Reklama

WorldSSP 2018: MV Agusta s Badovinim a De Rosou!

Hodně silnou sestavu představí noblesní italská značka MV Agusta, ačkoliv původně v šampionátu WorldSSP vůbec nechtěla v sezóně 2018 startovat. Budou to dva Italové zvučných jmen: Ayrton Badovini a Raffaele De Rosa.

Zatímco v roce 2017 závodili v továrním týmu US-Boy Patrick Jacobsen (v MS 6.) a Ital Alessandro Zaccone (23.), tak 2018 to budou dva Italové.

31-letý Badovini závodil letos s konkurenceneschopnou ZX-10R za tým Grillini. Že ale umí «Speedy» jezdit hodně rychle i s motocyklem o objemu 600 ccm, dokázal třeba vítězstvím - jako náhradní pilot v týmu Lorini Honda - v deštivém závodě v Sepangu 2016.

Týmový kolega De Rosa vyhrál 2016 Superstock-1000-Cup a v uplynulé sezóně od čtvrtého závodu v Assenu nahradil Markuse Reiterbergera v týmu Althea BMW. Ze 20 závodů sice dokázal 13x dojet v Top-15, ale na udržení se v týmu to nestačilo. Majitel stáje Althea Genesio Bevilacqua ho nahradil ex-pilotem z MotoGP Lorisem Bazem.

Fin Niki Tuuli absolvoval 2017 svou první plnou sezónu v MS-Supersport, když předtím koncem sezóny 2016 jel s wild card tři závody a třikrát byl odmávnut jako druhý v cíli. V letošní sezóně ale rozhodně tento rychlý Fin nesplnil očekávání týmu Kallio Racing Yamaha a 21-letý jezdec pouze jednou vyhrál a jednou skončil třetí - v MS-Supersport to znamenalo až 7. místo celkově. Pro sezónu 2018 odchází mladý finský pilot do britského týmu PTR Honda majitele Simona Buckmastera. Zatím druhým oznámeným jezdcem stáje manažera Simona Buckmastera je mladý Brit Andre Irwin. Prestižní britskou závodní stáj naopak opouští Jules Cluzel (letos třetí), který míří do nového týmu Yamaha-Nerds Racing.

Rovněž tým Go Eleven už oznámil svou sestavu na rok 2018: Oba motocykly Kawasaki ZX-6R budou pilotovat Ital Michael Canducci a Australan Lachlan Epis. V letošní sezóně jezdili za tuto italskou stáj Go Eleven italský Brit Gino Rea a Japonec Kazuki Watanabe, ale mnohokrát se neudrželi v sedle a nakonec obsadili pozice 17., resp. 20. 20-letý Michael Canducci absolvoval uplynulou sezónu v týmu Puccetti Kawasaki - svou první kompletní v seriálu - a celkově se umístil na 14. místě. Druhým je potom 18-letý Australan Lachlan Epis, který až do roku 2013 jezdil pouze závody Dirt-Track.

Šest let závodil Zulfahmi Khairuddin z Malajsie v MS/125 ccm a Moto3, ovšem jeho výsledky zůstaly za očekávání, ostatně i později v WorldSSP. Nyní tedy se závoděním končí, když od sezóny 2016 závodil za tým Orelac VerdNatura Kawasaki, pouze jednou byl odmávnut v cíli jako druhý - doma v Sepangu 2016. Týmový šéf Orelac VerdNatura chce 2018 závodit s jedním motocyklem Kawasaki ZX-10RR - jako jezdec je vyhlídnut Argentinec Leandro Mercado. V MS-Supersport nasadí José Calero pouze jeden motocykl, pro svého syna.

Indická stáj Nerds Racing Yamaha pošle do šampionátu 2018 třetího z MS Julese Cluzela a německého šampiona IDM Rakušana Thomase Gradingera.

Hikari Okubo (15. v MS) z Japonska bude v sezóně 2018 týmovým kolegou Kenana Sofuogla v týmu majitele Manuela Puccettiho. Závod v Kataru byl jeho posledním startem za tým CIA Landlord Insurance Honda Simona Buckmastera.

Kallio Racing, v uplynulé sezóně v sestavě Sheridan Morais (4. v MS) a Niki Tuuli (7.) hledá jezdce, kteří si své závodění kompletně zaplatí. Zatím byl angažován jeden, hodně neznámý Belgičan Loris Cresson.

Oficiálním továrním týmem Yamahy zůstává závodní stáj Mirko Giansantiho a to pojede v nezměněné sestavě: Mistr světa Lucas Mahias a Federico Caricasulo. K nim přibude pro evropské závody vícemistr světa WorldSSP 300 Alfonso Coppola - ten totiž získal toto místo jako vítěz mládežnického programu «lbLU cRU»

V novém týmu GMT94 pojede ex-mistr světa 125-tek a ex-pilot MotoGP Mike di Meglio.

Tým Barhadl Evan Bros má pod smlouvou Švýcara Randyho Krummenachera, druhým pilotem bude možná samotný majitel týmu Evan Bros. Stáj přešla z motocyklů Honda na značku Yamaha.

Italský tým Lorini Honda je už rovněž kompletní: Brita Kyle Smitha doplní talentovaný Nizozemec Jaimie van Sikkelerus (20 let).

V týmu Orelac Racing Verdnatura pojede pouze syn majitele stáje Nacho Calero.

Tým Racedays angažoval Estonce Hannese Soomera, tedy mistra Evropy 2017.

Pouze evropské závody, tedy European Supersport, pojede za vlastní tým Wayne´s Racing s motocyklem Kawasaki Ninja ZX-6R vicemistr Evropy 2014 Wayne Tessels z Nizozemí.

Týmy a jezdci WorldSSP 2018

Kawasaki Puccetti Racing: Kenan Sofuoglu, Hikari Okubo
Kawasaki Go Eleven: Michael Canducci, Lachlan Epis
Orelac Racing Verdnatura Kawasaki: Nacho Calero
Wayne´s Racing Kawasaki: Wayne Tessel (pouze závody v Evropě)
DS Kawasaki: Dorren Loureiro
GRT Yamaha Official WorlsSSP Team: Lucas Mahias, Federico Caricasulo, Alfonso Coppola (pouze závody v Evropě)
GMT94 Yamaha: Mike di Meglio
Nerds Racing Yamaha: Jules Cluzel, Thomas Gradinger
Barhald Evan Bros, Yamaha Racing: Randy Krummenacher, Evan Bros?
Kallio Racing: Loris Cresson, ?
ATK Race Dept Yamaha: Xavi Cardelus, Alex Baldolini
PTR Honda: Niki Tuuli, Andrew Irwin
Gemar Ballons Lorini Honda: Kyle Smith, Jaimie van Sikkelerus
WilSport Racedays Honda: Hannes Soomer
MV Agusta Reparto Corse: Ayrton Badovini, Raffaele De Rosa
Profile Racing Triumph: Luke Stapleford, Stefan Hill
West Kawasaki Racing: Anthony West

Tučně vytištění jezdci jsou oficiálně potvrzeni



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama