Reklama

WorldSBK 2020: Jezdci jedenácti zemí budou na gridu

Mistrovství světa Superbike 2020 MOTUL FIM začíná za pouhých šest týdnů, přičemž v královské kubatuře motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým je jisté, že letos uvidíme nejkvalitnější startovní pole za poslední dobu.

V poslední sezóně dosáhly čtyři různé země alespoň jednoho vítězství v závodě, což je více než kterýkoli jiný rok od sezóny 2014; přesto je to také číslo, které by mohlo být v této sezoně překonáno, o titul v WorldSBK by mohlo usilovat hned několik zemí. Fanoušci z celého světa mohou očekávat v roce 2020 opravdu skvělou podívanou.

V královské kubatuře motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým - tedy WorldSBK - je nejvíce zastoupenou zemí opět Velká Británie se sedmi stabilními jezdci, což je o jednoho více než v roce 2019. Ve čtyřech z pěti továrních týmů budou jezdit v roce 2020 piloti z Velké Británie: Kawasaki (Jonathan Rea a Alex Lowes), Ducati (Chaz Davies a Scott Redding), BMW (Tom Sykes) a Honda (Leon Haslam); Leon Camier bude po podepsání smlouvy s týmem BARNI Racing jediným britským nezávislým jezdcem.

Je trochu s podivem, že Yamaha, která má jak britského sponzora Crescent, tak většinu týmu složeného z Angličanů, nebude mít na žádném z pěti svých motocyklů (továrních nebo nezávislých) za řidítky žádného britského jezdce.

A to nesmíme zapomínat na nepříliš zeměpisně vzdálené Irsko, které zůstává na startovním roštu díky Eugene Lavertymu, nyní členovi týmu BMW Motorrad.

Itálie je druhou zemí s nejvíce jezdci na startovním roštu: Marco Melandri a Alessandro Delbianco byli nahrazeni Federico Caricasuolem a Lorenzo Savadorim, přičemž další Ital Michael Ruben Rinaldi si své místo v šampionátu udržel.

V letošním roce se ale bude Španělsko prezentovat rovněž se třemi jezdci, neboť se do šampionátu vrátil «ztracený syn» z roku 2019; Xavi Fores z BSB.

Ostatní země, které se objeví na startovním roštu, měli v době psaní tohoto článku, jediného jezdce. Jsou to jména v šampionátu velmi dobře známá: Michael van der Mark (Nizozemí), Toprak Razgatlioglu (Turecko), Loris Baz (Francie) «Tati» Mercado (Argentina), ve hře o body zůstalo i Japonsko, Ryuichi Kiyonari předal otěže Takumi Takahashimu.

Nejzajímavější je však přidání dvou nových zemí do sestavy 2020: Absence amerických jezdců na stálém roštu byla letos napravena příchodem 24-letého Garretta Gerloffa do týmu GRT Yamaha WorldSBK Junior. Maximilian Scheib se naopak stal prvním stálým zástupcem Chile ve WorldSBK.

Chybět bude zřejmě nějaký jezdec z Německa, ačkoliv se tento šampionát vrací na německý okruh Oschersleben. V době publikace nebyli vyhlášeni žádní němečtí jezdci, nepřítomnost, která je poněkud napravena silnou přítomností ve světové třídě Supersport (nemluvě o návratu Oschersleben.

Piloti MS-Superbike 2020

Kawasaki: Jonathan Rea (GB), Alex Lowes (GB)

Puccetti Kawasaki: Javier Fores (E)

Pedercini Kawasaki: Jordi Torres (E), Lorenzo Savadori (I)

Orelac Kawasaki: Maximilian Scheib (CHI)

Aruba Ducati: Chaz Davies (GB), Scott Redding (GB)

Barni Ducati: Leon Camier (GB)

Go Eleven Ducati: Michael Ruben Rinaldi (I)

Brixx Ducati: Sylvain Barrier (F) - pouze evropské závody

Pata Yamaha: Michael vd Mark (NL), Toprak Razgatlioglu (TR)

Ten Kate Yamaha: Loris Baz (F)

GRT Yamaha: Federico Caricasulo (I), Garrett Gerloff (USA)

BMW: Tom Sykes (GB), Eugene Laverty (GB)

Honda: Alvaro Bautista (E), Leon Haslam (GB)

MIE Honda: Takumi Takahashi (J), TBA

Motocorsa Ducati: Leandro Mercado (RA)

Zdroj: worldsbk.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama