Reklama

20. vítězství Michaela Dunlopa na TT, 17. Michal Dokoupil

Doslova senzačně zajetým posledním kolem odrazil Michael Dunlop útok Deana Harrisona a vyhrál dnešní zkrácený závod kubatury Supersport, což bylo zároveň jeho 20. vítězství na Tourist Trophy.

Protože byl v sobotu zrušený závod side 1 přesunut na dnešek, tak byly závody kubatur Supersport a Superstock zkráceny ze čtyř na tři kola. A natankování bylo jezdcům posunuto dle jejich vlastní úvahy, buď po prvním nebo po druhém absolvovaném kole.

Po nejlepším čase v tréninku se Michaelu Dunlopovi (Yamaha) nabízela reálná šance rozšířit svých dosavadních 19 vítězství na TT. Ovšem Dean Harrison (Kawasaki) a oba jezdci s motocykly Yamaha Jamie Coward stejně jako Lee Johnston nebyli v čaovém tréninku o moc pomalejší. A byl zde ještě vítěz Superbike-TT Peter Hickman, který se chtěl pokusit vyhrát rovněž kubaturu Supersport.

John McGuinness (Honda), Harrison, Johnston, Ian Hutchinson (Yamaha), James Hillier (Yamaha), Dunlop, Gary Johnson (Triumph), Davey Todd (Honda) bylo pořadí na startu v Top-8. #9 nebylo obsazeno, takže před Hickmanem se startovním číslem #10 byla mezera 20 sekund.

Až po vlásenku Ramsey splňoval Dunlop roli favorita a měl náskok 2,5 sekundy. Druhý byl Harrison, o další sekundu zpět pak Johnston, dále Hickman a Hillier jako pátý ztrácel 10 sekund.

S náskokem více než 3,5 sekundy přijel natankovat Dunlop, zastávka trvala 33 sekund. Ovšem týmy okolo Harrisona a Hickmana pracovaly stejně rychle, naopak Johnston ztratil více než 10 sekund.

Před posledním kolem bylo jasné, že pouze Dunlop nebo Harrison mohou vyhrát, dělilo je pouhých 1,165 sec., třetí Hillier ztrácel dalších 18 sekund, za ním těsně Hickman o 0,1 sec. čtvrtý.

Ačkoliv Harrison snížil do úseku Glen Helen ztrátu na 0,1 sekundy, tak si Dunlop nenechal vítězství už vzít. Mezi Ballaugh Bridge a cílovou pasáží na Glencrutchery Road získal dalších 5,5 sekundy. Poslední kolo zajel za 17:29,070 min. (průměr 129,475 mph) a překonal svůj vlastní rekord o 2 sec. Třetí skončil Hickman, Top-5 doplnili Johnston a Hillier.

Český jezdec Michal Dokoupil (Rock Net - Yamaha YZF-R6) obsadil 17. místo časem 56:37,599 (119,933 mph) a získal bronzovou Replicu.

Výsledek Tourist Trophy Supersport: 1. Michael Dunlop (GB), Yamaha, 3 kola za 53:31,953 min. 2. Dean Harrison (GB), Kawasaki, 5,617 sec zpět. 3. Peter Hickman (GB), Triumph, +35,054 sec. 4. Lee Johnston (GB), Yamaha. 5. James Hillier (GB), Yamaha. 6. Jamie Coward (GB), Yamaha. 7. Conor Cummins (GBM), Honda. 8. Davey Todd (GB), Honda. 9. Dominic Herbertson (GB), Kawasaki. 10. Ian Hutchinson (GB), Yamaha. A dále: 17. Michal Dokoupil (CZ), Yamaha. Nejrychlejší kolo: Dunlop za 17:29,070 (rekord okruhu).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama