter a Rookie z Moto3 Jeremy Alcoba, když Tony Arbolino odešel z Intactu po pouhém jednom roce k Marc VDS.

Naopak Augusto Fernández mění Marc VDS za Red Bull KTM Ajo, neboť z tohoto týmu odchází oba jezdci do MotoGP. Pedro Acosta přestupuje interně od Aja v Moto3- do Moto2-.

Z dalších novinek v Moto2: Veterán Moto3 Gabriel Rodrigo přechází do týmu SAG, kde převezme uvolněné místo po Tomu Lüthim. Aron Canet wird vom Aspar-Team zu Flexbow HP 40 Pons wechseln, wo er Jorge Navarro (er kommt von Speed Up) als Teamkollegen bekommt.

Nový tým GASGAS Aspar-Moto2 bude mít složení Jake Dixon a Albert Arenas.

Tým Speed-up od Luca Boscoscura vytvoří mistr Evropy Moto2 Fermin Alduguer a navrátilec do prostřední kubatury Romano Fenati.

Sky VR46 Team pojede dále s Celestinem Viettim, jeho novým týmovým kolegou bude Niccolò Antonelli, neboť Bezzecchi postoupí do MotoGP.

Poprvé bude také Yamaha financovat tým v Moto2 - s dvěma jezdci, kteří jsou u Yamahy pod smlouvou: Manuel González (z WorldsSSP 600) a Keminth Kubo (z CEV). Tým bude provozovat VR46 a financovat Yamaha.

Poprvé po 11 letech - naposled 2010 jel celou kompletní sezónu Karel Abraham a částečně i Lukáš Pešek - budeme mít stálého zástupce ve startovním poli prostřední kubatury; v týmu Gresini Racing pojede Rookie Filip Salač s motocyklem Kalex.

Týmy a jezdci Moto2 pro sezónu 2022

Red Bull KTM Ajo: Augusto Fernandez, Pedro Acosta (Kalex)

Liqui Moly Intact GP: Marcel Schrötter, Jeremy Alcoba (Kalex)

Pertamina Mandalika SAG: Bo Bendsneyder, Gabriel Rodrigo (Kalex)

Team Gresini Moto2: Filip Salac, Alessandro Zaccone (Kalex)

MV Agusta Forward Racing: Marcos Ramirez, Simone Corsi (MV)

RW Racing GP: Barry Baltus, Zonta van den Goorbergh (Kalex)

Flexbox Pons HP 40: Aron Canet, Jorge Navarro (Kalex)

Italtrans Racing Team: Joe Roberts, Lorenzo Dalla Porta (Kalex)

Speed Up Racing: Romano Fenati, Fermin Aldeguer (Boscoscuro)

Aramco VR46 Team: Niccolò Antonelli, Celestino Vietti (Kalex)

GASGAS Factory Aspar Team: Jake Dixon, Albert Arenas (Kalex)

American Racing: Cameron Beaubier, Sean Kelly (Kalex)

Idemitsu Honda Team Asia: Somkiat Chantra, Ai Ogura (Kalex)

Elf Marc VDS Racing: Sam Lowes, Tony Arbolino (Kalex)

Yamaha VR46 Master Camp Team: Manuel González, Keminth Kubo (Kalex)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama