Reklama

Miliony od Aramco zůstaly pouhou iluzí

Pozornému čtenáři našeho webu Motoforum.cz určitě neuniklo, že v oficiální startovní listině MotoGP na rok 2022 už není u nového týmu Valentina Rossiho název Aramco, nýbrž že se tým jmenuje VR46 Ducati Racing.

Mysteriosní princ Abdulaziz bin Abdullah bin Saud bin Abdul Aziz Al Saud ze Saudské Arabie slíbil v létě nové stáji VR46-Rossi-Ducati-MotoGP-Team částku 18 milionů US-dolarů. To se ale ukázalo jako Fata Morgana, lépe řečeno jako «Pohádka z 1000+1 noci».

Už jsme o tom několikrát psali, naposledy v souvislosti se závodem Misano II, kdy měla být údajná tisková konference a představení hlavního sponzora «Aramco». První termín TK byl už plánován na konec července 2021 a od té doby se neustále posouval.

Mimochodem už letos měli jezdci týmu Sky-VR46 na svých kombinézách a kapotážích reklamu projektu pod názvem «Saudi Vision 2030». S tímto projektem byly spojeny firmy «KSA New Cities» a «Maic Technologies», a loga těchto firem byla k vidění na motocyklech VR46 od Mariniho, Bezzecchiho a Viettiho.

Se jménem prince Abdulaziz bin Abdullah bin Saud bin Abdul Aziz Al Saud je spjat také holdingový název «Holding Tanal Entertainment Sport & Media Partner»; ovšem určitě je zajímavé že tento projekt nemá ani vlastní webovou stránku...!

To byl ostatně první alarmující zvonek...Ale VR46 vůbec nereagovala!

Tento princ z «Pohádka z 1000+1 noci» chtěl pořádat jeden ze závodů MotoGP v nejbližším časovém období a kvůli tomu postavit zbrusu novou moderní závodní trať...!

A zatímco «Tanal Entertainment» neustále tvrdil, že firma Aramco bude s VR46 spojena brzy platnou smlouvou, tak Aramco prohlašovala úplný opak.

Potom tento mysteriosní princ pozval 19. srpna vybrané italské novináře k Online-Zoom-Meetingu, nic se ale nekonalo a nový termín měl být následující středu s představením detailních vládních plánů ohledně MotoGP v Saudské Arábii. I tento termín před 3 měsíci ale nebyl dodržen....

Poslední vyjádření prince Abdulaziz bin Abdullah bin Saud bin Abdul Aziz Al Saud ohledně sponzorství VR46 je z 19. srpna: „Smlouva je podepsána a celá suma bude převedena na účet příští týden“.

Řeč byla o 18 milionech US-dolarů!

Nyní je to jasné a jen se potvrdilo: Jednalo se pouze o jednu z pohádek knížky «Pohádka z 1000+1 noci».

Původní název týmu Valentina Rossiho zněl ještě v září: «Aramco VR46».

To ale už není pravda! Tým si bude muset utáhnou opasky, neboť budget od firmy Aramco zůstal pouze Fatou morgánou.

A také skončila jako sponzor u Rossiho týmu VR46 i firma Pay-TV- Sky.

Pro týmy VR46 v Moto2 a MotoGP potřebuje sestava okolo Rossiho 12 až 15 milionu Euro na jednu sezónu. Okolo 6 milionu dostane od Dorny každý privátní tým MotoGP pro své dva jezdce.

Obchodní ředitel VR46 Alberto «Albi» Tebaldi sice potvrdil, že projekt MotoGP bude existovat i bez sponzorských peněz od Aramca, ale také hned naznačil, že to nebude možné bez propuštění některých osob stávajícího týmu a finančního zmenšení výdajů na závodění.

Zda přijde Rossimu aspoň nějaká část ze slíbené sumy od «Tanal Entertainment» je těžko odhadnout.

Mimochodem: Saudsko-arabský Topmanager Talal Al-Marri, CEO od Aramco Overseas, byl 2021 na pozvání týmu Pramac-Ducati při Dutch-TT v Assenu. Týmový majitel Pramacu Paolo Campinoti totiž chtěl část saudsko-arabských peněz použít pro svou stáj Pramac Ducati.

Al-Marri podepsal za Aramco milionový Sponsorship s Liberty Media, která od 2020 sponzoruje závody F1.

Jen závěrem: Na otázku webu MisterHelmet.com, jestli se dá věřit slovům a výrokům výše jmenované osoby pod jménem Prinz Abdulaziz bin Abdullah bin Saud bin Abdul Aziz Al Saud, odpověděl právě Al-Marri proti otázkou: „Víte vůbec, kolik máme princů v Saudské Arabii?“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama