Reklama

Wild Card MotoGP 2019: Kdo a kde v nové sezóně?

Zatímco v kubaturách Moto2 a Moto3 není zas tak velký problém získat «wild card», a ve své podstatě je rozhodující stanovisko pořadatelské motocyklové federace a IRTA, tak v MotoGP o nich rozhoduje kromě jiného také MSMA (Motorcycle Sports Manufacturers Association) a továrny o jejich udělení musí žádat hodně dopředu.

A tak ačkoliv sezóna 2019 je teprve za dveřmi, tak se už dnes ví, kde jaká značka a který jezdec dostane příležitost závodit s «wild card» v kubatuře MotoGP. Navíc počet startů jednotlivých značek je přesně dán umístěním v sezóně minulé: Prakticky se dá říci, čím menší úspěšnost, tím více startovních příležitostí.

Italská Ducati má svého stabilního testovacího pilota a ten absolvuje všechny starty s «wild card» za Italy: Michele Pirro pojede letos při obou domácích závodech, tedy v Mugellu a Misanu a při sezonním finále ve Valencii. Dále bude pochopitelně připraven jako eventuální náhradník za zraněné jezdce ve všech třech týmech, tedy v továrním a v obou satelitech. To potvrdil sportovní ředitel Davide Tardozzi.

Týmový manažer týmu Repsol Honda Alberto Puig vyšle Němce Stefana Bradla do dvou Grand Prix, jejichž jména zatím neprozradil.

U Yamahy je celkem zajímavá situace, ačkoliv tato japonská továrna vytvořila na sezónu 2019 evropský testovací tým na čele s Němcem Jonasem Folgerem, ovšem s nějakým jeho startem není vůbec uvažováno. Jak potvrdil týmový principál Massimo Meregalli, v Motegi pojede lokalmatador - tedy japonský veterán - Katsuyuki Nakasuga a bude to už jeho 8. start s «wild card» v Motegi v MotoGP.

Suzuki plánuje celkem tři «wild card» pro Sylvaina Guintoliho. Týmový manažer Davide Brivio prozradil, že se bude jednat o závody v Barceloně, Brně a v Motegi.

Celkem 5 «wild card» si může dovolit tovární tým Aprilie. Direttore Tecnico Romano Albesiano na toto téma řekl: První «wild card» využijeme pro Bradleyho Smithe už nyní v Kataru a dále pojede Bradley Smith v Barceloně, Brně, Aragónu a ve Valencii.

Team Manager KTM Mike Leitner má k dispozici dva testovací jezdce, ovšem Dani Pedrosa nemá zájem s «wild card» vůbec startovat. A KTM dokonce o žádnou «wild card» nepožádala!, neboť to zdůvodnila tím, že v minulosti jezdily za Rakušany pouze dva stroje, nyní ale přibyly další dva (Tech3 KTM) a tak není důvod startů jezdců s «wild card». Samozřejmě otázkou zůstává domácí rakouský závod ve Spielbergu, samozřejmě se vkládá hodně palčivá otázka, zda KTM unese na svých bedrech 5 pilotů v «premier class».



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama