Reklama

Zavedením třetího závodu vznikly problémy pro jezdce a týmy

Zavedení dodatečného třetího závodu WorldSBK v sezóně 2019 vyvolalo v paddocku v Argentině okruhu Circuito San Juan Villicum ne sice bouřlivé, ale hodně specifické diskuze jak mezi jezdci, tak mezi týmovými manažéry. A o co vlastně jde? Jde už o uzavřené smlouvy na rok 2019, které s třetím závodem vůbec nepočítaly!

Piloti týmů mají totiž uzavřené smlouvy se svými týmy, a to jak ti špičkoví, tak i ti horší: Například za vítězství v závodě dostane určitý jezdec 30.000 Euro, 15 tisíc za místo druhé a 5 tisíc za místo třetí. To platí třeba pro smlouvy továrních pilotů (Kawasaki, Ducati, Yamaha). A ty byly podepsány už před hodně dlouhou dobou.

Jiní zase dostávají bonusy za získané body.

Samozřejmě, že obsah smluv s jezdci je přísně tajný, takže sice nevybuchla žádná bomba, ale hodně se o tom diskutuje.

A zavedení třetího závodu zahrnuje pochopitelně nárůst technických nákladů (více najetých kilometrů, více výjezdů na trať, větší riziko nehod atd.).

A také obrovský nárůst smluvních nákladů, ačkoliv stále neznáme kalendář na rok 2019 a neexistují žádné záruky televizních přenosů!

Týmy se tak musí vypořádat s rostoucími náklady, které ale nejsou blíže specifikované.

Daniel Carrera - SBK Managing Director - sice říká: „Všichni naši partneři s tímto formátem 3 závodů souhlasí“, ale další podrobnosti už tak jasné nejsou!

Mezitím se ujasnilo, že body se budou rozdávat i za «SprintRace», ale: „Jisté je, že v sobotu dopoledne se pojede Qualifying a dle něho bude známo postavení na startovním roštu pro první víkendový závod. A co se týká bodového rozdělení za «SprintRace», tak se budou body sice rozdělovat, ale zatím jsme se nerozhodli jak. Týmoví manažeři dostali náš návrh a je několik možností: Body pouze pro Top-5, nebo Top-10. V každém případě vítěz «SprintRace» obdrží minimálně 12 bodů“, vysvětluje dále Carrera.

A to všechno musí být zakotveno v jezdecké smlouvě, které už ale v některých případech jsou pevně podepsané.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama