Reklama

Yamaha: Jaký bude vztah mezi Lorenzem a Rossim?

Ředitel závodního oddělení Yamahy Lin Jarvis dobře ví, že vztah mezi ist Jorgem Lorenzem a Valentinem Rossim je od Sepangu 2015 na „bodě mrazu“. Přesto neočekává na závodní dráze žádné problémy.

Management Yamahy si nepřipouští možnost, že by se rivalita mezi Valentinem Rossim a Jorge Lorenzem dostala na úroveň sezóny 2010, kdy mezi oběma jezdci byla v boxu továrního týmu Yamahy postavena dokonce zeď.

Když se Rossi vrátil před sezónou 2013 nazpět k Yamaze, po dvou sezónách plných blamáže u Ducati, byl vztah mezi oběma piloty Yamahy daleko přátelštější a profesionálnější a neviselo ve vzduchu takové napětí, jaké se vykrystalizovalo v letech 2008 až 2010.

Ovšem loňský souboj o korunu královské kubatury, kterou nakonec získal pro sebe Lorenzo ve finálovém závodě ve Valencii, opět vztah mezi oběma jezdci vystupňoval až do mrazivého poločasu. A za kulisami se pralo hodně špinavého prádla.

Lin Jarvis, Managing Director od Yamaha Factoy Racing, si ale nemyslí, že by se nevraživost mezi Rossim a Lorenzem z minula dostala opět na minulou úroveň: „Nemyslím si, že to je stejná situace. Tehdy šlo o úplně jinou dynamiku. Vloni neměli oba naši piloti na trati mezi sebou žádné problémy. V letech 2009 a 2010 to bylo úplně něco jiného. Ti jezdci, kteří se skutečně na trati utkali, byli Rossi a Marquez. Samozřejmě jsem očekával určitou rivalitu mezi Valentinem a Jorgem, ale situace kvůli Márquezovi nebyla tématem. Problém mezi oběma našimi jezdci nebyl na trati, nýbrž mimo ni a byl ovlivněn Marcem. Samozřejmě, že vznikly rozdílné názory na věc a také napětí, vždyť pouze jeden se mohl stát mistrem světa“.

Přesto přiznal Jarvis, že (údajná?) harmonie, která bylav sezóně 2015 mezi Rossim a Lorenzem, už tento rok existovat nebude. „Vztah v letech 2008 až 2010 měl také určité etapy a vývoj. Když přišel Jorge v roce 2008 jako nováček, tak už byl Valentino hvězdou, kvůli tomu zde byla určitá dynamičnost. A když byl Jorge stále lepší a lepší, tak se vše změnilo, tedy především když se stal Jorge v roce 2010 mistrem světa. Ale to je zcela normální. A když v sezóně 2013 jezdili opět ve stejné sestavě, tak to bylo zase úplně jiné, neboť se mezitím stal Jorge králem. Vale nebyl sice tak konkurenceschopný, ale měl obrovskou podporu fanoušků. Vše fungovalo docela v pohodě, až do loňského asi 16. závodu Grand Prix. Dokonce se zdálo vše harmonické. Poslední tři závody se ale vše změnilo. A není žádným tajemstvím, že od té doby je jejich vztah opět na “bodě mrazu„. Ale oba jsou profesionálové a navzájem se respektují a to jako týmoví kolegové, tak i jako rivalové. Nemyslím si ale, že by se navzájem vítali, neboť mezi nimi existuje určité napětí, toho jsou si oba vědomi - a my také.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama