Reklama

WorldSSP míří do Assenu

Před zahájením letošního šampionátu WorldSSP v Austrálii byli nahlas vyslovovány tři jména potencionálních žhavých favoritů na titul mistra světa 2016: PJ Jacobsen – díky své výjimečné formě z roku 2015, Jules Cluzel – konstantě velmi rychlý pilot posledních sezón a úřadující mistr světa Kenan Sofuoglu.

Jeho nového týmového kolegu z Kawasaki Puccetti Racing Randyho Krummenachera ale nikdo na listině úplně vážně neměl, ovšem před závodem na severu Nizozemí je tento Švýcar na čele šampionátu.

Problém s pneumatikou sice vyřadil v Austrálii z boje o vítězství Sofuogla, ale jezdecký výkon, který jeho týmový kolega Krummenacher dosud ukázal, potvrdilo, že se s ním musí počítat jako s vážným kandidátem na trůn, ačkoliv je Rookie. Assen je navíc okruhem, který zná ze svého závodění z Grand Prix, když zde jezdil s motocykly 125ccm a Moto2.

Úřadující šampion Sofuoglu byl v Aragónu ve skvělé formě, vyhrál závod s velkým náskokem a celý ho měl pod kontrolou, když do něho odstartoval z Pole Position. Pouze PJ Jacobsen se na chvíli dostal před Turka, ovšem tento manévr skončil jeho pádem. Ovšem v prvních dvou závodech této sezóny předvedl US-Boy konstantní výkony.

Jules Cluzel zažil v Aragónu hodně těžký závodní víkend, než při svém spektakulárním vítězství v Thajsku, ale zajistil si zde s umístěním v Top-4 další důležité body. Jinak se zdá, že se už bojovný Francouz vypořádal s následky zranění v závěru minulé sezóny, když na rekonvalescenci spotřeboval skoro celou zimu 2015/2016.

Mistr světa 125ccm z roku 2011 Nico Terol se ukázal na domácím okruhu ve fantastické formě a bylo to jeho první pódium v šampionátu WorldSSP vůbec, když do něho odstartoval až z P8.

Ital Ayrton Badovini se vrací do MS, i když „jen“ do supersportů, nahradí zraněného Glenna Scotta v Lorini Honda a bude tak týmovým kolegou Kevina Wahra.

Další změnou ve startovní listině bude 26letý Švéd Christoffer Bergman, který tak doplní trojici jezdců týmu CIA Landlord Insurance Honda. Bergman má hodně zkušeností ze šampionátu a také jako testovací pilot firmy Öhlins od roku 2012. Ovšem v WorldSSP to bude jeho premiéra.

Bergmann nahradí v týmu Simona Buckmastera Luke Stapleforda, který ukončil po pouhých dvou závodech svou spolupráci s týmem CIA Landlord Insurance Honda a bude dále v MS WSS závodit v týmu Profile Racing Team a to s motocyklem Triumph 675.

A s „one event. card“ se objeví populární Australan Anthony West, který pojede s motocyklem Yamaha YZF R6 ve vlastním týmu West EAB Yamaha Last.

Milým překvapením a pro soupeře dokonce nepříjemným byli při závodě WorldSSP v Aragón jezdci šampionátu ESS, kteří se tak objevili v tomto šampionátu na trati vůbec poprvé.

V Assenu uvidíme celkem 11 jezdců šampionátu ESS, zde je ale nutno poznamenat, že jedou společný závod, berou body ze společné „mísy“, pouze jsou klasifikováni odděleně. A oba piloti týmu San Carlo Team Italia ukázali v boji těsně za pódiovými stupni, že jezdci FIM Europe Supersport Cupu jsou tím správným kořením této kubatury.

Český jezdec Ondřej Ježek při svém comebacku v tomto šampionátu dokázal ze tří možností třikrát bodovat, v prvních dvou podnicích dojel vždy v Top-10, ve Španělsku se mu už tolik nedařilo (ani v tréninku), ovšem nesmíme zapomenout, že byl v Aragónu pronásledován zdravotními problémy. V průběžném hodnocení je ale i nadále v Top-15 se stejným počtem bodů jako na P10 se nacházející West.

Pořadí v šampionátu

01- Randy Krummenacher – Kawasaki Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R – 58 bodů
02- Kenan Sofuoglu – Kawasaki Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R - 45
03- Jules Cluzel – MV Agusta Reparto Corse – MV Agusta F3 675 - 38
04- Federico Caricasulo – Bardahl Evan Bros Honda Racing – Honda CBR 600RR – 29
05- PJ Jacobsen – Honda World Supersport Team – Honda CBR 600RR – 27
06- Nico Terol – Schmidt Racing – MV Agusta F3 675 – 21
07- Alex Baldolini – Race Department ATK#25 – MV Agusta F3 675 – 20
08- Zulfahmi Khairuddin – Orelac Racing VerdNatura – Kawasaki ZX-6R – 20
09- Christian Gamarino – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R – 19
10- Anthony West – Tribeca Racing – Yamaha YZF R6 – 16
A dále:
13- Ondřej Ježek – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R - 16

Pořadí v šampionátu FIM Europe Supersport Cup

01- Alessandro Zaccone - San Carlo Team Italia - Kawasaki ZX-6R - 11 bodů
02- Axel Bassani - San Carlo Team Italia - Kawasaki ZX-6R - 10
03- Ilya Mikhalchik - DS Junior Team - Kawasaki ZX-6R - 3



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama