Reklama

Dva roky se v Japonsku nekonaly mezinárodní motocyklové závody

Dva roky se v Japonsku nekonaly mezinárodní motocyklové závody, 7. srpna se po pandemii způsobené Coronavirem uskuteční konečně 43. ročník «Osmihodinovky» v Suzuce.

Ačkoliv se samozřejmě závodí během sezóny v motocyklových seriálech MotoGP a MS-Superbike, tak pro japonské továrny má «Osmihodinovka v Suzuce» obrovský význam a je to nevýznamnější podnik celého motocyklového roku. A porazit své domácí konkurenty na domácí půdě je nejen otázkou prestiže.

Potom, co «Team Green» v sestavě Leon Haslam a Jonathan Rea 2019 ukončil čtyřletou nadvládu Yamaha Factory, nastala dvouletá nečekaná přestávka kvůli pandemii způsobené Corona virem.

«43. Coca-Cola Suzuka 8 Hours Endurance Race» - je oficiální název letošního třetího závodu mistrovství světa Endurance (EWC) - a 7. srpna tak po 24-hodin v Le Mans a Spa-Francorchamps otevře druhou polovinu letošního šampionátu, který končí v polovině září závodem «Bol d’Or» v Le Castellet.

Evropa proti Japonsku, nebo také souboj zkušených týmů bojujících o titul mistra světa proti vysoce namotivovaným týmům hostitelského Japonska, prošpikovaným lokálními matadory.

Team Green Kawasaki udělá jistě vše proto, aby zopakoval úspěch z roku 2019. Kromě obhájců vítězství «Suzuka 8 Hours» Rey a Haslama doplnil tým ještě Alex Lowes. Tato trojice má na svém kontě celkem 8 prvních míst v Suzuce: Haslam a Lowes po třech, Rea 2) - tedy s velkým náskokem nejúspěšnější trio ve startovním poli.

Na domácí trať vysílá HRC následující sestavu: Takumi Takahashi, Tetsuta Nagashima a Iker Lecuona. Tito tři jezdci by měli napravit reputaci značky, která v poslední době poněkud v MotoGP zaostává (aktuálně v MS konstruktérů na posledním - šestém místě) - a v WorldSBK se prezentuje pouze průměrnými výsledky.

Tým YART Yamaha přijíždí jako třetí v pořadí se stále reálnou šanci získat mistrovský titul. Tento rok má velkou příležitost, továrna letos vynechala své hvězdy z MotoGP či WorldSBK a vsadila vše na osvědčenou trojici ze šampionátu EWC: O případné vítězství bude usilovat trojice ve složení Marvin Fritz, Karel Hanika a Niccolò Canepa.

Těsně před závodem musela hořkou pilulku spolknout další japonská značka, tedy tým Yoshimura SERT Motul (Sylvain Guintoli, Xavier Simeon, Gregg Black, Kazuki Watanabe): Suzuki po sezóně ukončí své závodění v tomto šampionátu, ačkoliv je na nejlepší cestě získat po 18. (!) mistrovskou korunu.

Jsme zvědavi na účinkování další značky, tedy týmu BMW Motorrad World Endurance, vítězů 24-hodinovky ve Spa-Francorchamps. Ti sice chyběli při posledních testech, ovšem Markus Reiterberger a Jérémy Guarnoni už mají s tímto závodem zkušenosti, tak týmový kolega Ilya Mikhalchik je absolutním nováčkem.

Mezi favority patří i továrnou podporovaný Team F.C.C. TSR Honda France (Josh Hook, Gino Rea a Mike di Meglio).

Pokud by ve 43. ročníku «Osmihodinovky» v Suzuce vyhrál někdo jiný, než vyjmenované týmy, bylo by to určitě velké překvapení.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama