Reklama

WorldSBK 2018: Tým Grillini Suzuki se odhlásil ze šampionátu

Italský tým Grillini Suzuki se oficiálně odhlásil z letošního šampionátu WorldSBK. Důvodem je zatčení šéfa týmu Andrey Grilliniho při policejní razii v Německu a v Itálii dne 9. ledna, kdy bylo zadrženo celkem 169 osob. Mezi nimi byl i šéf týmu z MS-Superbike Andrea Grillini, tedy vloni Grillini-Kawasaki, letos Grillini-Suzuki.

Akce, kterou vedli «carabinieri», byla namířena proti klanu kalábrijské mafie ‘Ndrangheta Farao-Marincola na jihu Itálie. Mafie byla zapojena do různých obchodních a firemních aktivit jak v Itálii, tak v zahraničí. Zločinci se infiltrovali do několika domácích i zahraničních komerčních podniků, prováděli miliónové transakce týkající se například obchodu s vínem a potravinami, likvidace odpadu, pohřebních společností a smluv ve veřejném sektoru.

Od ostatních zločineckých organizací mafiánského typu se 'Ndrangheta liší především svou strukturou. Nezakládá se na pyramidálním členění, ale na horizontálním rozvržení moci. Jednotlivé klany, kterých může být podle odhadů mezi 100 a 150 a čítají asi 7000 členů, mají rozdělené sféry vlivu, jednotlivé části Kalábrie.

Organizace je založena na krevním poutu. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníci z jednotlivých klanů. Oproti organizaci Cosa Nostra, která je tradičně pouze mužskou záležitostí, využívá 'Ndrangheta také ženy. Pracují jako spojky, hlídají kradené zboží, podílejí se na vydírání i lichvě.

Italská média informovala, že mezi 169 zatčenými byl i šéf týmu z MS-Superbike Andrea Grillini. V Monacu žijící Ital z Bologně měl řadu let pomáhat falšovat účty a podílet se tak na praní špinavých peněz, policie mluví o částce 50.000 Euro týdně - tedy 2,6 milionu Euro ročně. Policie vychází z domněnky, že závodní stáj byla vytvořena právě kvůli tomuto «praní» špinavých peněz.

Andrea Grillini závodil se svým týmem už řadu v šampionátu MS-Superbike hodně neúspěšně, spíše se v paddocku WorldSBK vyznačoval pompézní hospitality, která patřila k největším vůbec.

Oba jezdci, kteří měli závodit na novém modelu motocyklu Suzuki GSX-R1000R zkušený Roberto Rolfo a teprve 17-letý mladíček Gabriele Ruiu jsou tak bez angažmá.

Mimochodem: Grillini je ženatý s Donatellou Maldini, dcerou fotbalového internacionála Cesare Maldiniho. Ten byl v letech 1952 až 1967 profesionálním fotbalistou v Terstu, Miláně a v Turině, v letech 1960 až 1963 absolvoval 14 zápasů za «squadru azzurru» Od roku 1974 do 2002 pracoval Maldini jako trenér v různých klubech a také reprezentační výběry Itálie a Paraguaye. V roce 2016 tento Tersťan zemřel. Donatellin bratr Paolo Maldini byl v letech 1984 až 2009 profesionálním fotbalistou v týmu AC Milano a ve 126 zápasech za «squadru azzurru» celkem 7x skóroval.

V šampionátu WorldSBK tak zůstalo pouze směšných 19 stabilních pilotů!. V Austrálii k nim přibudou 3 jezdci s wild card, při evropských podnicích přibude třetí jezdec s továrním motocyklem Panigale týmu Aruba jun.

Německý týmový šéf Denis Hertrampf se ještě nevzdal myšlenky startovat v letošním šampionátu se svým týmem HPC-Power Suzuki a čeká pouze na potvrzení finančního pokrytí od hlavního sponzora «Eighty One Powerdrink» a je připraven do šampionátu MS-Superbike naskočit se švýcarským pilotem Dominicem Schmitterem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama