Reklama

Fakta a zajímavosti královské kubatury na Phillip Islandu

Podívejte se na nejdůležitější fakta a zajímavosti vztahující se k «Motorcycle Grand Prix Australia» na Phillip Islandu. Je stále ještě otevřený souboj o titul mistra světa v MS-Moto2: Zarco vede o 21 bodů před Rinsem.

16. závodní víkend sezóny MotoGP 2016 se uskuteční na 4,448 kilometrů dlouhém okruhu na Phillip Islandu. Po 28. se tedy bude konat Grand Prix Austrálie, poprvé se o mistrovské body jelo v Down Under 1989.

2014 vyhrál Valentino Rossi na Phillip Islandu, za ním skončili Jorge Lorenzo a Bradley Smith, vloni trumfoval Marc Márquez před Lorenzem, Iannonem a Rossim.

2015 přijel Rossi do Austrálie jako lídr - a byl položen doslova «na lopatky». Nyní je MS už rozhodnuto – Marc Marquez se už stal mistrem světa.

- První dvě Grand Prix Australie se konaly na Phillip Islandu, pak se jelo šest let v řadě na okruhu Eastern Creek. 1997 se vrátil šampionát nazpět na Phillip Island a letos to bude po 22., co se Grand Prix pojede na Phillip Islandu.

- Honda je se šesti vítězstvími nejúspěšnější značkou na Phillip Islandu od zavedení kubatury MotoGP v roce 2002.

- Ducati vyhrála zásluhou Caseyho Stonera na Phillip Islandu v letech 2007 až 2010, tedy čtyřikrát.

- Yamaha zde vyhrála v kubatuře MotoGP-Klasse rovněž čtyřikrát, třikrát zásluhou Valentina Rossiho, jednou pak zvítězil Jorge Lorenzo.

- 2014 stáli na stupních vítězů MotoGP pouze piloti s motocykly Yamaha: Valentino Rossi, Jorge Lorenzo a Bradley Smith. Bylo to ostatně v historii Grand Prix naposled, že se na stupních vítězů objevili pouze jezdci s motocykly Yamaha.

- Valentino Rossi vyhrál na Phillip Islandu nejvíce ze všech jezdců vůbec, celkem osmkrát: (2 x 250 ccm, 1 x 500 ccm, 5 x MotoGP), za ním následuje Casey Stoner se šesti vítězstvími, ovšem všechny získal v královské kubatuře, tedy MotoGP.

- Casey Stoner vyhrál na Phillip Island šestkrát v řadě: 2007 až 2012, z toho posledních pět závodů z Pole-Position.

- Čtyři aktuální piloti v kubatuře MotoGP už získali na Phillip Islandu Pole-Position: Valentino Rossi 2003, Dani Pedrosa 2007 (ten ovšem bude kvůli zranění chybět a nahradí ho Nicky Hayden - který si zde vyjel Pole-Position 2005 a 2006), Jorge Lorenzo 2013 a Marc Márquez v posledních dvou letech.

- Jednáct ze čtrnácti závodů MotoGP, které se dosud konaly na Phillip Islandu, vyhráli buď Casey Stoner (šest vítězství) nebo Valentino Rossi (pět vítězství). O tři zbývající se podělili tito jezdci: Marco Melandri (2006), Jorge Lorenzo (2013) a Marc Márquez (2015).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama