Reklama

Michka na Dakaru zpomalily technické potíže, Engel mu opět pomohl

Další komplikace, které Martina Michka na Dakarské rallye málem zastavily! Český jezdec skvěle rozjel nedělní sedmou etapu, jen pár minut se držel za špičkou. Jenže patnáct kilometrů před cílem mu jeho motorka přestala jet, odešlo mu zadní čerpadlo.

„Už jsem si myslel, že je konec,“ popisoval Michek, u kterého zastavil Milan Engel, kolega z týmu ORION – Moto Racing Group. „Neváhal ani vteřinu a pomohl mi s opravou. Posledních pár kilometrů jsem jel na přimontované hadičce.“ Michek v neděli ztratil 51 minut, v celkovém pořadí se propadl na 23. místo. Engel drží po neděli 36. příčku.

Do druhé poloviny Dakarské rallye vyjížděl odhodlaně, i když první kilometry v dunách bolely. Martin Michek totiž v pátek před volným dnem havaroval s motorkou v běžném provozu, když do něj málem najelo auto a český jezdec tak narazil v osmdesátikilometrové rychlosti do svodidel. „Snažil jsem se zapomenout na ty bolesti, které jsem po tom pádu měl. Dařilo se to. Když jsem ale skákal v dunách, tak dopady byly těžké a bolely mě hlavně žebra. Vždycky jsem pak cukl,“ popisoval první kilometry Michek, které se mu dařily. V prvních mezičasech ztrácel na prvního pouze minutu, potom dvě, opět se prokousával do první desítky.

Zastavily ho až technické potíže jeho motorky. A to jen patnáct kilometrů před cílem. „Jízdu jsem si užíval, ale pak mi odešlo zadní čerpadlo, motorka mi zastavila. Nejprve jsem nevěděl, co se stalo. Po kontrole jsem zjistil, že mi nesepínalo zadní čerpadlo. Udělal jsem bypass a ztrácel hodně času,“ popisoval smolné chvíle Michek, u kterého zastavil jeho týmový kolega Milan Engel. „Jelo se mi hezky, předjel jsem pár jezdců. Těšil jsem se na cíl, ale před ním jsem viděl Myšáka, jak mu nejela motorka. Sice mě přemlouval, abych se na něj vykašlal, já jsem to však odmítal. Věděl jsem, že to bude nějaká kravina a raději jsem u něho zůstal. Společně jsme to dotlačili do cíle,“ tvrdil Engel.

V cíli se pak oba jezdci z týmu ORION – MRG přátelsky objali. „Milan nezaváhal ani vteřinu, pomohl mi vše zapojit. Spojili jsme jednu hadičku s čerpadlem, systém jsme nějak obešli, abychom motorku rozjeli. Moc mu za to děkuji,“ tvrdil Michek, který do cíle dojel na 46. místě a v celkovém pořadí vypadl z první dvacítky. Mechanici pak jeho motorku v bivaku rozebrali. „Vyzkoušeli jsme přívod elektriky k čerpadlu, přepínače nádrží a komplet celou soustavu. Všechno by mělo být v pořádku. Opravdu se jednalo o problémy se zadní nádrží, což je všeobecně bolístka motorek a není Dakar, kde by se to někomu nestalo,“ vysvětlil šéf týmu Ervín Krajčovič. „Moc si vážíme toho, že Milan svému kolegovi opět pomohl.“

Engel i přes časový propad stále drží druhé místo v kategorii jezdců bez asistence. „Byl to opět záživný den. Etapa byla fakt rychlá, snažil jsem se jet v tempu, cítil se dobře. Pak jsem se dostal do fáze, kdy jsem celou dobu navigoval sám, což mě celkem vysílilo. Hlavně při hlídání všech odboček,“ doplnil Engel, který stále usiluje o vítězství v jeho třídě. Rovněž Michek nic nevzdává: „Je důležité, že jsme v cíli. Mám velkou chuť do toho jít, jsem připravený do toho šlapat a dupat. Chci se dostat minimálně do první dvacítky. Jdeme do nich.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama