Reklama

WSBK/WSS: Jak je to vlastně s pneumatikami?

Od roku 2004 je Pirelli jednotným dodavatelem pneumatik do MS Superbike a Supersport. Ale které pneumatiky a jaké směsi se mohou dle reglementu používat?

Reglement pro pneumatiky MS Superbike 2016 je rozsáhlejší, než si dovedeme představit. V regulační listině FIM je zcela jasně napsáno, kolik slicků, nebo dešťových pneumatik je k dispozici jak vpředu, tak vzadu a kolik pneumatik se během jednoho závodního víkendu může vůbec použít.

MS-Superbike

V zásadě se v MS-Superbike používají pneumatiky o rozměru 17 coulů ve velikostech 120/70 a 200/60. Pro přední kola jsou k dispozici na rok 2016 směsi SC1 až SC3, pro zadní SC0 až SC2. Vedle slicků jsou dále k mání pneumatiky do deště, Intermediate a Qualifyer. Detailně:

Pneu do deště: minimálně 8 sad pro jednoho jezdce
Intermediate: minimálně 8 sad pro jednoho jezdce
Qualifyer: Pro účastníky Superpole 2, stejně jako pro oba nejrychlejší z Superpole 1

Novinka 2016: Superpole 1 se pojede na závodních pneumatikách, dva nejrychlejší piloti dostanou pro Superpole 2 dvě pneumatiky Qualifyer.

Každý jezdec smí pro celý závodní týden (pátek až neděli) použít maximálně 24 pneumatik, z toho 11 předních a 13 zadních. Použití pneumatik je ve své podstatě libovolné s jedním omezením, pro jednu Session to nesmí být více než 13 pneumatik (a nehraje rozdíl jestli to jsou přední nebo zadní).

MS-Supersport

V MS-Supersport se používají v zásadě pouze pneumatiky o rozměru 17 coulů o velikostech 120/70 a 180/60, samozřejmě od Pirelli. Pro přední kola jsou k dispozici směsi SC1 až SC2, pro zadní kola pak SC0 až SC2.

V MS-Supersport se používají zásadně pneumatiky s profilem, na každý závodní víkend dodává Pirelli tento výběr pneumatik do deště a Intermediate.

Pneu do deště: minimálně 6 sad pro jednoho jezdce
Intermediate: minimálně 1 sadu pro jednoho jezdce
Qualifyer: žádné

Každý jezdec má pro závodní víkend maximálně k dispozici 18 pneumatik, z toho je 8 předních a 10 zadních. Pro jednu Session to nesmí být více než 11 pneumatik pro jezdce (není rozdíl mezi předními a zadními pneumatikami).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama