Reklama

Jezdci USA v historii WorldSBK

USA je jedna z neúspěšnějších zemí v historii WorldSBK. Zatím se závodů MS-Superbike zúčastnilo 70 jezdců z USA. Deset z nich dokázalo závod vyhrát, šest se pak stalo mistry světa.

Dosud posledním šampionem WorldSBK z USA je Ben Spies, který získal v roce 2009 titul jako Rookie. Zároveň také utvořil několik rekordů, které platí dodnes.

Spies je se 14 vítězstvími v jedné sezóně nejúspěšnějším Rookiem, k tomu se mu podařilo získat 17 pódií hned v prvním roce - tedy stejně jako Max Biaggi v roce 2007 – a rekordní počet vyhraných Pole Position v prvním roce - tedy jedenáct. K tomu je potřeba připočítat šest nejrychlejších kol v závodě a nejvyšší počet získaných bodů - 462. Spies slavil v sezóně 2009 také největší comeback v historii WorldSBK. Po 12 závodech ztrácel 88 bodů na lídra Noriyukiho Hagu – a přece se stal s náskokem 6 bodů na Japonce mistrem světa. Spies potřeboval celkem 28 závodů k zisku titulu, byl tehdy starý 25 let a tím byl i třetím nejmladším šampionem za Jamesem Toselandem (2004 – 23) a Troyem Corserem (1996 – 24).

Aktuálně je USA na druhém místě v pořadí států, co se týká vítězných závodů. Mají na svém kontě 119 prvních míst, vede Velká Británie (185) a třetí je Austrálie (118). Posledním Američanem, který vyhrál, je Nicky Hayden v druhém závodě v Sepangu v letošním roce.

Tento závodní víkend se WorldSBK vrací na okruh, kde Hayden v roce 2002 debutoval. Tehdy obsadil P4 a P13 a do závodu odstartoval z P11. Bylo mu 20 let, a byl na cestě k titulu šampiona AMA Superbike. Hayden potom přestoupil do MotoGP, kde se stal v roce 2006 mistrem světa.

Hayden je v letošní sezóně také jediným, který drží vlajku USA v MS-Superbike ještě hodně vysoko.

Foto: Vladimír Rejda - archív



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama