Reklama

Jezdecké rošády u Yamahy: Dovizioso a Morbidelli

Po oznámení ukončení aktivní činnosti Valentina Rossiho a vyhození Mavericka Viñalese od Yamahy došlo u Yamahy a především u týmu Petronas-Yamaha k hledání nejvhodnějšího kandidáta na rok 2022.

Některé superbikové hvězdy jako Toprak Razgatlioglu nebo šestinásobný mistr světa Johnny Rea (34) nechtěly jít do tohoto rizika třeba na pouhý jeden rok, a tak týmový principál Petronasu Razlan Razali se musel poohlédnout hodně dozadu, ačkoliv se předtím nechal mnohokrát slyšet, že závodní stáj Petronas je juniorským týmem Yamaha Motor Racing.

Nyní ale Lin Jarvis, Managing Director u Yamaha Motor Racing potvrdil: 35-letý Dovizioso bude 2022 #1 v týmu WITHuYamaha.

Tomu samozřejmě pomohla následující konstelace hvězd: Nový hlavní sponzor je WITHu, tedy italský koncern, který žádal nějakého italského jezdce a mladí talenti z apeninského poloostrova jako Marini, Bezzecchi nebo Bastianini už nebyli k mání.

Plán Yamahy je následující: Dovi naskočí 2021 v Misanu u Petronasu, protože Morbidelli po svém uzdravení pojede v týmu Monster-Yamaha místo Viñalese za stáj Yamaha Factory Team.

Lin Jarvis potvrdil během anglického víkendu, že Dovi pojede při GP San Marina 17./19. září za Petronas-Yamaha a Morbidelli místo Viñalese v továrním týmu.

V Aragón (10./12.9.) dostane potřetí šanci Crutchlow a Dixon eventuálně ještě jednou v týmu Petronas-Yamaha.

Dovizioso musí ukončit smlouvy s Red Bullem a také jako testovací pilot u Aprilie.

Jako druhý jezdec vedle Doviziosa, tedy vice-mistra světa MotoGP 2017, 2018 a 2019, pojede 2022 Darryn Binder v týmu WITHu-Yamaha v MotoGP - tedy stejně jako Jack Miller přeskočí kubaturu Moto2.

Po odchodu sponsora Petronas ukončí současný tým SIC (Sepang International Ciurcuit) okolo Razlana Razaliho a Team Directora Johana Stigefelta své účinkování v kubaturách Moto3 a Moto2 z finančních důvodů.

«Dovi», od roku 2008 až 2011 v MS-MotoGP na motocyklu Honda (poslední tři roky za Repsol) závodil 2012 za satelitní Tech3-Yamaha s M1 a skončil celkově čtvrtý. Potom nastoupil k Ducati a zde jezdil 8 let a vyhrál 14 závodů MotoGP.

Doviziosův manažer Simone Battistella ostatně razil následující zásadu: „Jednotlivé závody Grand Prix pojede «Dovi» 2021 pouze v případě, když potom bude následovat plnohodnotná smlouva na sezónu 2022. A to je nyní ten případ“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama