Reklama

Z historie závodu Superbike na Phillip Islandu

Na okruhu Phillip Island se dosud odjelo celkem 53 závodů WorldSBK o světové body. Poprvé se zde jelo 1990 a vítězem se stal domácí Peter Goddard.

Nebyl to ale první historický vítěz závodů WorldSBK na australském území, ještě před Phillipem Islandem se totiž závodilo na okruhu Oran Park Raceway v New South Walesu a zde v roce 1988 slavil double jistý Michael Doohan. Zde se jelo také o rok později, tedy 1989 a teprve potom se začalo závodit na nynějším okruhu Phillip Island ve státě Victoria.

Phillip Island je centrem australského motocyklového sportu, první závody se zde jely na otevřených silnicích ve 20. letech minulého století a byly to závody automobilové. První motocyklové se pak konaly v roce 1931, speciální závodní okruh byl vybudován 1956. Koncem 70. a začátkem 80. let byla trať opravena. 1985 byl celý okruh prodán a v ceně pěti milionu australských dolarů renovován.

Jedno kolo je dlouhé 4,4 km, má celkem 12 zatáček (7 levých a 5 pravých). Šířka tratě je 13 metrů a nejdelší rovinka měří 900 m. Celý Circuit je obklopen doslova pohádkovou krajinou a neuvěřitelným výhledem na moře. Je jedním z nejrychlejších okruhů v kalendáři WorldSBK a proto nabízí hodně spektakulární závody. Například v roce 2010 zde vyhrál Leon Haslam (Suzuki) o pouhých 4/1000 sec. před Michelem Fabriziem (Ducati).

Několik úseků je pojmenováno po slavných domácích jezdcích: Cílová rovinka se jmenuje Gardnerova, T1 je zatáčka Micka Doohana, T3 je naopak Stonerova zatáčka.

V úplném začátku zde vyhrávali především domácí jezdci, hlavně Anthony Gobert. Ten zde zvítězil celkem 5x. Jeho slavnější krajan Troy Corser má dokonce o 2 vítězství více, a třetí ze slavných Australanů Troy Bayliss zde vyhrál 6x.

Z cizinců zde v minulosti 4x slavil úspěch na Phillip Islandu Carlos Checa, 2x byli na prvním místě odmávnuti z bývalých pilotů MS-Superbike Sylvain Guintoli, Leon Haslam, Neil Hodgson a Nori Haga.

Z aktuálního startovního pole 2018 vyhrál 5x Jonathan Rea, 2x potom Eugene Laverty.

Ovšem pódiová umístění mají ze současných jezdců na svém kontě také Marco Melandri - celkem 5 (3x3 a 2x2), Chaz Davies 5 (3x2 a 2x3), Michael vd Mark 2 (1x2 a 1x3) a Tom Sykes (2x3), dále pak Eugene Laverty - (kromě dvou vítězství ještě 1x2) a Johnny Rea - (kromě pěti vítězství ještě 1x2) po jednom.

Co se týká jednotlivých značek, tak Ducati zde dokázala vyhrát 22x. Na 2. místo se už dostala Kawasaki, jejichž jezdci dokázali vyhrát celkem 10x. Top-3 kompletuje Aprilia - 6 vítězných závodů. Yamaha vyhrála 5x a Honda 4x.

V šampionátu letos nestartující Suzuki zde vyhrála 5x a Bimota 1x.

Pokud se podíváme do šampionátu WorldSSP, tak Kenan Sofuoglu vyhrál v roce 2012, rovněž 2013 zde byl stejný vítěz, tedy turecký tovární pilot Kawasaki. Jules Cluzel se stal vítězem 2014, a své vítězství zopakoval i 2015. V roce 2016 zde při své supersportové premiéře zvítězil Randy Krummenacher. Loňské překvapivé vítězství nebude obhajovat Roberto Rolfo, na startu ale uvidíme vloni druhého a úřadujícího mistra světa Lucase Mahiase a také třetího - domácího lokalmatadora Anthonyho Westa.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama