Reklama

8h Suzuka: Yamaha obhájila, blamáž Hondy

39. ročník závodu Coca-Cola Zero Suzuka 8 hours 2016 se skončil trumfem továrny Yamaha před Kawasaki a Suzuki, a totálním neúspěchem Hondy.

Po trumfu v loňském roce dokázal tým Yamaha Factory Racing v sestavě Pol Espargaro, Alex Lowes a Katsuyuki Nakasuga vyhrát i letos.

Alex Lowes měl tu čest, projet s továrním motocyklem týmu Yamaha Factory Racing hned při svém prvním startu na 8h v Suzuce, jako první cílem.

V 39leté historii tohoto závodu, který byl po tragické havárii Daijira Kato 2003 vyřazen z kalendáře Grand-Prix, to bylo pro továrnu Yamaha teprve šesté vítězství: To první vyjeli 1987 Martin Wimmer a Kevin Magee, 1988 Magee a Wayne Rainey, 1990 Eddie Lawson a Tadahiko Tairo, 1996 Noriyuki Haga a Colin Edwards a vloni Espargaro, Nakasuga a Bradley Smith.

O druhé místo tvrdě bojovali týmy Green Kawasaki v sestavě Akira Yanagawa, Kazumi Watanabe a Leon Haslam a Yosimura Suzuki (Takuya Tsuda, Joshua Brookes, Noriyuki Haga), když především Haslam a Haga spolu hodně okruhů předváděli skvělý duel. Brit potřeboval hodně času, aby setřásl legendárního Japonce ze svého přímého kontaktu.

Start: Dominique Aegerter převzal ve svém týmu F.C.C.TSR Honda roli prvního pilota na startu a podařil se mu doslova raketový start, pouze Ryuichi Kiyonari (Kagayama-Suzuki) byl trochu rychlejší. Trojice Aegerter, Kiyonari a Katsuyuki Nakasuga (Team Yamaha Factory Racing) předváděla nádherné souboje, až Aegerter, jedoucí těsně za oběma Japonci, havaroval přes přední kolo. V závodě sice dokázal pokračovat, ale jelikož jeho Honda CBR1000RR byla hodně poškozena, tak musel zajet Švýcar do boxu a na trať se vydal se ztrátou bez šancí na obhájení loňského druhého místa.

Ačkoliv Takahashi (MuSashi RT Harc-Pro) neodstartoval nejlépe, tak se brzy dotáhl za vedoucí dvojici ve složení Yamaha Factory Racing a Kagayama-Suzuki.

Po 1. hodině: Na čele Yamaha Factory Racing (Nakasuga/P. Espargaro/A. Lowes) - 28 kol; 2. MuSashi RT Harc-Pro (T. Takahashi/vd Mark, Hayden); 3. Yoshimura Suzuki (Tsuda/Brookes/Haga); 4. Team Green (Yanagawa/Haslam/K. Watanabe); 5. TOHO Racing; 6. Team Kagayama; 7. YART Yamaha; ...15. Rosetta Motorrad39 (Sakai, Forai, Pešek);...58. F.C.C. TSR Honda (Jacobsen, Aegerter; Watanabe), + 8 kol.

Po první zastávce v boxu byl Nizozemec VD Mark jako druhý se ztrátou 6 sekund za Alexem Lowesem (Yamaha Factory).

Po 2. hodině: Yamaha Factory Racing zůstává na čele s 55 ujetými koly. 2. MuSashi RT Harc-Pro; 3. Yoshimura Suzuki; 4. Team Green; 5. Moto Map Supply Suzuki (Waters/N. Aoki/Konno), 6. YART Yamaha, + 1 kolo; 7. Rosetta Motorrad39;...51. F.C.C. TSR Honda, +9 kol.

Po Stop-and-go trestu kvůli předčasnému startu, trest byl vyhlášen až 2 hodiny po startu - ztratila trojice Hondy kontakt se špicí. Nicky Hayden sice dělal doslova nemožné, ale po 74 kolech musel odstavit svůj motocykly na okraj dráhy. Svou oslavu 35. narozenin - včera - si jistě populární Američan představoval úplně jinak.

Na vítězství zvyklý tým - v letech 2010 až 2014 tři vítězství v 8h Suzuka - je to po loňském pádu Caseyho Stonera (po defektu) další blamáž největšího výrobce motocyklů na světě..

Po 3. hodině: Stále vedl Yamaha Factory Racing s 83 odjetými koly. Ještě Team Green jako druhý a Yoshimura Suzuki mají stejný počet kol. Na P4 Moto Map Supply a Top-5 uzavírající YART ztrácí 1 kolo. Už na P6 se propracoval Peškův tým Rosetta Motorrad39, + 2 kola;....44. MuSashi RT Harc-Pro, + 9 kol, 47. F.C.C. TSR Honda, + 9 kol.

Po polovině závodu byla následující situace: Na čele byl tým Yamaha Factoryve složení Pol Espargaro, Alex Lowes a Katsuyuki Nakasuga, na druhém místě byla Yoshimura Suzuki, a dále Team Green a Yamaha Austria Racing.

Pouze v samém začátku zaávodu museli loňští vítězové obhajovat své první místo, pak se ale zdá konalo předčasné rozhodnutí o vítězi 39. ročníku 8hodinovky v Suzuce.

F.C.C. TSR Honda zahodila veškeré šance po pádu Dominiqueho Aegertera, Team Kagayama ztratil hodně času při první výměně pneumatik a defekt (ulomená součástka) donutil vzdát závod MuSASHI Harc-Pro Honda (Takumi Takahashi, Michael van der Mark, Nicky Hayden).

Za týmem Yoshimura Suzuki (Takuya Tsuda, Joshua Brookes, Noriyuki Haga) a sestavou Team Green (Akira Yanagawa, Kazumi Watanabe, Leon Haslam) byli na skvělé čtvrté pozici Broc Parkes, Kohta Nozane a Tekuya Fujita (YART Yamaha – Official EWC Team).

Další permanentní týmy z EWC byli v poločase umístěny takto: Honda Endurance na P8, SRC Kawasaki na P9, R2CL na P12, Rosetta Motorrad39 se bohužel během jedné hodiny propadl z P6 na P14, na P19 byl klasifikován GMT94 Yamaha.

F.C.C. TSR Honda (Dominique Aegerter, PJ Jacobsen, Kazuma Watanabe) a Suzuki Endurance (Vincent Philippe, Anthony Delhalle, Etienne Masson) ztratilily kvůli pádům hodně času a byly tak bez šancí na mistrovské body.

Po 4. hodině: Yamaha Factory Racing s 110 koly pořád na čele, následují na P2 Yoshimura Suzuki a Top-3 uzavírá Team Green se stejným počtem 110 kol jako vedoucí trojice v sestavě Nakasuga/P. Espargaro/A. Lowes. YART Yamaha je na P4 (+ 2 kola), 5. Moto Map Supply (+ 2 kola)....Bohužel až na P14 registrujeme Rosetta Motorrad39 + 4 kola...38. F.C.C. TSR Honda + 9 kol; MuSashi RT Harc-Pro vzdává a sen o zisku třetího vítězství se tak definitivně rozplynul.

Po 5. hodině: Na čele obhájci titulu Yamaha Factory Racing se 137 koly, stejný počet ale mají na svém kontě i jezdci Yoshimura Suzuki. O kolo méně pak na třetím místě Team Green. YART Yamaha je na P4 (+ 3 kola); Top-5 kompletuje Moto Map Supply rovněž + 3 kola...P14 pro Rosetta Motorrad39 (+ 5 kol)...P30 F.C.C. TSR Honda + 10 kol

Po 6. hodině: Situace v Top-5 se pozičně nemění, ovšem lídr závodu Yamaha Factory Racing (Nakasuga/P. Espargaro/A. Lowes) má už na Yoshimura Suzuki náskok celého okruhu, stejně jako Team Green. YART Yamaha a Moto Map Supply už ztrácejí kola 3. Na P13 se posunul Rosetta Motorrad39 (+5 kol).

Po 7. hodině: Na čele žádná změna, ale druhý je aktuálně tým Grenn Kawasaki, který odsunul Yoshimura Suzuki na P3. Peškův tým Rosetta Motorrad39 postoupil na P12. A ačkoliv F.C.C. TSR Honda je už na 21, tak ztráta 10 kol na tým Yamaha Factory Racing je už nedostižitelná.

Konec závodu: Vítězí podruhé v řadě Yamaha Factory Racing (Nakasuga/P. Espargaro/A. Lowes), druzí jsou odmávnuti piloti týmu Green (Akira Yanagawa, Kazumi Watanabe, Leon Haslam) a třetí Yoshimura Suzuki (Takuya Tsuda, Joshua Brookes, Noriyuki Haga).

YART Yamaha obsadil P4, Moto Map Supply dokompletoval Top-5, zatímco Team Kagayama obsadil P6,

Lukáš Pešek z týmu Rosetta-BMW těsně před koncem havaroval a tak z umístění v Top-15 nakonec nic nebylo a závod tak jeho tým nedokončil.

F.C.C. TSR Honda (Dominique Aegerter, PJ Jacobsen a Kazuma Watanabe, stejně jako Suzuki Endurance (Vincent Philippe, Anthony Delhalle, Etienne Masson) kvůli pádům body nezískaly, tým SRC Kawasaki (Gregory Leblanc, Matthieu Lagrive, Fabien Foret) pak 45 minut před koncem vzdal kvůli zlomenému zadnímu ráfku, když byl jasně v Top-10.

Coca-Cola Zero Suzuka 8 hours 2016 - závod

01- Yamaha Factory Racing Team (Yamaha) – Nakasuga/Espargaro/Lowes - 218 kol za 8:00.40,124
02- Team Green (Kawasaki) – Yanagawa/Watanabe/Haslam - + 2.17,883
03- Yoshimura Suzuki Shell Advance (Suzuki) – Tsuda/Brookes/Haga - +1 kolo
04- YART Yamaha Official EWC Team (Yamaha) – Parkes/Nozane/Fujita - +4 kola
05- MotoMap Supply (Suzuki) – Konno/Waters/Aoki - +4 kola
06- Team Kagayama (Suzuki) – Kagayama/Uramoto/Kiyonari - +5 kol
07- EVA RT Test-Type TrickStar (Kawasaki) – Deguchi/Izutsu/Nigon - +5 kol
08- SatuHATI Honda Team Asia (Honda) – Ekky Pratama/Zaidi - +6 kol
09- Mistresa with ATS (Honda) – Nakatsuhara/Kobayashi/Sekiguchi - + 6kol
10- au&Teluru Kohara RT (Honda) – Akiyoshi/Cudlin/Okubo - +6 kol

V mistrovství světa Endurance je situace před posledním letošním závodem koncem srpna na okruhu Motorsportarena Oschersleben hodně vyrovnaná.

Stav MS (po 3 ze 4 závodů): 1. April Moto Motors Events, Suzuki GSX-R1000, 68 bodů; 2. SRC Kawasaki, Kawasaki ZX-10R, 60; 3. Yamaha Austria, Yamaha YZF-R1, 60; 4. Suzuki Endurance, Suzuki GSX-R1000, 59; 5. F.C.C. TSR Honda, Honda CBR1000RR, 56; 6. GMT94 Yamaha, Yamaha YZF-R1, 52; 7. Honda Endurance, Honda CBR1000RR, 51; 8. Team R2CL, Suzuki GSX-R1000, 45; 9. Yamaha Factory Racing, Yamaha YZF-R1 a Völpker NRT48, BMW S1000RR, po 35.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama