Reklama

Moto2 - 2017: Aktuální přehled jezdců a týmů a překvapení jménem "Aegi"

Týmy kubatury Moto2 se musí na sezónu 2017 poohlédnout po rychlých nováčcích. Z tohoto šampionátu odejdou do královské kubatury MotoGP Johann Zarco (k Tech3), Alex Rins (k Suzuki), Sam Lowes (k Aprilii) a Jonas Folger (k Tech3). Částečně se to vykompenzuje tím, že z Moto3 přejde minimálně šest Rookies.

Z kubatury 250-ccm Moto3 se do prostřední kubatury Grand Prix 600-ccm rozhodli přestoupit: Mistr světa Brad Binder, Andrea Locatelli, Jorge Navarro, Fabio Quartararo, Khairul Idham Pawi a Francesco Bagnaia. Přičemž čtyři z nich už v letošním roce vyhráli závod MS-Moto3 - výjimku tvoří Quartararo a Locatelli.

Leopard Racing plánuje proti původnímu rozhodnutí setrvání v MS-Moto2. Ovšem tým bratrů Kieferových mění značku motocyklu u Kalexu na Suter. Jezdeckou dvojici utvoří hodně překvapivě Dominique Aegerter - ten nepojede 2017 pro CarXpert-Interwetten - a mistr světa Moto3 2015 Danny Kent. Ale smlouva s Leopardem není dosud podepsána, prozradil týmový majitel Stefan Kiefer.

Příchod «Aegiho» má jeden prozaický důvod: «Aegi» vyhrál na Suteru GP Německa na Sachsenringu 2014 a 2017 chtěl Dominique Aegerter znovu závodit s motocyklem pocházejícím ze Švýcarska od Suter Racing Technology z Turbenthalu, když dvě sezóny na Kalexu nebyly dle jeho představ. Ovšem Kalex se postavil proti a nechtěl aby v jednom boxu stály dva různé motocykly: Lüthiho Kalex a Aegerterův Suter. Po 10 letech se tak končí spolupráce «Aegiho» s nadací Oliviera Métrauxe.

Ale i v značkách motocyklů se toho hodně změnilo: Kalex ztratí - viděno současnýma očima - šest jezdců ve prospěch švýcarské firmy Suter – týmy Leopard, Intact a Italtrans budou používat motocykly vyrobené v Suter Racing Technology.

K tomu skončila rovněž spolupráce továrny Kalex (24 stabilních jezdců v sezóně 2016, a 30 vítězných závodů v řadě) s týmem Ajo Motorsport. Fin bude v budoucnu továrním týmem Red Bull-KTM i v Moto2. Ajo závodí letos se Zarcem a 2017 rozšířil svůj tým na dva jezdce.

Katarský tým QMMF se rozloučí s MS-Moto2. Došlo zde k finančním nesrovnalostem, je řeč o ´praní špinavých´ peněz a dle Radia Paddock by v katarské motocyklové federaci QMMF (Qatar Motor and Motorcycle Federation) mělo dojít k výměně prezidenta a generálního sekretáře.

Kvůli odchodu QMMF ze závodění (2016 za ně jezdili Simón a Siméon) tak ztratila továrna Speed-up svůj jediný zákaznický tým.

Belgičan Xavier Siméon převezme u Tascaracing místo po Remy Gardnerovi, který odchází k Tech3. Třetí ze závodu na Sachsenringu Julián Simón tým ještě hledá, možná se bude muset spokojit s odchodem do WorldSBK.

Tým SAG, který letos ztratil Luise Saloma a dále pokračoval pouze s Jesko Raffinem, zatím podepsal smlouvu na sezónu 2017 pouze s Isaacem Vinalesem. Jestli se mu podaří získat peníze i na druhého jezdce, je hodně nezodpovězenou otázkou.

Velké překvapení se možná chystá u dalšího španělského týmu AGR, kde 2014 a 2015 jezdil Jonas Folger a 2016 závodili Marcel Schrötter a Axel Pons: Eventualitou je, že 2017 pojede jeden jezdec v Moto2 a jeden nový v Moto3 s to s motocyklem KTM. Kapacita rakouské firmy KTM ještě není zaplněna.

Jako nový tým se objeví v MS-Moto2 SKY VR46, jako jezdec je zatím jasný pouze Francesco Bagnaia. Valentino Rossi by rád posadil na druhý motocykl svého nevlastního bratra Lucu Mariniho, ten má ale uzavřenou smlouvu s týmem Forward – stejně jako vítěz z Misana Lorenzo Baldassarri. Majitel týmu Forward Giovanni Cuzari by ale mohl obě své místa na startovním roštu ztratit, pokud nezaplatí dlužné výplaty za rok 2015 (!) do finálového závodu letošního MS.

Tým Italtrans obdrží nazpět jedno místo, které odevzdal před rokem týmu JP Moto Malaysia: Vedle Pasiniho pojede Locatelli.

Tak vypadají týmy Moto2 2017

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (Kalex): Alex Marquez, Franco Morbidelli
Idemitsu Honda Team Asia (Kalex): Takaaki Nakagami, Khairul Idham Pawi
Forward Team (Kalex): Lorenzo Baldassarri, Luca Marini
Italtrans Racing Team (Kalex): Mattia Pasini, Andrea Locatelli
Paginas Amarillas HP 40 (Kalex): Fabio Quartararo, Edgar Pons
AGR Team (Kalex): Julián Simón?, Steven Odendaal?
SAG (Kalex): Isaac Vinales, Julián Simón?
SKY VR 46 (Kalex): Francesco Bagnaia, Luca Marini?
Tasca Racing Scuderia Moto2 (Kalex): Xavier Simeon
Federal Oil Gresini Moto2 (Kalex): Jorge Navarro
Petronas Raceline Malaysia (Kalex): Hafizh Syahrin
Garage Plus Interwetten (Kalex): Thomas Luthi, Iker Lacuona
carXpert Interwetten (Kalex): ???
Dynavolt Intact GP (Suter): Sandro Cortese, Marcel Schrotter
Leopard Racing (Suter): Dominique Aegerter, Danny Kent
Ajo Motorsport (KTM): Brad Binder, Miguel Oliveira
Speed Up Racing (Speed Up): Simone Corsi
Tech 3 Racing (Mistral 610): Xavi Vierge, Remy Gardner



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama